Tonnikalapurilaisia

keskiviikko 21. toukokuuta 2008

Parhaat hampurilaiset ehkä ikinä! En juurikaan välitä tuoreesta tonnikalasta, mutta näin BBC Foodilla tehtävän jotain tähän suuntaan jo aikaa sitten ja arvelin, että tykkäisin. Ja tykkäsinkin tosi paljon. Lähi-Alepasta ei sunnuntaina saanut hampurilaissämpylöitä (tuskin varmaan muinakaan päivinä), mutta alkupettymyksen jälkeen olen hyvin tyytyväinen, ettei löytynyt.
Pihvitaikinasta tuli todella irtonaista, joten ensi kerralla saatan laittaa pari leipäpalaa joukkoon. Pilkoin kaikki ainekset veitsellä, koska halusin pihveihin suutuntumaa mutta voishan nämä laittaa monitoimivehkeeseenkin.
Taikina oli itse asiassa niin irtonaista, että jouduin laittamaan pannulle rengasmuotit ja lusikoimaan massan niihin, muutaman minuutin paistamisen jälkeen irrotin muotit ja käänsin kahta lastaa apuna käyttäen. Kääntäminen sujui ennakko-odotuksia helpommin ja pihveistä tuli kauniita tasaisia pyörylöitä.
Hampurilaisen väliin paahdoin sipulirenkaita ja tein sitruuna-aiolin. Majoneesi ei ole mun juttu, mutta kuuluuhan se kunnon hampurilaiseen! (Parikymppisenä söin yhden kesän pelkkää pastaa tonnikalalla, ketsupilla ja majoneesilla, sain tarpeekseni. Ja asuin silloin Italiassa, jossa voisi kuvitella löytävänsä muutakin suuhunpantavaa.. Rahaa oli vähän, aikaa ruuan laitolle vielä vähemmän ja Riccionen ja Riminin yöelämän mahdollisimman täysillä eläminen oli todellakin tärkeämpää kuin syöminen).
Hampurilaisten ohessa tarjosin chilillä ja jeeralla maustettuja lohkoperunoita ja inkiväärilastuja.

Hampurilaispihvit (kahdelle)
250 g tuoretta tonnikalaa
10 cm purjoa
1 punainen chili (ainakin vähän tulinen)
puoli ruukkua korianteria
2 rkl seesaminsiemeniä
2 rkl soijaa
1 kananmuna

Hienonna tonnikala veitsellä, pilko purjo ja silppua chili. Revi korianterista lehdet ja silppua. Lisää edellä mainittuihin seesaminsiemenet ja soija, tarkista maku ja lisää suolaa tarvittaessa. Sekoita joukkoon kananmuna. Asettele kuumalle pannulle rengasmuotit ja lusikoi jokaiseen muottiin muutaman sentin kerros pihvitaikinaa. Paista muutama minuutti, irrottele varovasti muotit ja käännä. Lado hampurilaiseen mieleistesi lisukkeiden kera ja nautiskele!

4 kommenttia

  1. Rengasmuotit? Kuten Douglas Adams kirjoitti:"One lives and learns. At any rate, you live. You also panic." Mutta joo, selittää asioita, en ole vain itse koskaan törmännyt moisiin käytännössä.

    Olen kyllä hivenen pöyristynyt siitä, että noin kulinaristinen ihminen ei pidä tuoreesta tonnikalasta, mutta ei kai kaikkien ole pakko. Ehkä.

    Itse rakastan tonnikalaa, varsinkin tatakina.

    VastaaPoista
  2. on pitänyt aiemminkin kysyä, mutta tehdään se nyt kun muistan... mitä merkitystä on sillä miten paljon/vähän risottoa keittelyn aikana sekoittaa? olen tehnyt useinkin risottoa, mutta en ole asiaan osannut kiinnittää huomiota ennen kuin sen blogissasi mainitsin taannoin.

    VastaaPoista
  3. Ari: Tatamikähäh? Tuore tonnikala on ihan jees raakana, mutta kypsennettynä se ei mun suussa maistu jotenkin miltään. Pitää varmaan kokeilla tehdä siitä muutakin kuin pihviä ja riisipötkylän päällistä.

    Hyppysellinen: Usein näkee kehoitettavan sekoittamaan risottoa niin pirusti. Minä olen oppinut että sitä ei sekoiteta, koska sen ei ole tarkoitus olla puuroa, ainoastaan sakeaa. Enkä mä sekoita puuroakaan, koska muuten se menee ihan liisteriksi eikä voi syödä kun on yäk. Ja mähän en siis ole nirso, vain hitusen valikoiva. :D

    VastaaPoista
  4. just just. mä ajattelin et jos tähän sisältyy jotain suurta magiaa...:D samoilla linjoilla siis ollaan. ja sekoitushan tapahtuu vain ja ainoastaan puukapustalla!!! ;)

    kiva treffata piknikillä, toivotaan auringonpaistetta!

    VastaaPoista

Blogger Template created by Photographic Elements