Omenacrumble

perjantai 24. lokakuuta 2014

Omenoista kohkattiin (ainakin meillä) muutama viikko sitten, mutta käsittääkseni näin lokakuun puolella mehuasemilla on edelleen jonoa ja myöhäiset lajikkeet ovat vasta kypsyneet. Joten omena on ja pysyy ajankohtaisena. Itsekin googlasin ja tutkin ja suunnittelin mitä kaikkea runsaalla sadolla tekisin ja onnistuin mm. keittämään yli kymmenen litraa omenasosetta talven puuroannosten ja pannukakkujen sulostuttajaksi. Tällä kertaa keitin soseeni tyystin ilman mausteita, en edes sokeria laittanut. Sose on täten erinomaisen monikäyttöistä, mutta säilyy vain pakastimessa. Minullahan ei ole yhtään omaa omenapuuta, mutta käytiin ystäviltä hakemassa useempi säkki.
Omenasesongin kestohitti on tietenkin tahmea ja kinuskinen murupaistos, joka vaniljakastikkeen tai jäätelön kanssa lämpimänä tarjotaan. Muina sesonkeina crumble valmistuu vaikka raparperista, kirsikoista, luumuista, viinirypäleistä..

Omenacrumble
8-10 omenaa
1 dl muscavadosokeria
1 tl kanelia
1 dl vettä
75 g pehmeää voita
1 dl ruokokidesokeria
1,5 dl vehnäjauhoja
1,5 dl mantelirouhetta

Lohko omenat ja poista siemenkodat, kuoriminen ei ole välttämätöntä. Pistä omenat, muscavado, kaneli ja vesi kattilaan ja keitä jokunen minuutti kuumalla liedellä, jotta omenat hieman pehmenevät.
Kippaa valmis omenaseos uunivuokaa.
Sekoita voihin käsin ruokokidesokeri, jauhot ja mantelirouhe. Murustele seos vuokaan. Paista 175-asteisessa uunissa kunnes muru on kauniin kullan ruskeaa.



Ei kommentteja

Lähetä kommentti

Blogger Template created by Photographic Elements