Torta pasqualina

keskiviikko 31. maaliskuuta 2010

Italialaista, tarkemmin sanottuna ligurialaista pääsiäispiirakkaa olen tehnyt ennenkin. Vaikka piirakka ei omaan makuuni olekaan, on se mielestäni niin hienon ja herkullisen näköinen, että sitä on ilo leipoa ruokavieraille. Tällä kertaa sain vieraikseni ihanat Kopin naiset eli kirjakerholaiset, joille piirakka maistui erinomaisesti. Piirakka on sen verran tuhtia ja siksi riittoisaa, että kaikille pakattiin vielä palat folionyyttiin kotiin viemisiksi.














Tarjolla oli myös pitsaa, vihreää salaattia, tuoretta leipää ja herkullisia juustoja. Jälkiruoaksi tein terveellistä avocado-sulkaamoussea, siitä lisää myöhemmin.
Piirakkaan käytettävän ricottan hain Hakaniemen hallista Lentävästä lehmästä. Jos ikinä tulee asiaa halliin tai vastaavanlaiseen juustokauppaan, niin ostakaa tätä irtomyytävää ihanuutta vaikka ihan vähäisesti maistiaisiksi, ihanaa!














Kertaan tähän vielä reseptin, se poikkeaa hieman parin vuoden takaisesta. Ihan alkuperäinen on Giallo Zafferanosta ja siitä vieläkin alkuperäisempi, jonkun italialaismummelin satojen vuosien takaa. 
1 iso voitaikinalevy (600 g)
500 g pinaattia
500 g ricottaa
100 g parmesaaniraastetta
9 kanamunaa
ripaus muskottipähkinää

Huuhtele pinaatti. Keitä pinaatti nopeasti isossa kattilassa. Keitinvedeksi riittää huuhtelusta lehtiin jäänyt neste.
Valuta ja jäähdytä pinaatti. Purista jäähtyneestä pinaatista ylimääräinen neste ja silppua.
Sekoita pinaattisilppu ricottaan. Lisää parmesaani, muskotti ja kolme kananmunaa. Sekoita.
Leikkaa taikinalevy kahteen osaan, toinen osa 1/3 ja toinen 2/3-kokoinen. Kauli isompi taikinanpuolikas niin isoksi että se riittää peittämään korkeareunaisen piirakkavuoan pohjan ja reunat. Kauli pienempi osa niin suureksi, että se peittää piirakkavuoan. Laita vuoka kaulitulle taikinalevylle ja leikkaa taikinasta veitsellä ympyrä vuokaa mukaillen.
Pistele pohjataikinaan reikiä haarukalla ja nostele täyte vuokaa. Tee lusikalla täytteeseen viisi koloa ja riko jokaiseen kananmuna.
Tee pyöreään taikinalevyyn pari reikää ja nosta levy piiraan päälle. Tasaa taikina vuoan reunoilta veitsellä ja käännä reunat piirakan päälle. Voitele kananmunalla.
Paista 200-asteisessa uunissa n. tunti. Jäähdytä ennen tarjoilua.

11 kommenttia

  1. Aika komean näköinen piirakka! Avokaadosuklaamousse on herkkuani,se on loistavaa myös jätskinä,oletko kokeillut?

    VastaaPoista
  2. Onneksi aamupala vielä laskettelee mahaa kohti, muuten alkaisi kuola valua. Tätä on ihan pakko kokeilla, tosin puolet pienenpänä, aineosat on helppo puolittaa. Paitsi kananmuna, mutta ehkä selviän siitäkin, kun oikein pinnistelen ;))

    t.äiti

    VastaaPoista
  3. Yaelian: Kiitos! Avokadomoussea en pysty kokeileen enää missään muodossa, ei ollut mun herkkua. :)

    Äiti: Tän tekeminen on muutenkin helppoa, ja pakastepinaattikin toimii kyl.

    VastaaPoista
  4. Tätä täytyy kokeilla! Täytyy vain ensin hommata itsensä jonnekin isoon markettiin etsimään josko löytyisi valmista voitaikinaa... Se on aika suuritöistä itse tehdä, mutta vesi herahti kyllä kielelle reseptiä lukiessa, että vaivataan sitten vaikka käsin!

    t. Brysselin serkku

    VastaaPoista
  5. Susina: Filo-taikinaa löytyy varmasti sieltäkin joka putiikista, se käy tähän jopa paremmin. Alkuperäisessä historiallisessa reseptissä filotyyppisiä kerroksia on 33 Jeesuksen elinvuosien mukaan, tai jotain.
    Voitelet vaan oliiviöljyllä ne kerrokset, kuusi kerrosta riittää.

    VastaaPoista
  6. Älyttömän komea torttu :)

    VastaaPoista
  7. Silmät auki mennään, kiitos vinkistä! Täällä kun ei oikein meinaa löytyä mitään valmiina (muutakuin Edamit siivutettuina ;)) )

    VastaaPoista
  8. Brysselin serkku kertoi piirakasta ja ilmoitti meidän saavan sitä. Mutta, mutta tyrehtyikin jo alkuunsa, kun kaupasta ei löytynytkään värkkiä.
    -pettynyt täti-

    VastaaPoista
  9. Täti: Sain raporttia jo, että kaupoissa ei ollut edes tuoretta basilikaa! Toivottavasti tilanne on vain tilapäinen..

    VastaaPoista
  10. Valloittavan näköinen piirakka! Nuo kananmunat vihreyden keskellä ovat aika veikeitä.

    Giallo Zafferano -linkin osoitteessa on muuten yksi pilkku pisteen sijaan, sen kun vaihtaa, niin aukeaa.

    VastaaPoista
  11. pinea: Kiitos, linkkierhekin on nyt korjattu.

    VastaaPoista

Blogger Template created by Photographic Elements