Omenapiirakka

perjantai 23. lokakuuta 2009

Nämä omenapiirakat on valmistettu sitrusomenasta, ikivanhansa suomalaisesta maatiaislajikkeesta, jota kasvaa maailmassa tiettävästä tasan neljä puuta. Nimensä mukaisesti omenan makua kuvataan sitruunaiseksi. Omena on miellyttävällä tavalla hapan, sitä syö ihan sellaisenaankin ja siinä on kieltämättä erilainen maku kuin omenoissa yleensä, happamissakin. Kuvailisin makua viinitermein kuivaksi.
Maistui nyt sitten ikinä miltäkin, niin harvinaisuus toi ahvenaterian jälkkärinä nautituille piiraille kutkuttavaa lisäarvoa.
















Piirakkapohja on Nigellan pekaanipiiraasta erinomaiseksi havaittu yleisohje, joka käy sellaisenaan sekä suolaisiin, että makeisiin piirakoihin. Itse epäilin pohjan maistuvan liikaa nimenomaan pohjalle, mutta päinvastoin se oli herkullista eikä kaivannut itseensä lainkaan makeutta. Käytän pohjaan Kotipelto-luomurypsiöljyä. Öljyssä on upea hunajainen väri ja vielä upeampi pähkinäinen maku, joka tuntuu selkeästi piirakkapohjassa.

125 g jauhoja
60 ml öljyä
30 ml kylmää vettä
3 – 5 omenaa
1 dl sokeria

Sekoita kaikki aineet keskenään tasaiseksi taikinaksi ja painele piirakkavuokiin. Nosta vuoat jääkaappiin vetäytymään.
Lohko omenat. Asettele omenalohkot kauniisti piirakkavuokiin. Ripottele päälle sokeria. Paista 180-asteisessa uunissa 20 minuuttia. Tarjoile vaniljajäätelön kanssa.


9 kommenttia

  1. mäkin sain maistaa tuota omppua taannoisella Hesan matkalla ja hyvää kyllä oli!

    harvinaisuus tuo ihanaa lisämaustetta ruokiin, totta :). kutsun sitä fiilislisäksi.

    omppupiirakkasi ovat kauniita, todella! onneksi on omat omenaviritelmät uunissa, ei kylläkään noin upealla ompulla, mutta kotimaisella kuitenkin.

    VastaaPoista
  2. OI miten nätit piirakat! Sitruunaompuista en olekaan koskaan kuullut, muttei ihmekään,jos niitä puita on vaan 4! Mäkin olen viime aikoina käyttänyt paljon luomurypsiöljyä,sen maku tosiaankin on kivan pähkinäinen.

    VastaaPoista
  3. Kauniin näköisiä piirakoita. Innostuin siitä pekaanipiirasta, ja teimme sitä eilen. Ihanaa!

    VastaaPoista
  4. Merituuli: Toivottavasti omppua saadaan ensi vuonna enemmän ja uusia puitakin pitäis olla luvassa.
    Musta sen sitruksen korostaminen on tässä himppasen turhaa, mutta pitäähän ompulla joku nimi olla.

    Yaelian: Kiitos! Olen tosi iloinen että löysin tuon luomuöljyn, musta rypsiöljy on ollut jotenkin tosi tylsää aina kun se ei maistu miltään eikä ole minkään väristä.

    Kirsikka: Kiitos. Kohta voikin taas kaivaa Nigellan joulukirjan esiin ja valmistaa liudan jouluherkkuja.

    VastaaPoista
  5. Mmm, resepti vaikuttaa hyvältä. Omenat herätti kiinnostuksen, mistä sait niitä harvinaisuuksia? Omenien lajikenimet, nämä sitruunaomenat tai päärynäomenat tai melonit on hauskoja. Joskus jopa kuvaavat omenan makua, joskus ei :D

    VastaaPoista
  6. Hanna: Omenat on MTT:ltä ja olen saanut ne Puhtaiden makujen puolesta ry:n kautta, aktiivinen jäsen (sihteeri) kun olen. :)
    Omenille etsitään innostuneita ja kärsivällisiä viljelijöitä. Tsekkaa mein sivut, www.kiehuu.fi. Omenoista on juttua heti etusivulla.

    VastaaPoista
  7. Ok, mielenkiintoista! Kiehuu -sivu onkin tuttu, oman blogini listassakin, hyviä juttuja siellä. Käyn sitten lukemassa lisää omenoista :)

    VastaaPoista
  8. ompa nättejä tosiaan, itte tollaseen pohjaan laittasin voita kun siitäkin tulee niin hyvä pähkinä maku ja se nostaa sitä pohjaa vähän.

    sulla muuten on risulinna linkki kaksi kertaa tossa sivupalkissa.

    VastaaPoista
  9. Aleksi: Kiitos! Kokeilen siis voita seuraavaan piirakkaan.
    Nyt on Risulinnaa enää yksi, muka tarkistinkin että kaikki on vain yhteen kertaan kun niitä just päivitin, mutta kuumesilmät haritti. :)

    VastaaPoista

Blogger Template created by Photographic Elements