Kyyhkyä makkarakastikkeessa ja paahdettua talvikurpitsaa

tiistai 3. marraskuuta 2009

Mitä mainion viikonloppupäivällinen! Resepti on Nigel Slaterilta mukaeltu, kyyhkyt serkun miehen itsensä lasauttamat. Tätä ennen en ollutkaan kyyhkyä maistanut, ihanaa saada itse valmistettavaksi jotain erikoista, jota ei tule ihan joka päivä syötyä.
Kyyhkyn liha on todella tummaa ja kohtuullisen kuivaa, joten hauduttaminen liemissä ja rasvaisissa makkaroissa teki gutaa. Maultaan kyyhky oli selkeesti riistaa, pidin paljon!














Metsästäjän ohjeen mukaisesti sulatin kyyhkyt jääkaapissa ja liotin niitä sitten kylmässä vedessä. Huuhtelin kyyhkyt huolella, valutin ja kuivasin. Sulkien jäänteet olin valmistautunut polttaman tohottimella, mutta ne irtosivatkin sulaneista linnuista lähes pyyhkimällä.
Jos ei ole haulikkoa nurkissa joutilaana ja kyyhkyjä takapihan metsästyspusikot täynnä, niin kaupan pakastusaltaasta voisi noutaa viiriäisen.
Ohjeet kahdelle.
Tasaa kaikki
Kyyhkyä makkarakastikkeessa














300 g raakamakkaraa
1 iso sipuli
2 kyyhkyä
3 laakerinlehteä
3 oksaa rosmariinia
mustapippuria
4 dl lihalientä

Kuumenna uuni 200 asteeseen. Laita pata keskilämpöiselle liedelle liedelle kuumenemaan.
Pilko makkara muutaman sentin pätkiin. Kuori ja kuutioi sipuli.
Laita makkaranpätkät pataan ja paista kunnes niistä on irronnut rasvaa ja makkarat ovat hieman värittyneet. Lisää sipulikuutiot ja kuullota kunnes sipuli on pehmeää.
Tällä välin paista kyyhkyihin väri joka puolelle kuumalla pannulla. (Tämän voisi tehdä myös padassa kun sipulit ovat kuullottuneet, minun patani ei ole tähän tarpeeksi suuri.)
Laita pataan laakerinlehdet ja rosmariini. Nosta kyyhkyt pataan. Rouhi päälle reilusti mustapippuria.
Lusikoi pannulle muutama lusikallinen lihalientä ja keitä maut irti, kaada pataan. Lisää pataan loput lihaliemestä ja kuumenna kiehuvaksi.
Peitä pata kannella ja nosta uuniin n. tunniksi.
Poista kyyhkyt padasta ja pidä lämpimässä. Keitä makkarakastiketta kuumalla liedellä kunnes neste on haihtunut n. puoleen.
Asettele kyyhkyt tarjolle ja kauho päälle makkarakastiketta.

Paahdettua kurpitsaa














puolikas talvikurpitsa
chiliöljyä
suolaa
mustapippuria
muutama oksa timjamia

Poista talvikurpitsanpuolikkaasta siemenet ja halkaise se vielä kahtia. Valele kurpitsalohkot chiliöljyllä. Mausta suolalla ja mustapippurilla. Laita kummankin lohkon päälle muutama oksa timjamia. Paista 200 asteisessa uunissa kunnes kurpitsa on pehmeää.
















5 kommenttia

  1. Eräs mies, jonka ruoanlaittokokemus oli sitä luokkaa, että soitteli mulle useasti lettujen teko-ohjeista, toi vanhempiensa lakasta kyyhkysiä ja valmisti äidiltään saamiensa ohjeiden mukaan minulle huikean läksiäisaterian. Sanoi vain, että lepäile sillä aikaa, ilmoitan kun ruoka on valmista. Tämä ensimmäinen kyyhkyateria on ollut monesti mielessä, todella rakkaudella laitettua ruokaa.

    VastaaPoista
  2. Ihanan näköistä. Tässä kun tulee näitä syysviikonloppuja niin pitää ostaa jotain riistalintua... meillä kun ei itse käydä metsällä...

    VastaaPoista
  3. miksei meidän suvussa/tutuissa ole tuollaisia lasauttelijoita!

    ihanaa varmasti!

    mites kauan suurtepiirtein nuo kurpitsalohkot vaativat uunitusta? näyttävät tosi hyviltä nekin.

    Merituuli Jukan tunnuksilla

    VastaaPoista
  4. Rauna: Vähänkö romanttista! <3

    Nelle: Kiitos! Riista on hyvää, siinä on fiilistä.

    Jukka (eli Merituuli): Taisin uunittaa noita 20 minuuttia, tarkkaan en muista.
    Ens kerralla voin pyytää useamman pulun, että riittää kavereillekin. ;)
    Pitääkin kysyä olisko se viime aikoina ampunut jotain muuta.

    VastaaPoista
  5. Tein kurpitsalohkojasi - hyviä olivat, kuten arvasin, vaikka hosuin vähän paahtamisen kanssa. Olisivat saaneet olla pidempään kuin puoli tuntia. Mutta, mulla oli niin paljon muuta mielessä etten oikein ajatellut... :)

    VastaaPoista

Blogger Template created by Photographic Elements