Ruispuolukkapiirakka

torstai 11. syyskuuta 2008

Patikoin eilen Helsingin Kauppatorille ostamaan puolukoita. Matkalla laskeskelin, että torin jälkeinen kauppareissu huomioiden 3 litraa marjoja olisi sopiva määrä kannettavaksi. No jotenkin siinä kävi niin, että ostin sellaisen kokonaisen laatikollisen, se taitaa painaa 5 kiloa ja litroja on aika lähelle sitä kolmea…


Heti kotiin päästyäni hotkaisin niitä puolisen litraa ihan sellaisenaan, että olivatkin hyviä! Oikein sellaisia vastapoimitun oloisia, kiinteitä ja makoisia. Suurin osa päätyy pakkaseen ja sieltä sulostuttamaan talveni aamiaisia, osasta keitän hilloa ja osa päätyi eilen makoisaan piirakkaan, joka heti valmistuttuaan mystisesti katosi, mutta siitä lisää pienen analyysin jälkeen.
Pohjana käytin valmista ruistaikinaa, jonka sulatuksen jälkeen vaan painelin vuokaan (halk. 23 cm). En edes mitenkään voidellut kun vuoan reunat ovat silikonia ja pohja keraaminen, joten piirakan voi reunan irrottamisen jälkeen tarjota suoraan siitä.
Ohjeen viisi painallusta vaniljaa on kohdistettu NoMU:n vaniljatahnaan, saman asian ajaa teelusikallinen vaniljauutetta. Rossanan kirjoitettua sanasensa vaniljasta en saanut tätä tuotetta mielestäni ennen kuin sen hankin. Aika ylellinen, selkee prinsessajutska. :D


Tällainen paksu rahkapiirakka vaatii kohtuullisesti jäähdyttämistä ennen kuin vuoan voi irrottaa ja ensimmäisen palan leikata. Asetin piirakkani pöydänkulmalle jäähtymään ja kun olisin halunnut ensimmäisen kerran sen jäähtymisastetta tutkailla, sitä ei ollut pöydällä enää lainkaan. Siinä sitten pyörin pienessä keittiössämme, muttei näkynyt. Katsoin kaikkiin kaappeihin, joita on pienessä keittiössämme aika monta, mutta ei näkynyt. Ei ollut jääkaapissakaan ja varmuuden vuoksi vilkaisin astianpesukoneeseenkin, mutta ei jälkeäkään piirakasta. Meni oikeesti PITKÄÄN ennen kuin muistin pelastaneeni sen kissan hampaista vanhanaikaiseen isoon ja syvään kylmäkomeroon ja työntäneeni aika syvälle, että sain äkkiä pois käsistäni yhden vähän isomman astian, joka siten peitti totaalisesti näkyvyyden piirakkaan. Pitäiskö ehkä olla nyt itsestään hieman huolissaan..?
Hyvää oli kun vihdoin löytyi, vaikka kuvat eivät piirakalle juuri oikeutta teekään.


1 pkt valmista ruistaikinaa
iso rasia maitorahkaa
2,5 dl kuohukermaa
5 painallusta vaniljatahnaa
2 dl tomusokeria
3 kananmunaa
500 g puolukoita

Sulata taikina pakkauksen ohjeen mukaan ja painele se sulaneena korkeaan irtopohjaiseen vuokaan. Vatkaa kerma vaahdoksi ja lisää vaahtoon rahka, vanilja, kananmunat ja sokeri. Sekoita puolukat täytteeseen varovasti käännellen. Paista 180-asteisessa uunissa n. 45 minuuttia,, jäähdytä ennen tarjoilua.




11 kommenttia

  1. Ooh, ihanan herkullisen piirakan olet tehnyt ja hyvä, että se löytyi:)

    VastaaPoista
  2. Ihan mielettömän ihanan näköinen piirakka! Tosi hienot reunat olet saanut.

    Ai sulla on tuota tahnaa (kateellisena:)). Onks se ihanaa? Mulla on tuo uute sellaisessa juhlakäytössä ja kovasti tuo tahnakin houkuttaisi...;).

    VastaaPoista
  3. Ihan hullun hyvän näköstä! Pakko kokeilla! Mutta kerro, minkäkoiseen vuokaan tuon teit? Oon kirottu valitsemaan aina sen astetta liian ison tai pienen vuoan ja tahtoisin kerrankin onnistua ihan ekalla kerralla :)

    VastaaPoista
  4. Kiitos kommenteista!

    Rossana: Ai vähänkö on ihanaa tuo tahna! Mä ainakin kerran päivässä vähän hypistelen sitä pulloa. :)
    Sillä oli aika kova hinta, mutta suhteutin heti salamana kaupassa sen tankojen hintaan ja tajusin tekeväni hyvät kaupat. :D

    Mari: Vuokani halkaisija on 22 tai 23 senttiä ja oli noille määrille just sopiva. Päivitän tämän suoraan tuonne reseptiinkin, sillä vuoan kokohan on mitä oleellisinta tietoa!

    VastaaPoista
  5. Näyttää niin muhkean herkulliselta, että kopioin heti ohjeen ja kokeilen, kunhan ehdin. Kylmä puolukka-rahkapiirakka on syksyn parhaita makunautintoja!

    VastaaPoista
  6. Arvaas kokeilinko tuota piirakkaa ja unohdin tietenkin rahkan kauppaan. Joten hieman sovelsin tuota täytettä ja nyt odotan kauhulla jähmettyykö tuo lainkaan. Olin niin innoissani, kun päätin testata itsekeksimää taikinapohjaa, että täytteet unohtuivat.. Mulla taitaa olla huomenna silikonivuoallinen puolukkakermasoppaa ruisleivällä...:D

    VastaaPoista
  7. Rossana: Montas kananmunaa laitoit? ;) Siitähän se vaan taitaa olla kiinni. Ja jäähtymisasteesta.
    Innolla odotan postausta!

    VastaaPoista
  8. Namiskuukkelis sentäs, mitä herkkua, uskoo allekirjoittanut! Paljonko on iso purkki rahkaa?? Siinä basic purkissahan taitaa olla 250g. Onko vuokasi se silikoninen piirakka- vai irtopohjavuoka? Teet sivujasi kivan "irtonaisella" otteella. Jatkaos samaan malliin :-)!

    terkuin Eppu

    VastaaPoista
  9. Veera: Postausta ei tule:(. Mehän ollaan puhuttu siitä, että kunhan näyttää hyvältä:D. 3 Munaa laitoin ja hieman lirua tuli.. Neljällä munalla olisi saletti tullu ihan kiinteää. Katsos kun korvasin jogurtilla ja tuorejuustolla ton rahkan... Mä heitin sen halvatun piirakan roskiin. Pohja kyllä onnistui hyvin ja sitä aion kyllä käyttää uudestaankin johonkin samankaltaiseen.

    VastaaPoista
  10. Rossana: Jostain ärsyttävästä syystä aina ei onnistu. :( Toivottavasti ensi kokeilulla tulee jo kelvompi piirakka. Mun pohjatekeleet ovat olleet aina aika onnettomia, joten turvaudun valmistaikinaan. Mutta heti jos osuu silmääni hyvä resepti (vaikka se sun) niin lupaan kokeilla.

    VastaaPoista
  11. Eppu: Mä sanoisin isossa purkissa olevan 500 g rahkaa, siinä sellaisessa voipaketinmallisessa.
    Käytin korkeareunaista irtopohjavuokaa, halkaisija 23 cm. Mun vuoassa on keraaminen pohja, joten piirakan voi tarjota siitä suoraan. Pinnoitetun vuoan pohjalle kannattaa laittaa leivinpaperi.
    Ja kiva kuulla, että blogini miellyttää! :)

    VastaaPoista

Blogger Template created by Photographic Elements