Mustaherukkapiirakka paahdetulla valkosuklaalla

tiistai 13. elokuuta 2013

Loppukesä on marjapiirakoiden sesonkia. Mustikka-aika on juuri päättymäisillään, herukat ja vadelmat ovat parhaimmillaan ja ihan kohta koittaa puolukoiden vuoro. Marjapiirakkasesonkihan päättyy oikeastaan vasta ihan alkukeväästä kun edellisen kesän sato alkaa loppua pakastimesta. Facebookistako se oli kun luin mainion vinkin merkata kalenteriin toukokuulle pakastinbileet, silloin kutsutaan ystävät ja sukulaiset juhliin tyhjentämään pakastimesta loput edellisen kesän antimet, jotta uudelle sadolle saadaa tilaan.




Minullahan ei ole marjapuskan marjapuskaa, mutta onneksi ystävillä ja sukulaisilla on. Taannoiselle Karjalohjanreissulla istuttiin ämpäreiden kanssa mustaherukkapuskissa. Ennen en niin herukoista välittänyt, mustista varsinkaan, mutta tuolla omenatarhassa helteisessä alkuillassa ne maistuivat taivaallisille. Lopulta niitä ei päätynyt ollenkaan pakastimeen vaan olen syönyt niitä aamupuuron kanssa ja leiponut piirakoita.

Paahdettu valkosuklaa on ilmeisesti trendituote, sitä löytyy vähän joka blogista ja ravintolan jälkkärilistalta. No on se hyvääkin, että ihan trendikkyytensä ansaitsee. Ajatus valkosuklaasta yhdistettynä herukoihin oli niin kutkuttava, että päätin kokeilla raastaa suklaan suoraan piirakan päälle ja ottaa siihen hieman väriä uunissa. Ensimmäiseen piirakkaan laitoin vain marjoja ja suklaata (toki sokeria), mutta oli se sen verran hapokasta, että hampaita vähän kirveli. Seuraavaan laitoin marjojen joukkoon vaniljalla maustettua kermaviiliä ja tulos oli paljon herkullisempi ja miellyttävämpi syödä, siinä kaikki maut olivat mukavasti tasapainossa. Valkosuklaan ulkonäkö ei ensimmäisessä versiossa miellyttänyt, joten seuraavaan kokeilin raastaa suklaan. Eipä se siitä juurikaan kaunistunut, ehkä jopa päin vastoin, mutta suklaata kului aika tavalla vähemmän. Onko se nyt sitten hyvä vaiko huono, en osaa päättää.



Mustaherukkapiirakka paahdetulla valkosuklaalla

125 g kylmää voita
4 dl vehnäjauhoja
1 dl ruokokidesokeria
1 kananmuna
(1-2 rkl kylmää vettä)
2 dl mustaherukoita
2 dl kermaviiliä
1 kananmuna
0,5 dl ruokokidesokeria
2 rkl vaniljasokeria
100 g valkosuklaata

Nypi voihin jauhot ja sokeri. Sekoita joukkoon yksi kananmuna. Jos taikina on liian tiukkaa lisää kylmää vettä lusikallinen kerrallaan. Painele takina piirakkavuoan pohjalle ja reunoille.
Sekoita kermaviiliin kananmuna ja sokerit. Lisää marjat ja levitä seos piirakkapohjaan.
Paista 200-asteisessa uunissa lähes valmiiksi (15-20 min). Raasta valkosuklaa. Levitä raaste piirakalle ja paista vielä hetki kunnes suklaa on saanut hieman väriä.


5 kommenttia

  1. Ihan loistoresepti. Taidan pistää puskamme kaikki marjat tähän.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mitäpä niitä hilloomaan paremmille päiville! Mut muista kermaviili tai teiltä irtoo hampaat. :)

      Poista
    2. Tein, maistoin, nautin! Postasinkin jo :). Kiitos loisto-ohjeesta!

      Poista
  2. Ihana ohje,oli varmaan sikahyvää:) Taisin olla eka joka kirjoitti(tai teki) paahdetusta valkosuklaasta blogimaailmassa;tosin kutsuin sitä blondiksi suklaaksi;D


    http://appelsiinejahunajaa.blogspot.co.il/2012/12/erittain-onnistunut-blondi.html

    VastaaPoista
  3. Hyvältä kuulostaa ja näyttää! Itse laitoin valkosuklaata mansikkapaistokseen kun tuhosimme viimeisiä pusseja viime vuoden marjoista.

    VastaaPoista

Blogger Template created by Photographic Elements