Jääkaapissa nökötti pari pakettia naudanmaksaa viimeinen käyttöpäivä uhkaavasti häämöttäen eikä pakastaminen jotenkin napannut. Googletin hyvää maksapatee-ohjetta, mutta mikään ei miellyttänyt. Päädyin siis soveltamaan täysin ilman odotuksia, ajattelin että parempi nyt jotain duunaa kuin heittää lähemmäs kilo maksaa menemään. Myös pari omenaa ja puska salviaa oli pakko käyttää heti ja kermankin viimeinen käyttöpäivä taisi olla kaksi päivää ennen tämän tekemistä, jääkaapintyhjennysruokaa siis. :)
Onneksi sovelsin, tästä tuli niin hyvää, että itketti!
Onneksi sovelsin, tästä tuli niin hyvää, että itketti!
200 g pekonia
800 g siivutettua naudanmaksaa
1 sipuli
2 omenaa
2 valkosipulinkynttä
1 rkl kuivattua timjamia
15 salvianlehteä
2 dl kermaa
2 dl portviiniä
1 tl roseepippureita
mustapippuria myllystä
suolaa
800 g siivutettua naudanmaksaa
1 sipuli
2 omenaa
2 valkosipulinkynttä
1 rkl kuivattua timjamia
15 salvianlehteä
2 dl kermaa
2 dl portviiniä
1 tl roseepippureita
mustapippuria myllystä
suolaa
Paista pannussa pekonikuutioita, silputtua sipulia ja murskattuja valkosipulinkynsiä sekä kuorittuja, lohkottuja omenoita. Pekonin ei tarvitse rapsakoitua, kunhan nyt kypsyy. Lisää timjami, roseepippurit ja silputut salvian lehdet. Kaada pannuun kerma ja keitä kunnes omenat ovat pehmenneet. Kaada isoon kulhoon odottamaan jatkokäsittelyä.
Laita pannuun 2 rkl voita ja paista maksasiivut kummaltakin puolelta. Kaada pannuun portviini aika pian maksat käännettyäsi ja anna kiehua kannen alla kaksi minuuttia. Jos ja kun kaikki ei mahdu kerralla pannuun, paista ensin osa ja laita tämä osa takaisin pannuun seuraavan erän käännettyäsi ja lisää sitten portviini.
Mausta maksat suolalla ja mustapippurilla paiston aikana. Kaada maksat ja portviini kermaseoksen joukkoon ja soseuta tasaiseksi. Vuoraa suorakaiteen muotoinen vuoka kelmulla ja peitä pohja puolukoilla. Kaada pateemassa vuokaan ja anna jäähtyä. Laita jääkaappiin tekeytymään yön yli.
Laita pannuun 2 rkl voita ja paista maksasiivut kummaltakin puolelta. Kaada pannuun portviini aika pian maksat käännettyäsi ja anna kiehua kannen alla kaksi minuuttia. Jos ja kun kaikki ei mahdu kerralla pannuun, paista ensin osa ja laita tämä osa takaisin pannuun seuraavan erän käännettyäsi ja lisää sitten portviini.
Mausta maksat suolalla ja mustapippurilla paiston aikana. Kaada maksat ja portviini kermaseoksen joukkoon ja soseuta tasaiseksi. Vuoraa suorakaiteen muotoinen vuoka kelmulla ja peitä pohja puolukoilla. Kaada pateemassa vuokaan ja anna jäähtyä. Laita jääkaappiin tekeytymään yön yli.
En ehtinyt ottaa kuvaa korkkaamattomasta pateesta kun se teki niin hyvin kauppansa viime sunnuntaisella brunssilla.
Herkkua! Miten luulet, että patee käyttäytyy pakkasessa? Olettaen siis, että sitä jää yli...:)
VastaaPoistaMaksapatee näyttää tosi herkulliselta ja kauniilta (sen makua kuulinkin kehuttavan).
VastaaPoistaToivottavsti koko brunssiseurue ei pillahtanut itkuun ;D
Olisinpas ehtinyt mukaan.
t. äiti
tiv: mä en pateeta pakastaisi, mutta en nyt mene varmaksi sanomaan ettei se onnistu. Puolet pienemmän annoksen jos tekee, niin ei ole niin voimakasta ylijäämävaaraa, mulla vaan oli sitä maksaa niin julmetusti.
VastaaPoistaäiti: tuut ensi kerralla sitten. kukaan ei itkenyt, vaikka muutama näytti siltä että kohtaa saattaisi vähän tirauttaakin. mutta se seikka lienee edellisen illan peruja eikä maksapateen erinomaisuutta. :D
Tää oli NIIN hyvää! Tulee kuvaa katsoessa kiukkuiseksi kun ei saa kaapattua leivälle nokaretta JUST NYT :)
VastaaPoistaKiitos maukkaasta ohjeesta :)
VastaaPoistaHeli: Mukavaa että maistui!
VastaaPoistaKirjoittaja on poistanut tämän kommentin.
VastaaPoistaTämä tuli googlaamalla vastaan, ja näyttää ja vaikuttaa hyvältä. Kehittelemäsi resepti on sikälikin mielenkiintoinen, että tuota ei kypsytetä vesihauteessa vaan teit vain massan kypsistä aineksista ja se oli siinä. Pitää ehdottomasti kokeilla. Näköjään rakenteesta tuli oikein hyvä ja pysyi hyvin kasassa, ei siis liene riskiä että tulisi liian löysää?
VastaaPoistat. Maria
Tein tuota pateeta kokeeksi jos vaikka joulupöydästä löytyis
VastaaPoistaTämä vain on niin hyvää! Kolmantena vuotena taas joulupöytään tulossa! Hyvää joulua kaikille teille! <3
VastaaPoistameillä koirakin jätti syömättä..en enää maksaa osta kun ei siitä kukaan tykkää...bioastiaan piti laittaa moinen tekele
VastaaPoistaThanks, A Lot For The Post. It Has Helped Me Get Some Nice Ideas.
VastaaPoista