Joulukinkun jatkojalosteet

lauantai 1. tammikuuta 2011

Kenellä ei jää kinkkua yhtään koskaan yli, vaan kaikki menee joulun pyhinä? Meillä niin ei ole käynyt koskaan. Kinkkua on tärkeää jäädä joulupäivän aamiaiselle, jolloin sitä siivutetaan paksulti ruisleivän päälle, jolle on jo sivallettu niin ikään paksusti juustoa. Kinkun päälle vielä muutama siivu suolakurkkua ja oi nam. Muutaman aamun jaksaa syödä kinkkuvoileipää ja sitten alkaa tökkiä.
Eikä se kinkku säily kuin noin viikon jos jääkaappi on hyvin kylmä. Pakastamiseen en ole koskaan lähtenyt, koska kinkun koostumuksesta tulee omituinen (tosin vähemmän jos viitsii pakastaa suikaleina.) Niinpä kinkun ylijäämät muuntuvat joka vuosi ensin kinkku-hernepastaksi ja sitten vielä hernekeitoksi.

Kinkku-hernepasta
reilusti joulukinkkua suikaloituna
1 salottisipuli
oliiviöljyä
kolmisen lehteä kuivattua salviaa
2 dl kermaa

Paista kinkkusuikaleisiin ja sipuliin vähän väriä oliiviöljyssä. Lisää salvia jo tässä käristevaiheessa. Lisää herneet, sekoita ja lisää kerma. Anna kiehahtaa, jotta herneet sulavat, älä keitä.
Sekoita keitettyyn pastaan ja tarjoa parmesaaniraasteen kera.
















Hernekeitto
1 pss herneitä
3 l vettä
2 sipulia
joulukinkun luu (saa olla lihaakin mukana)
loput kinkusta paloiteltuna
tuoretta minttua

Liota herneitä vedessä yön yli. Seuraavana päivänä siis, laita kattilan alle reipasta liekkiä, kuori ja kuutioi sipulit ja lisää kattilaan luun kanssa. Anna kiehua hiljalleen noin tunti. Lisää kinkkupalat ja keitä vielä puoli tuntia taikka enemmänkin.
Lisää valmiiseen keittoon tuoretta silputtua minttua reilulla kädellä.
Keittoon ei tarvitse lisätä suolaa.


3 kommenttia

  1. Hyvä tapa tosiaankin käyttää jämät;D
    Hyvää alkanutta vuotta sinullekin Veera!

    VastaaPoista
  2. Hyvää Uutta Vuotta ja hyviä kokkailuja!

    VastaaPoista
  3. Yaelian ja Nanna: Makoisaa uutta vuotta teille myös!

    VastaaPoista

Blogger Template created by Photographic Elements