Seesamkatkarapuja, sitruunarisottoa ja pariloitua parsaa

perjantai 9. toukokuuta 2008

Seesamkatkaravut ovat supernameja! Pariloitua parsaa tarjosin lisukkeena, koska nyt pitää syödä parsaa ja parila on ihan uusi ja sitä pitää käyttää. Risottoon en laittanut valkkaria, vaikka se todellakin siihen kuuluisi, mutta ihan kostoksi vaan jätin laittamatta (olen lääkekuurilla, alkoholi kielletty ja ottaa päähän). Parsaa en keittänyt ollenkaan ja olikin ihanan rapeeta. Katkarapujen ei tarvitse olla jättimallia, kikkareet esim. basmatiriisin kanssa ovat kovasti namia kans.

Seesamkatkarapuja
sopivasti jättikatkarapuja per syöjä
puolikas chili
seesamin siemeniä
1rkl kuivattua oreganoa
seesamöljyä
soijakastiketta

Hienonna chili siemenineen ja sekoita muiden aineiden kanssa katkarapuihin, anna makustua vähintään puoli tuntia. Kaada marinoidut katkaravut marinadeineen kuumalle pannulle ja keitä minuutti taikka pari. Muista kääntää ravut. (Jos käytät normikatkarapuja, niin sekoittele). Asettele ravut lautasille ja lusikoi siemeninen liemi päälle.

Sitruunarisotto
2 dl riisiä (esim. arborio)
1 sitruuna
1 sipuli
1 valkosipulin kynsi
2 rkl öljyä
1 rkl voita
1 dl valkoviiniä
½ l kana- tai kasvislientä
1 dl parmesaania raastettuna

Kuori ja hienonna sipuli. Kuori ja likistä valkosipulinkynsi. Raasta sitruunasta kuori. Laita kaikki edellä mainutut pannulle kera riisin, oliiviöljyn ja voin. Kuullota kunnes riisi on kiiltävää ja kuultavaa. Halkaise sitruuna ja purista puolikkaista mehu pannuun, lisää valkoviini ja sekoita. Keitä pienellä liekillä kunnes neste on lähes kokonaan haihtunut ja lisää sitten desi lientä ja sekoita. Keitä taas kunnes neste on melkein haihtunut, lisää desi lientä ja niin edelleen. Jatka kunnes riisi on sopivasti al dente, tähän menee noin 15 - 20 minuuttia. (Kuulun muuten siihen koulukuntaan, jonka mielestä risottoa ei missään nimessä sekoiteta kuin nesteen lisäämisen yhteydessä jos silloinkaan.) Ota pannu liedeltä ja sekoita risottoon juustoraaste ja anna hetki vetäytyä ennen tarjoamista. Jos tuntuu ilkeältä tarjota kalan kanssa juustoa, niin korvaa parmesaani ruokalusikallisella voita. Voi sopii jumalaisesti katkarapujen ja sitruunan seuralaiseksi.

2 kommenttia

  1. En tiiä onko tää kysymys tyhmä, mutta kysyn kuitenkin: oliko sun käyttämät jättikatkaravut raakapakasteita vai kypsinä ostettuja? Haluisin ehdottomasti kokeilla näitä, mutta tää pitää tarkistaa ennen kuin menen sähläämään raa-at raakoina tai kypsät ylikypsinä pöytään :)

    VastaaPoista
  2. Käytin kypsänä pakastettuja. Ja marinoin ne muuten jäisinä, jolloin ne olisvat mukavasti sulaneet pannuun mennessään. Huuhtelin ne vaan huolella ennen marinadiin laittamista, että lähtee turhat jääkalikat ja suolat meneen. ;)

    VastaaPoista

Blogger Template created by Photographic Elements