Karpalojäädyke ja kuuma kinuskikastike - 19. luukku

perjantai 19. joulukuuta 2014

Jäiset karpalot ja kuuma kinuskikastike on vielä parempaa kun duunaa karpalot jäädykkeeksi. Puolukat käyvät marjoiksi ihan yhtä hyvin ja tuo ohjeen kinuskikastikemäärä kannattaa ihan saman tien nelinkertaistaa. Kaikki rakastavat kuumaa kinuskia, joten kastike on parasta laittaa isoon kannuun, josta kukin ruokailija voi sitä itse lorautella jäädykkeelleen.

Jäädykkeen voi tehdä yhteen isoon vuokaan, tai annoskokoisiksi. Tein annokset tällä kertaa pahvimukeihin ja se toimi erinomaisesti, mukeista jäädyke oli myös todella helppo irrottaa, senkin repi pahvin jälkkärin ympäriltä.
Ohjeesta tulee neljä pikkujäädykettä.



Karpalojäädyke

2 dl karpaloita
2 dl kuohukermaa
3 keltuaista
1 dl sokeria

Kinuskikastike

1 dl kermaa
1 dl fariinisokeria

Soseuta karpalot. Vatkaa kerma vaahdoksi. Laita keltuaiset ja sokeri lasiseen tai metalliseen kulhoon. Nosta kulho vesihauteeseen (eli hellalle kattila, kattilaan vettä, hella päälle, kulho ei saa osua veteen). Vatkaa munia ja sokeria vesihauteessa kunnes seos on paksua ja vaaleaa. Nosta kulho hauteesta ja jäähdytä. Laita vaikka siihen samaiseen kattilaan kylmää vettä (nyt vesi saa osua kulhoon) ja jatka vatkaamista. Tai sit vaan odotat. Kääntele kermavaahtoon karpalosose ja keltuaissokerivaahto.
Kaada jäätelömassa yhteen isoon tai neljään pienempään vuokaan.

Laita kattilaan kerma ja fariinisokeri ja keitä hiljalleen kunnes kastike alkaa paksuuntua.

7 kommenttia

  1. Ihanan simppeli ja nätti. Itse keitetty kinuski on kyllä mahtava ässä hihassa keittiössä! Ihanaa joulun aikaa!

    VastaaPoista
  2. Herkkujen herkku! Puolukka- tai karpalojäädyke oli meillä vuosia perinteinen joulujälkkäri, joten tämä on suorastaan nostalginen herkku.

    Mitenkähän suolakaramellikastike sopisi tähän? (ylipäätään, voiko se olla sopimatta jonkun kanssa)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä suolakaramelli vaan sopii kaikkeen, ihan niin kuin pekoni, vaahterasiirappi ja halloumi, tekee kaikesta vähän parempaa. ;)

      Poista
  3. Voi miten ihana blogi, oikein huokaisin kun avasin sivun! ;) Tänne mä jään heti lukijaksi!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oi kiitos, ilahduttaa aina niin kovin kun joku tykkää. Tervetuloa lukijaksi!

      Poista
  4. Nam, tätä on pakko kokeilla heti, kun saan ensin suunnilleen sata erilaista jäätelöideaa testattua! (Joulupaketista tuli jäätelökone, ja kun ei heti päässyt kokeilemaan, ehti niitä ideoita kehitellä turhankin paljon.) ;)

    VastaaPoista

Blogger Template created by Photographic Elements