Kassiakanelia vai ceyloninkanelia - kaneleilla on eroa

sunnuntai 8. marraskuuta 2015

Kanelin sesonki on täällä, loppuvuoden resepteissä on yhdessä jos toisessa kanelia ja tahti kiihtyy kohti joulua. Mutta tiesitkö, että kaneli voi olla vaarallista runsaasti ja jatkuvasti syötynä? Kaneleita on kuitenkin erilaisia, ja valitsemalla oikean lajin vältyt kanelin sisältämän kumariinin vaaroilta.

Etualalla ceyloninkanelia, takana kassiakanelia.
Kanelia on lukuisia lajeja, mutta tässä keskityn nyt kahteen kaupasta yleisimmin löytyvään, kassiaan ja ceyloniin. Suurin osa Suomessa myytävästä kanelista on kassiakanelia. Jos pakkauksessa ei ole lajiketta eritelty, on se mitä todennäköisimmin kassiakanelia. Ceyloninkaneli on harvinaisempaa sekä kaupassa että kasvatettuna, nimensä mukaan se tulee Sri Lankasta kun taas kassiakanelia kasvatetaan runsaasti mm. Kiinassa. Myös burmankanelia löytyy, mutta se on aika pitkälti samaa kamaa kuin kassiakaneli.
Ceyloninkaneli on kassiakanelia miedomman makuista, siitä puuttuu kitkeryys. Ihan kuin kaupassakin, jos mä en erikseen mainitse resepteissäni mitä kanelia on käytetty, on se silloin kassiaa. Sain palautetta paahdetun kurpitsakeiton yhteydessä, että soppa oli mennyt pilalle liiallisen maustamisen takia. Ohjeessa on 1 rkl ceyloninkanelia, 1 rkl kassiakanelia (joka sekään ei musta ole paljoa) tuottaa huomattavasti vahvemman lopputuloksen ja saattaa olla kitkerää.

Kassiakaneli sisältää varsin runsaasti kumariinia, maksalle ja munuaisille haitallista aromaattista yhdistettä. Ceylonin kanelissa kumariinia on puolestaan huomattavan vähän eikä sen nauttimisesta ole haittaa. Jo yksi teelusikallinen kassiakanelia täyttää aikuisen päivittäisen saantisuosituksen, lapsella suositus voi ylittyä jo kahdesta piparista.

Kanelitangot ovat kassiakanelia.

Evira kertoo, että kanelia voi hyvillä mielin mättää pientä yliannostusta joulun aikaan, parin viikon kaneliövereistä ei ole haittaa. Jos kaneli aiheuttaisi jouluisin myrkytyksiä, nousisivat ne myös otsikoihin mediassa. Tällaisia ei ole näkynyt, joten ei kannata jättää kanelia pois joulupuurosta tämän takia. Jos kanelia kuitenkin käyttää ympäri vuoden ja usein, on syytä vaihtaa ceyloninkaneliin, kumariini aiheuttaa myös syöpää.

Ceyloninkaneli on kassiakanelia aika paljon hintavampaa eikä sitä myydä ihan joka kaupassa. Suurimmista marketeista varmasti löytyy ja aika monet luomukanelit ovat ceyloninkanelia, mutta tämä täytyy pussin kyljestä todeta eikä vain päätellä, että näin voisi olla.
Keväällä ja kesällä kanelia ei tule käytettyä edes viikoittain, mutta näin syksyllä ja talvella ylitän kaikki saantisuositukset moninkertaisesti, joten käytän vain ceyloninkanelia.

Kanelilla on lajikkeesta riippumatta suotuisiakin terveysvaikutuksia. Kanelissa on runsaasti mm. kuitua, mangaania, rautaa, kaliumia, kalsiumia ja a-vitaminiinia ja se auttaa pitämään verensokerin kurissa eli se on erityisen suositeltavaa puuron päällä. Kannattaa kuitenkin muistaa, että teelusikallisella kanelia ei kata päivätarvettaan mistään yllämainituista (paitsi ehkä mangaanin). Ceyloninkaneli on hyvä lisä päivittäisessä ravinnossa.

24 kommenttia

  1. Kiitos loistavasta tietopaketista! Olin kuullut jotain huhuja kanelin ns. vaarallisuudesta, mutta nytpä sitten ostoskoriin lähtee jatkossa tuota ceyloninkanelia. Itse tykkään kanelista valtavasti, joten sitten sitä voi paremmalla omalla tunnolla nauttia!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Suosittelen! Käytän ihan valtavasti kanelia näin loppuvuodesta ja varsinkaan lapsille en viittis sitä kumariinia ihan hirveesti tyrkyttää.

      Poista
  2. Ohops, itsekin vaihdan nyt tuohon ceylonkaneliin. Minulla on nimittäin tapana keittää iltaisin vettä ja siihen laitan kanelia reippaasti (teen asemasta).

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juu vaihda ihmeessä jos noin paljon kanelia käytät! Saat saman mauan ja terveyshyödyt kyllä ceyloninkanelistakin. Jos se tuntuu alkuu pliisulta, niin senkun laitat vähän enemmän.

      Poista
  3. Meilläkin kuluu kanelia runsaasti varsinkin talviaikaan. Minulla on oma ceylonkanelidiileri, sri lankalainen ystäväni tuo ko maustetta minullekin asti vieraillessaan kotimaassaan. :)

    VastaaPoista
  4. Me ollaan vaihdettu kaneli ceyloniin, mutta tarkkana tosiaan pitää olla. Itse aluksi luulin, että kaikki luomu olisi automaattisesti tuota, mutta eipä näin ollutkaan.

    VastaaPoista
  5. Thanks for posting such an informative article, thanks for sharing informative post

    VastaaPoista
  6. 1143A
    ----
    ----
    ----
    matadorbet
    ----
    ----
    ----
    ----
    ----

    VastaaPoista

Blogger Template created by Photographic Elements