Kerhomuonaa

sunnuntai 27. huhtikuuta 2008

Lukupiirimme, eli Kirjakerho KOP, kokoontuu noin kerran kuussa keskustelemaan kirjallisuudesta ja maailmanmenosta noin ylipäätäänkin. Oleellisena osana näinhin iltoihin kuuluvat ruoka ja punaviini. Eilen keskustelua Khaled Hosseinin kasiplus-kirjasta ’Tuhat loistavaa aurinkoa’ evästivät parsa-perunasalaatti, tomaattijuustopiirakka, mozzarella-salaatti ja jotain artisokkaan liittyvää.
Parsa-perunasalaatin inspiraation lähde ja alkuperäinen resepti löytyvät Soppakellarista.
Tomaattijuustopiirakan ohje on omasta päästäni eräälle ystävälleni muutama viikko takaperin räätälöity ja erittäin hyväksi havaittu.
Artisokkaan palataan myöhemmin, sillä salamahaastoin Soppakellarin toteuttamaan ruokaa tuoreesta latva-artisokasta, eikä olisi korrektia käydä haasteaikana omia viritelmiä aiheesta esittämään.
Jälkiruokaakin oli, vokattua ananasta, mutta unohtui ottaa kuva.
Ohjeet kuudelle.

Parsa-perunasalaatti
nippu vihreää parsaa
10 kiinteää perunaa
kourallinen rucolaa
1 dl oliiviöljyä
1 sitruunan raastettu kuori
puolikkaan sitruunan mehu
2 rkl vahvaa sinappia
2 rkl kapriksia
ripaus suolaa


Keitä perunat kypsiksi kuorinensa. Keitä kuorittuja parsoja suolatussa vedessä pari minuuttia ja nosta heti alustalle jäähtymään etteivät ne jatka kypsymistä ja muutu lötköiksi. Valmista kastike eli sekoita huolella keskenään kaikki loput aineet (paitsi rucola), käytä sekoittamiseen haarukkaa ja panele sillä kapriksia hiukan rikki. Pilko perunat muutamaan osaan ja pätki parsa, viimeistään tässä vaiheessa on hyvä hankkiutua parsojen puumaisesta varrenosasta eroon. Sekoita keskenään perunat, parsat ja kastike. Lisää rucola vasta kun salaatti on tarpeeksi jäähtynyt.

Tomaattijuustopiirakka
piirakkataikinaan tulee voita, jauhoja ja kananmuna, summissa kaikkee muuta paitsi kananmunaa
Täyte:
purkillinen aurinkokuivattuja tomaatteja öljyssä
1 paketti fetaa
1 ruukku basilikaa
250 g ricottaa
1 dl kermaa
1dl raastettua parmesaania
2 kananmunaa
vastarouhittua mustapippuria
(suolaa)



Valuta tomaateista öljy ja silppua ne. Pilko feta hyvin pieniksi kuutioiksi. Irrota basilikasta lehdet ja revi ne käsin. Sekoita kaikki aineet keskenään, mutta säästä parmesaania piirakan päällekin. Rouhi täytteeseen mustapippuria, tarkista maku ja lisää suolaa vain jos tarpeen. Kaada täyte piirakkapohjaan, ripottele loput parmesaanista pinnalle ja laita 225 asteiseen uuniin 40 minuutiksi, voi olla että pitää olla uunissa pidempäänkin.

Mozzarellasalaatti
laatikollinen vuonankaalia
2 puhvelinmaitomozzarellaa
kourallinen paahdettuja pinjansiemeniä
suolaa
oliiviöljyä


Jälkiruokana toimivat vokatut ananastangot.
Olen jo kaksi kertaa nähnyt tv:ssä jonkun ruotsalaisen naisen valmistavan ananasvokkia, mutta en ole kummallakaan kerralla vaivautunut kuuntelemaan mitä muuta vokkiin tulee. Jos joku on vaivautunut, tai tietää mikä ohjelma on kyseessä, niin viitsiikö pistää kommenttia, että saan alkuperäisen ohjeen?
Oma versioni oli ihanaista! Käytin kokonaisen reilun kaupan ananaksen, yhden desin pakastevadelmia ja puoli desiä muscavado-sokeria. Laitoin kaiken vokkipannuun ja kuumensin ja hämmensin kunnes sokeri oli sulaa ja vadelmat hiukan hilloontuneet, muutaman minuutin siis. Tämän ihanuuden kanssa nautimme mascarpone-sitruunavaahtoa: purkki mascarponea, desi kermaa, 1 sitruunan raastettu kuori ja mehu, aitovaniljasokeria. Nam!

2 kommenttia

  1. Voi vitsit! Teillä saa kerhossa ihan mielettömän ihania ruokia! Ja vielä kirjallisuuden kera. :)

    VastaaPoista
  2. Tusla: Perunasalaattikin oli hyvää, vaikka unohdinkin kauppalistan kotiin ja jouduin soveltaan kun en muistanut kaikkia aineita. ;)

    VastaaPoista

Blogger Template created by Photographic Elements