Polenta al forno

tiistai 19. tammikuuta 2010

Eli uunitettua polentaa tomaattikastikkeella ja mozzarellalla kuorrutettuna. Ja ehkä helpointa ever. Valmistumisaika noin 35 minuuttia, jos käytät valmista tomaattisoosia, niin 15 minuuttia.
Homma toimii siten, että keität herkullisen tomaattikastikkeen oman maun mukaan, minun tämänkertaisen makuni mukainen on tuossa alla.

Tomaattikastikkeen kiehuessa sopivaksi kiehautat vettä, suolaat sen ja sekoitat polentan sekaan. Litrasta vettä ja 300 grammasta pikapolentajauhoa saa jo todella tuhdin annoksen neljästä kuudelle. Pikapolenta valmistuu kahdessa minuutissa, ei-pikaa kamaa saa keittää useamman kymmenen minuuttia.
Polentajauhot vatkataan kiehuvaan veteen. Sen veden ei sitten kannata kiehua kuin viimeistä päivää vaan poreilla hillitysti. Jos vesi kuplii kuin geysirissä konsanaan, niin hetken kuluttua kuuma polentalähde on todellisuutta ja käteen (ja mahdollisesti muuallekin kehoon) kärähtää muutama rakkula.. Kokemusta on.
Kun tarpeeksi jauhoja on vatkattu veteen, voi polentan maustaa vielä ruokalusikallisella voita, ja sen jälkeen puuro saa hautua muutaman minuutin.
Öljyä uunivuoka, levitä polenta vuokaan. Kaada päälle tomaattikastike ja revi koko komeudelle vielä yksi puhvelimozzarella ja raasta parmesaania. Sitten vaan 220-asteiseen uuniin ylätasolle kunnes juusto on sulanut ja saanut väriä.
Polenta ei muuten välttämättä ole heti uunituksen jälkeen ihan kiinteä kappale, joten ennen leikkaamista ja tarjoamista hetken vetäytyminen on paikallaan.
Jos joku ei tiennyt, niin polenta on maissipuuroa, kovin suosittua talviruokaa Pohjois-Italiassa. Polenta kiinteytyy jäähtyessään, myös hyvin löysä sellainen.

2 – 4 rkl oliiviöljyä
2 valkosipulinkynttä
1 pikkuchili
1 tlk tomaatteja
1 tl sokeria
suolaa
1 rkl kuivattua oreganoa
1 dl tummia oliiveja
reilusti basilikaa

Kuumenna öljy pannussa. Kuullota öljyssä kuorittua ja siivutettua valkosipulia ja murskattua chiliä. Lisää pannuun tomaatit ja riko ne puuhaarukalla. Lisää sokeri, suola ja oregano ja sekoita. Anna kiehua hiljalleen 10 – 15 minuuttia. Sekoita välillä.
Lisää oliivit keittämisen loppuvaiheessa ja revityt basilikanlehdet vasta kun olet ottanut pannun liedeltä.

4 kommenttia

  1. ou mai ou mai. nam!

    polentaa en olekaan tehnyt näin, "puurona" ja grillattuna vain. täytyykin testata!

    VastaaPoista
  2. Merituuli: Polentasta saa myös kivoja lettusia paistinpannulla paistettuina.
    Ja nyt kun jauhoa vielä jäi, niin pitää ehkä tehdä joku makea versio.

    VastaaPoista
  3. Herkullisen näköistä! Omat kokeiluni polentalla ovat olleet vähän haparoivia-eivätkä mitään valtavia menestyksiä. Pitääkin kokeilla uuniversiota seuraavan inspiksen iskiessä.

    VastaaPoista
  4. Tepi: Kiitos, tämä on ihan älyhelppoa tehdä!

    VastaaPoista

Blogger Template created by Photographic Elements