Banaaniletut ja persimonhilloa

torstai 5. marraskuuta 2015





Banaaniletut ovat täydellinen aamupala iskälle, isommilta lapsilta lettujen teko onnistunee jo ihan itsenäisesti. Meillä taitaa lasten osuudeksi jäädä vielä banaanin kuoriminen, mikä sekin on toki tuikitarpeellista ja äärimmäisen tärkeä vaihe lettujen onnistumisen kannalta.




Banaanilettuja paistaessa tärkeää on lieden lempeä lämpötila. Toisin kuin perusletuissa siis, liian kuuma hella johtaa kasassa pysymättömään inhaan kokkeliin. Näissäkin ensimmäiset letut on kokeilukappaleita oikean lämpötilan saavuttamiseksi. Paistan pannukakut yleensä blinipannuissa, ne ovat juuri sopivan kokoisia. Banaanipannukakuille toimisi erinomaisesti lettupannu. Sen puutteessa paistoin isolla pannulla aina neljä lettua kerrallaan ja hyvin onnistuivat.

Lettujen kanssa tarjotaan ihanaa persimoneista tehtyä tuorehilloa, johon ei tarvitse lisätä lainkaan sokeria. Hilloa ei siis keitetä vaan hedelmät soseutetaan, lisätään hieman kardemummaa ja chia-siemeniä, sitten vaan odotetaan vähintään puoli tuntia, mielellään kuitenkin yön yli. Eli periaatteessa hillon voisi tehdä juuri ennen kuin alkaa valmistaa lettutaikinaa ja se olisi valmista samaan aikaan lettujen kanssa. Ja tätä hilloa voi hyvällä omatunnolla lapata kitusiinsa niin paljon kuin jaksaa syödä, sehän on vain tuoretta hedelmää!
Persimonien täytyy olla ehdottoman kypsiä. Kuten lapsillekin opetin, kaunis ja kiiltävä hedelmä on raaka, tumma ja vähän rupunen on kypsä. Kypsän persimonin tunnistamiseen löydät lisää vinkkejä Satokausikalenterista.



Mä kehitän itselleni aina näitä ruokakoukkuja, olen vuoron perään lääpällään ties mihin. Nyt en saa tarpeekseni kardemummasta, tekis mieli laittaa sitä kaikkeen. Oottakaa vaan joulukalenteria, ei ole montaa herkkua, johon en sitä laittaisi. Tänä jouluna joulukalenteri on gluteeniton ja vähäsokerinen, valkoista sokeria en käytä lainkaan. Herkkuloiden lisäksi tulee helppoja diy-koristeluita, paino sanalla helppo, tällainen diy-tumpelokin onnistuu, vinkeistä tulee myös videot.



Banaaniletut
1 banaani
2 kananmunaa
0,5 dl kaurahiutaleita
0,5 tl kanelia
kookosöljyä (tai voita) paistamiseen

Tämä on perusohje 1-2 syöjälle. Kerro määriä syöjien mukaan.
Kuori banaani ja laita kulhoon. Riko kulhoon munat ja lisää kaurahiutaleet ja kaneli. Soseuta sauvasekoittajalla tasaiseksi taikinaksi.
Kuumenna paistinpannu keskilämpöiseksi, sulata pannuun kookosöljyä ja paista lettusia miedolla lämmöllä, lettu on kääntövalmis kun se pysyy kasassa eikä taikina enää valu.

Persimonhillo
3 persimonia
2 mandariinia (satsumaa, klementiiniä)
1 tl kardemummaa
0,5 dl chia-siemeniä

Kuori persimonit kuorimaveitsellä ja nyppää kanta pois. Kypsä persimon on mehukas, joten tämä on vähän sottaista ja kanta kannattaa siis todella poistaa vasta viimeiseksi.
Laita kuoritut persimonit kulhoon. Halkaise mandariinit ja purista mehu kulhoon. Lisää kardemumma.
Soseuta hedelmät sauvasekoittajalla, sattumat eivät haittaa.
Sekoitahedelmäsoseeseen chia-siemenet ja anna turvota jääkaapissa vähintään puoli tuntia mielellään yön yli.


Ei kommentteja

Lähetä kommentti

Blogger Template created by Photographic Elements