Lammas-fetapiirakka

torstai 29. tammikuuta 2009

Brunssit ovat mukavaa ajanvietettä. Erityisesti sunnuntaina järjestetyt. En ole koskaan pitänyt sunnuntaista, se on jotenkin poikkeuksellisen tylsä päivä. Sunnuntaisin ei tee koskaan mieli tehdä mitään sellaista, mikä olisi mahdollista. Kaikki kaupat ovat kiinni, kuten myös ne ravintolat, joissa tekisi mieli syödä. Telkkaristakin tulee vielä huonompaa ohjelmaa kuin muina päivinä.
Mutta jos joku järjestää sunnuntaina brunssin, niin sitä huomaa oikein odottavansa sunnuntaita! Brunssilla saa aina lasillisen (jos toisenkin) kuohuvaa, jonka tunnelmaa kohottavat vaikutukset ovat kiistattomat. Brunssilla on aina ihania herkkuja! Varsinkin nyyttäribrunssit ovat kivoja, kun kenenkään ei tarvitse raataa ja aina löytyy joku, joka ei osaa tehdä mitään ruokaa, ja se joku tuo juustoja ja hedelmiä. Juustoilla ja hedelmillä on myös tunnelmaa kohottava vaikutus.
Brunssilla pitää muistaa ottaa huomioon edellisenä iltana pitkään juhlineet ja heille täytyy varata asianmukaista muonitusta. Viime sunnuntaisen brunssin ruokia tehdessä erityisesti edellä mainittu ihmisryhmä oli mielessäni ja päädyin tekemään tuhtia piirakkaa ja pekonikananmunapitsaa.

Pohja
225 g jauhoja
125 ml öljyä
0,5 tl suolaa
0,6 dl kylmää vettä

Täyte
1 – 2 sipulia
1 dl punaviiniä
500 g lammasjauhelihaa
2 oksaa rosmariinia
2 – 3 valkosipulinkynttä
200 g fetaa
suolaa
mustapippuria
2 dl kermaa
3 kananmunaa
pecorinoa

Sekoita kaikki pohja-ainekset keskenään tasaiseksi taikinaksi. Painele taikina piirakkavuokaan ja laita pohja jääkaappiin.

Siivuta sipulit ja paista niitä keskikuumalla liedellä 10 – 15 min kunnes ne ovat pehmeitä ja saaneet hieman väriä. Kaada punaviini pannuun ja keitä kunnes viini on lähes haihtunut. Siirrä kulhoon odottamaan.
Ruskista jauheliha samalla pannulla. Yhdistä valmis jauheliha sipuleihin. Leikkaa rosmariininoksista lehdet ja hienonna se pieneksi silpuksi. Murskaa valkosipulinkynnet.
Kuutioi feta pieniin kuutioihin, fetan voi myös murustaa käsin.
Mausta täytemassa suolalla ja pippurilla, sekoita hyvin ja levitä piirakkapohjalle.
Sekoita kermaan kananmunat ja kaada kerma-munaseos tasaisesti piirakkatäytteelle.
Raasta päälle pecorinoa. Paista 225-asteisessa uunissa 20 – 30 min.

Pohjan ohje on aika pitkälti Nigellan joulukirjasta, mainio pohja kertakaikkiaan.

5 kommenttia

  1. Oi, nam nam nam. Olen herkutellut brunssiajatuksella jo pitkään ja hankkinut tarvikkeita mahdollista tulevaa brunssia varten sieltä sun täältä. Hmm, miltä kuulostaisi bloggaajabrunssi?

    VastaaPoista
  2. Bloggajabrunssi kuulostaa Rauna erittäin hyvältä! Mä tuun ainakin. Ja tuon pekonikananmunapitsaa. :D

    VastaaPoista
  3. Eli kannattaa siis olla krapula. :D Mulla olisi ehkä yksi tila tiedossa Helsingissä, jos ei haittaa, että se ei ole keskustassa eikä superkaunis. Sinne kuitenkin mahtuu, ainakin 15 henkeä helposti, mutta 20 menee myös. Musta tuntuisi tosin ehkä hassulta ryhtyä järjestämään tätä yksin, kun en ole yhtään ruokabloggaajaa vielä tavannut, ja lisäksi koristelukaveri olisi hyvä olla. Haluaisitko ojentaa auttavan käden, ja milloin olisi sopiva aika (helmi/maalis)?

    VastaaPoista
  4. En siis tarkoita sitä, ettei se pitsa maistuisi muuten! (jotenkin vain osaan kuvitella sen siihen tilanteeseen loistavaksi suolaiseksi)

    VastaaPoista
  5. Rauna: Jees, aletaan vaan järjestelyhommiin!
    Näille asioille kannattaa antaa aikaa, joten ehdotan päiväksi sunnuntaita 29.3.
    Ei haittaa yhtään vaikka tila ei keskustassa olisikaan kunhan sinne pääseen järkevästi julkisilla.

    VastaaPoista

Blogger Template created by Photographic Elements