Panettone

maanantai 13. joulukuuta 2010

Panettone on se mainio italialainen joulukakku, sellainen korkea rusinapulla. Ohjeita on netti pullollaan, omani kaivoin internetin ihmeellisestä maailmasta jo jokunen vuosi sitten, mutta vasta tänä viikonloppuna pääsin sitä testaamaan. Tosin pistin kaikki mutkat suoriksi ja sovelsin ihan omasta päästäni, mikä ei koskaan kannata leivonnan kyseessä ollessa. Tai kannattaa jos on tosi hyvä leipoon, mä en ole.. Reseptissäkin korostetaan, että panettonen leipominen vaatii hiivataikinoiden erinomaista tuntemusta ja paljon kokemusta, yeah right..

No joka tapauksessa. Muistin, että pullan tekeminen kestää kolme päivää, hämärä muistikuva oli myös jostain jo aiemmin aloitettavasti esivaiheesta, mutta ajattelin, että se voisi varmaan skipata huoletta. No tavallaan joo, esivaihe on taikinajuuren valmistus, siinä menee kaksi viikkoa.. Perinteiseen reseptiin ei kuulu lainkaan hiivaa.

Perinteet nurkkaan, tätinikin teki samaisella minun kääntämälläni ja muokkaamallani ohjeella pullaa onnistuneesti, joten miksen minäkin! Tosin oistin vielä vähän lisää: alkuperäisessä ohjeessa esitaikinaa kohotetaan viisi kertaa, minä selvisin kolmella.

Panettonea on muuten Italialle niin tyypillisesti alueittain hiukan erilaisia ja nykyään ne kohoavat kyllä ihan hiivalla siinä missä juurellakin. Pullaan leivotaan sisään appelsiininkuorta, sukaatteja ja keltaisia rusinoita. Edellä mainituista mitään ei löytynyt lähikaupasta, laitoin kuivattuja karpalaloita ja perusrusinaa, oikein kelvollisia korvikkeita.

Alla ohjetta kuvinensa:

Vaihe 1:

Siinä iltasella kasin aikaan sotke keskenään 100 g vettä, 5 g hiivaa ja 150 g vehnäjauhoja kannellisessa astiassa. Jos et omista kannellista kulhoa, niin tiivis kelmutus käy kanneksi, liina ei. Vaivaa huolella, peitä kannella ja laita yöksi lämpimään paikkaan. Ihan huoneenlämpö käy, minä nostin kulhoni saunan ylälauteelle, siellä on aina mukavan lämpöistä eikä vedä.

Vaihe 2: 
Sotke keskenään 50 g vettä, 5 g hiivaa 15 g sokeria ja 100 g jauhoja. Lisää sotkuun yön yli kohonnut vaihe yksi. Vaivaa huolella, peitä kannella ja anna taas kohota lämpimässä iltaan saakka.

Vaihe 3:

Kahdessa ensimmäisessä vaiheessa ei tartte vaivatua ottamaan yleiskonetta esiin, mutta nyt siitä on jo huomattavaa apua. Hommaan tarvitaan iso kone. Jos konetta ei löydy tai se on liian pieni, niin käsipelillä pääsee toivottuun lopputulokseen myös, mutta aikaa vaivaamiseen menee varmaankin ainakin 15 minuuttia.

Asiaan: Sekoita keskenään 5 keltuaista, 250 g vettä, 150 g sokeria ja 550 g vehnäjauhoja. Lisää joukkoon vaihe kaksi. Käytä konetta muutama minuutti. Lisää sitten 150 g pehmeää voita. Vaivaa niin kauan, että taikina irtoaa kunnolla astian reunoista. Taikina on todella pehmeää ja sitkeetä.
Taas kohotetaan yön yli. Tarvitaan taikinan tämänhetkiseen laajuuteen nähden valtava astia, taikina kohoaa nelinkertaiseksi. Käytin 8 litran kattilaa, jonka voitelin voilla reunoille saakka. Voitele tai kadut. Peitä taas kannella.

Tässä vaihe kolme odottaa siirtymistään vaiheeseen neljä. Vaiheet yksi ja kaksi näyttävät ihan samoilta, vain pienemmässä mittakaavassa.

Vaihe 4:
Aamulla taikina on valtava ja tuoksuu ihanalle. Viimeiset sekoitukset tehdään nyt. Laita kulhoon 100 g vettä, 50 sokeria, 10 g suolaa, yhden vaniljatangon sisus, 5 keltuaista ja 5 g hiivaa. Sekoita kunnes hiiva on liuennut ja sekoita joukkoon sitten vielä 270 g vehnäjauhoja. Seoksesta saattaa tulla vähän tiukkaa, mutta älä anna sen millään tavalla häiritä. Lisää vaiheen kolme lopputulema ja vaivaa reippaasti ja hartaasti. Muutaman minuutin päästä lisää 150 g pehmeää voita, 150 g kuivattuja karpaloita ja 150 g rusinoita. Vaivaa niin pirusti. Taikina on taas todella pehmeää, mutta irtoo kulhon reunoilta ongelmitta eikä tartu käsiin ihan epätoivoisesti.

Voitele nyt kätesi ja pöytä. Luit oikein, voitele, voilla. Voitele tai kadut. Kaada taikina voidellulle pöydälle ja vaivaa vielä rusinat tasaisesti jo tarpeen. Jaa taikina kolmeen osaan ja peitä osat liinalla, anna levätä puoli tuntia.Lättyset lepää

Nyt on sopiva hetki askarrella vuoat.
Tarvitset kaksi pakastepitsalaatikkoa. Avaa laatikon saumat ja leikkaa reunojen taitteet pois. Leikkaa laatikosta kaksi n. 15 cm leveää suikaletta. Sulje lieriöiksi nitojalla. Vuoraa vielä leivinpaperilla. Vuokia tarvitaan yhteensä kolme. Lieriö ei taivu ihan ympyrämuotoon, mutta taikina hoitaa kyllä sen puolen.
Multa löytyi juuri sopivankokoiset matalat vuoat pitämään tekeleet kasassa, enkä usko, että homma edes onnistuisi ilman niitä (nytkin teki tiukkaa). Suosittelenkin siis hommaamaan ajoissa joko oikeat tarkoitukseen sopivat vuoat tai pitsalaatikkoa astetta tukevampaa ja miellyttävämmin taipuvampaa aaltopahvia.

Voitele taas kätösesi ja muovaa taikinakakkusia vielä kertaalleen. Nosta vuokiin, jotka ovat jo valmiiksi uunipellillä, peitä liinalla ja kohota n. kolme tuntia. Tarkaile kohoamista, taikina ei saa tulla vuoan reunojen yli eikä mielellään ihan reunaankaan saakka.Ei niin kuin takana vaan niin kuin edessä.

Lämmitä uuni 180-asteiseksi. Siirrä panettonet uuniin hyvin hyvin varovaisesti, ettei kohotus läsähdä. Paista 30-40 minuutia, ehkä pidempäänkin. Kokeile kypsyyttä pitkällä tikulla äläkä ala hötkyileen vaikka panettonen pinta vähän tummuisikin.Pulla-parka vähän lässähti.Lopuksi haastattelen itse itseäni:

No. Oliko hyvää?
Oli.
Oliko ihan kuin kaupasta olisit ostanut?
No ei. Rakenne on erilainen eikä pulla ole yhtään niin makea.
Kannattiko soveltaa?
Joo ja ei.
Ja mitäs kaikki se hiivan lisääminen joka vaiheessa oli? Kannattiko?

En mä vaan tiedä, mä täs mikään asiantuntija ole.
Ja entäs se kaikki kohottaminen? Kannattiko?
Mistä mä tietäisin, ei ole vertailukohtaa.

10 kommenttia

 1. haastattelu lopussa selvensi kaiken :). Voitele tai kadut! vois olla sun motto?

  VastaaPoista
 2. Ihan mahtavaa! Propseja soveltamisesta ja työvaiheiden skippaamisesta. Ne kuulostaa aina hyvältä.

  VastaaPoista
 3. mun panettoneista taas tuli patonkeja..

  sulla ei muuten ruokala.netin linkki tänne toimi, http:// puuttuu

  VastaaPoista
 4. Sun kannattais haastatella itteäs useammin. I Luuuuuv the haastattelu!

  VastaaPoista
 5. Haastattelu oli ihan paras! Ohjeesta luin ekaksi, että sisään laitetaan suklaata ja sitä ei lähikaupasta löydy...

  VastaaPoista
 6. Merituuli: Tällä kertaa minä voitelin, enkä katunut (tein edes jotain ohjeen mukaan).

  Jasu: Kiitos! Ihmeen hyvin onnistui kaikesta soveltamisesta huolimatta, vain appelsiininkuorta jäin kaipaamaan.

  Nanna: Kiits, pistetään muistiin, että toisenkin kerran vois itseään haastatella. :)

  Tytti: Kiitos! Ei kai ykskään lähikauppa NIIN huono ole, ettei tosiaan suklaata sais. :)
  Vakaasti uskoin, että Ruokakipparista olis saanut kaikkee, se on hyvä lähis, mutta tällä kertaa näin.

  VastaaPoista
 7. Aleksi: Pakko tunnustaa, että kävit mielessäni pariinkin kertaan leipomisprosessin aikana: mietin, että nyt se nauraa mulle ja että se ei tän kans sekoilis.

  Pitää käydä korjaamassa Ruokala.

  VastaaPoista
 8. Olipas hienosti selostettu ohje.En varmaan tekis,mutta hyvä tietää,että täältä löytyy ohje:-)

  VastaaPoista
 9. Hei Veera!
  Jos tarkoitat minua panettonin leipomisella,niin ikävä kyllä en enää muista millaista siitä tuli,mutta monta päivää sitä silloin leivoin urhoollisesti.
  Nyt kävin LIDL:ssä ja ostin valmiiksi leivotun pakkauksen.Tuolla se odottaa kaapissa ja säilyy kevääseen saakka päivämäärän perusteella.
  Mielenkiinnolla odotan,miltä maistuu.
  Hyvää Joulun odotusta!
  Vaasan tätyli

  VastaaPoista
 10. Mutta minäpä muistan:
  Täti ylisti Panetonensa makua monin sanakääntein, mutta yksinkertaistettuna: IHANA MAKU ja muutenkin onnistunut :D

  -ä-

  (ps. rakennetaanko tänään taloa, arkkitehti on suunnitelut ja sadatellut kaiket yöt :)

  VastaaPoista

Blogger Template created by Photographic Elements