Friandit - 9. luukku

tiistai 9. joulukuuta 2014



Lempikokkausohjelmassani Masterchef Australiassa leipaistiin master classissa varsin mielenkiintoisen oloisia teeleipiä, friandeja. Wikipedia osaa kertoa meille niiden olevan ranskalainen teeleipä ja suosiossa erityisesti Australiassa ja Uudessa-Seelannissa. Nyt ne ovat erityisessä suosiossa myös Prinsessakeittiössä.




Sain testattavaksi Pukka-teetä muutaman vuodenaikaan sopivan sekoituksen ja ne mielessäni kehittelin friandeihin jouluisen makumaailman karpaloista ja neilikasta.
Pukkalta löytyy makuja ja sekoituksia joka tunnelmaan. Valikoimassa on ilahduttava määrä yrttiteitä, jotka sopivat tällaisille univammaisille myös iltapäivisin juotaviksi. Mulle jokainen kuppi kahvia tai vihreää teetä puolen päivän jälkeen tarkoittaa aamuöistä herätystä ja pahimmallaan tuntien valvomista. Pukkan kaikki teet ja yrtit ovat luomua ja reilusti kasvatettuja ja pakkausten ulkonäköön on panostettu. Ensimmisillä Pukka-ostoksillani suunnistinkin nimenomaan pakkausten mukaan ja keräsin nätin värisuoran. Pukkan nettisivuilta löytyy runsaasti tietoa käytetyistä yrteistä ja niiden (mahdollisista) vaikuksista terveyteen ja mielialaan.



Jouluiset karpalo-friandit

100 g voita
125 g tomusokeria
25 g vehnäjauhoja
85 g mantelijauhoja
0,5 tl neilikkaa
3 kananmunanvalkuaista.
karpaloita

Laita uuni lämpiämään 180 asteeseen. Voitele muffinipellistä 10 koloa huolella. Sulata voi.
Siivilöi tomusokeri kulhoon. Sekoita joukkoon vehnä- ja mantelijauhot sekä neilikka. Vatkaa munanvalkuiset vaahdoksi. Vaahdon ei tarvitse olla kovaa kuin marengeissa, sellainen kevyt riittää.
Sekoita valkuaisvaahtoon jauhoseos ja voisula. Jaa taikina muffinivuokiin. Ripottele kuhunkin vuokaan lusikallinen (jäisiä) karpaloita.
Paista 15-20 minuuttia. Koristele hieman jäähtyneet friandit tomusokerilla.




Friandien ohje on BBC Goodfoodista.

Teet on saatu blogin kautta, kiitos Pukka ja Sugar Helsinki.

4 kommenttia

  1. Nuohan ovat aivan kuten financierit(postasin sellaisista muutama vuosi sitten).Täytyy katsella netistä olisko sama juttu vai onko tuo joku sen versio;friandit eivät ole aiemmin tulleet vastaan.Tuollaiset ovat hurjan herkullisia:-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei kai näissä ole muuta eroa kuin et voita ei ruskisteta. :D

      Poista
  2. Tällaisista leivonnaisista en ole ennen kuullutkaan. Kuvista ja aineksista päätellen ovat varmasti hyviä. Mantelijauhokin antaa taikinoille aina hyvän maun.:) Jääkaapissa onkin sopivasti valkuaisia odottamassa jatkokäsittelyä. Taidankin leipoa näitä, joten kiitos ohjeesta!:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En mäkään ollut kuullut ennen Masterchefia, financiereistä toki, mutten tiennyt näiden olevan melkein sama ennen ankaraa googletusta. Nämä ovat tosi hyviä ja ihanan kosteita.

      Poista

Blogger Template created by Photographic Elements