Hedelmäinen hirvimureke ja vaahterasiirappijuurekset

keskiviikko 30. marraskuuta 2011

Ihanaa riistaruokaa, joka sopii erinomaisesti pikkujoulutunnelmiin. Inspis tähän lähti äitini ennen muinoin tekemistä adventtilihapullista, joihin piilotettiin sisälle pala omenaa ja kuivattua luumua. Vaahterasiirappijuurekset syntyivät erittäin onnellisesta sattumasta, että hunajaa ei ollutkaan juuresten päälle valutettavaksi. Juureksiksihan tähän käyvät oikeastaan mitkä vaan maun mukaan ja veikkaanpa, että grillatun possun kanssa nämä olisivat ihan äärihyviä.

800 g hirvijauhelihaa
2 dl kermaa
suolaa
mustapippuria
1 - 2 sipulia
1 valkosipulinkynsi
25 g voita
muutama oksa timjamia
2 omenaa
n. 1 dl kuivattuja luumuja
1 tl kanelia
2 tl jeeraa
suolaa mustapippuria
loraus rommia
1 pkt pekonisiivuja

Aloita hedelmätäytteestä. Kuori ja hienonna sipulit pieniksi kuutioiksi. Kuori ja kuutioi omenat, leikkaa luumut neljään osaan.
Sulata voi pannulla, kuullota sipulit pehmeiksi. Lisää timjami, hedelmät ja kuivat mausteet. Kypsennä kunnes omenat alkavat pehmetä ja tummua. Lisää rommia ja anna haihtua.
Poista timjami ja anna täytteen hieman jäähtyä.
Lisää jauhelihan joukkoon kerma ja mausteet, vatkaa tasaiseksi.
Levitä puolet jauhelihaseoksesta öljyttyyn uunivuokaan. Painele täyte lihan päälle tasaisesti. Levitä sitten toinen kerros lihaseosta täytteen päälle. Peitä mureke pekonisivuilla.
Paista 180-asteisessa uunissa kypsäksi. Omani taisi olla uunissa tunnin, mutta vähempikin riittäisi erittäin hyvin.

Vaahterasiirappijuurekset
2 kookasta porkkanaa
1 kaskinauris
suolaa
mustapippuria
muutama oksa timjamia
loraus oliiviöljyä
loraus balsamicoa
loraus vaahterasiirappia

Kuori ja kuutioi juurekset. Lisää mausteet. Lorauta mitä lorautettavissa on ja sekoita. Paahda 180-asteisessa uunissa kunnes juurekset ovat pehmenneet. Kääntele muutaman kerran paahtamisen aikana.


Ei kommentteja

Lähetä kommentti

Blogger Template created by Photographic Elements