Olmi on ystävä sekä seppie alla griglia

lauantai 19. heinäkuuta 2008

Kyseessä on pienoinen matkakertomus ja grillatut mustekalat. Vaiko ehkä seepiat tai kalmarit tai mitkä nyt ikinä, joka tapauksessa potentiaalisesti parhaat merenelävät ever.
Kaikissa (Helsingin keskustan ja lähituntuman) isoissa ruokakaupoissa on pakastetekalaosasto, josta löytyy lukuisaa seitä eksoottisempaa, kuten näitä pieniä ihanaisia valkoisia mustekaloja. Ainakin Stockalla ja K-kaupassa näitä saa ikään kuin vakuumissa, jossa on siniset pahviset reunukset ja tekstitys viittaa vahvasti Italiaan. Äärimmäisen kätevä tässä tuotemerkissä on antipasto misto di mare, joka sisältää laajan sortimentin äyriäistä ja simpukkaa, ja joka valmistuu pastakastikkeeksi hetkessä. Kaikissa tuotteissa on muutama selkeä resepti useammalla kielellä, suomi mukaan luettuna. Mun resepti on nyt himpan verran hatusta, sillä näiden valmistamisesta on jokunen viikko jo aikaa, enkä muista valmistusaikoja. Keittämisessä en kuitenkaan noudattanut pakkauksen ohjetta, vaan kalmarini valmistuivat huomattavasti nopeammin täydelliseen koostumukseen.
Grillatuista mustekaloista tulee ihana nostalgia niinkin lyhyen ajan taakse kuin vuoden takaiseen Sloveniaan, jossa söin annoksen grillattuja kalmareita joka päivä! Sloveniaa voin matkakohteena suositella erittäin lämpimästi kaikille, sekä perheellisille että perheettömille. Piskuisessa maassa on nähtävää käsittämätön määrä, kannattaakin kiertää maata autolla, joko omalla, vuokratulla tai sitten ihan bussilla. Paikallinen bussiliikenne on erinomaisesti järjestetty ja superpikavuoroja lukuun ottamatta bussi pysyy kaposemmilla poluilla, joilla maata näkee erinomaisesti. Maasto ja maisemat kun saattavat vaihtua muutaman kymmenen kilometrin matkalla ihan tyystin kolmekin kertaa ja aina edellistä upeammaksi. Me emme viime vuonna ihan Slovenian itäisimpiin osiin kerenneet. Tukikohtamme oli rannikolla Porto Rosissa, mutta ainakin Ljubljana, Bled ja Piran kannattaa länsiosissa ottaa haltuun. Rannikko oli hyvä tukikohta, sillä rantaloma passaa aina, vaikka väliin pyrähtäisikin muissa ympäristöissä. Lapsettomien kannattaa Porto Rosin sijaan valita Piran, upea historiallinen pikkukaupunki, joka on rannikon kolmesta (vai oliko niitä neljä) kaupungista se idyllisin.
Mihin osaan Sloveniaa sitä ikinä suuntaakaan, kahta ei voi jättää väliin: Skocjan ja Postojnan luolat. Mitään niin upeaa en taida olla koskaan nähnyt.!Postojnan luolasto on tunnetuista maailman toiseksi suurin, n. 20 kilometrin tunnelistosta on auki yleisölle viiden kilometrin pätkä, joka alkaa parin kilsan ”kummitusjunalla”, ensimmäiset metrit junassa olivat suoraan sanottuna hiukan kuumottavat, mutta ympärillä avautuvat upeat maanalaiset maisemat veivät kaiken ahdistuksen hetkessä. Luolissa lymyää myös mystinen olmi, joita näkee luolakierroksella ja luolan suulla maanalaista elämää esittelevässä näyttelyssä. Luolissa on oikeastaan kuvaaminen kielletty, Unescon suojelemissa kohteissa kun liikutaan, mutta alla kuitenkin pari otosta. Muutaman kilometrin syvyydessä maan sisässä joku älykäs keksi sammuttaa valot, arvatkaa oliko pimeämpää kuin ikinä missään?
Skocjan luolat eivät ole käytäväkilometreissä ihan niin massiiviset kuin Postojna, mutta kuulemma maailman upeimmat. Vertailukohteena minulla on vain Postojna, mutta uskon väitteen todeksi, nämä luolat olivat suorastaan liikuttavan upeat, ehdottomasti kaunein, komein, suurin ja mahtavin kokemus ikinä. Pientä kuumotusta kerättiin tämänkin luolan suuaukolla, kun turistiryhmä työnnettiin n. puolentoista metrin levyiseen ja vajaa kaksi metriä korkeaan voimakkaasti alaspäin viettävään käytävään, jonka loppupäässä oli teljetty rautaovi..
Hyvän ruuan ystävälle Slovenia on monipuolisuudessaan aarreaitta, itse nautin pääasiassa meren antimista, mutta sisämaassa saa mm. upeita riistaruokia. Rannikolla majaileva ruokaturisti tutustuu tietenkin paikalliseen suolantuotantoon ja tuo tuliaisiksi kilokaupalla suolaa, joka on muuten älyttömän hyvää!

paketti seepioita
2 dl valkoviiniä
1 valkosipulinkynsi
½ chili
suolaa
mustapippuria
sitruunaa
oliiviöljyä

Pilko chili ja valkosipuli ja laite ne kattilaan kera valkoviinin ja hyppysellisen suolaa. Kuumenna kiehuvaksi ja lisää nilviäiset, keitä n. 15 minuuttia. Siivilöi ja valuta keitetyt seepiat, nostele ne kuumaan grilliin, parilapannuun tai paistinpannulle ja grillaan kummaltakin puolelta kunnes ne saavat hiukan väriä. Mausta sitruunalla, mustapippurilla ja oliiviöljyllä. NAM!

Näitä söisin joka päivä!

Porto Ros

Piran
Bled-järvi. Järvellä on moottoroitu liikenne kielletty, joten ympärillä vallitsee ihana hiljaisuus. Järven vesi on uskomattoman kirkasta ja siinä asuu älyttömän isoja kaloja, joita oli lystiä rannalla bongailla.

Simpukkaviljelmä

Postojnan luolat

5 kommenttia

 1. Simpukkaviljelmäkuva on hieno! Enpä ole moista ennen nähnyt.

  VastaaPoista
 2. Aika hienoa, että järven läheisyydessä on moottoroitu liikenne kielletty - mahtaa olla hieno kokemus, hiljaisuus ja kirkkaat vedet!

  Tuo simpukkaviljelmäkuva tosiaan on hieno, itse olen nähnyt viljelmiä vain matalanveden aikaan, ja systeemikin oli hiukan toisenlainen (Ranskassa).

  VastaaPoista
 3. Käväistiin kierroksella sellaisella veneellä, jonka köli oli läpinäkyvää materiaalia. Siellä kökittiin ja pällisteltiin merenalaista elämää, nähtiin aika monta samanlaista kalaa. Simpukkafarmi oli kierroksen ehdoton (ja ainut) kohokohta.

  VastaaPoista
 4. Ooooo :-O

  Mun matkakuume ei ole saanut tänään lainkaan helpotusta vaan se pahenee koko ajan; päivällä keskusteltiin pitkät pätkät Thaimaasta nimenantojuhlissa ja nyt tämä! Lähtisin heti minne tahansa! ...jos vielä olis lämmin. :-)

  Torstaina sentään Pärnuun, vaikka sieltä ei tällaista löydä. Virolaisia herkkuja kuitenkin, hapukooria ja sitä rataa. On niissäkin eksotiikkansa, etenkin kun syö kaupasta ostettu kaakkua esim. hammasharjapaketilla lusikan puutteessa hotlahuoneessa :-D (tapahtunutta vuosi sitten)

  VastaaPoista
 5. Ylimuuli: Hätä tunnetusti keinot keksii. :D
  Matkalle vaan, jos mahdollisuus on! Haluaisin lähteä kahden viikon päästä viikoksi johonkin takuulämpimään, mutta en osaa päättää onko mahdollisuutta vai ei.. Toisaalta sammakkomies ennusti helteitä elokuun alkuun, joten jos se osaa hommansa niin Suomi ja vaikkapa kesämökki saattaisivat toimia myös. :D

  VastaaPoista

Blogger Template created by Photographic Elements