Sitruunaiset ahvenet uunissa ja suppilovahverorisotto

torstai 22. lokakuuta 2009

Arki-illan illanistujaisissa pitää olla suhteellisen nopeasti valmistuvaa ruokaa. Valitettavasti en kuulu siihen onnelliseen kansanosaan, jonka ei tarvitse käydä töissä, näihinkin illallisiin piti viime tinkaan esittää vieraille, että tulisivat puolta tuntia myöhemmin jotta emäntä ehtii kotiin hallin ja Alkon kautta. Siinä ei paljoo patoja haudutella pitkin päivää eikä välttämättä illallakaan huvita ihan mahdottomasti pipertää vaikka se niin mukavaa silloin tällöin onkin!
Reitin kalan tiskillä arvoin jonkun hetken kuhan, siian ja ahvenen välillä. Päädyin affeniin, sillä ne olivat nopein vaihtoehto ja arvelin, että vieraani eivät niitä olisi tulleet valinneiksi ja osuin oikeaan.
Ensalkuun pistin maa-artisokkakeiton tulille ja sen keittyessä pistin ahvenet paistokuntoon ja valmistelin jälkkäriksi omppupiirakan naiseen. Olisko mennyt tähän kaikkeen 45 minuuttia?
Kuulun siihen onnelliseen kansanosaan, jolla on suuri keittiö, jossa mahtuu hengaileen, mulla on siellä nojatuolikin. Siispä risoton valmistin vasta vieraiden saavuttua kuohujuomaa siemaillessa ja kuulumisia vaihdellessa.

Sitruunaiset ahvenfileet uunissa
9 ahvenfileetä
oliiviöljyä
suolaa
valkopippuria
1 sitruuna

Öljyä uunivuoan pohja. Asettele kalafileet vierekkäin vuokaan. Mausta suolalla ja valkopippurilla.
Raasta fileille sitruunan kuori. Halkaise sitruuna ja purista fileille mehut. Lorauta päälle vielä oliiviöljyä. Anna marinoitua puoli tuntia.
paista 175-asteisessa uunissa 5 – 8 minuuttia.

Suppilovahverorisotto
1 sipuli
1 rkl voita
1 rkl oliiviöljyä
3 dl suppilovahveroita
2,5 dl risottoriisiä
1,5 dl kuohuviiniä
5 – 7 dl kuumaa kasvislientä
1 rkl voita
1 dl parmesaaniraastetta
silputtua lehtipersiljaa

Kuori ja pilko sipuli hyvin pieniksi kuutioiksi. Kuullota sipulia hetki kuumalla pannulla voin ja öljyn seoksessa. Lisää sienet ja paista pehmeiksi. Lisää risotto riisi ja kuullota kunnes riisi on kiiltävää ja pinnalta läpikuultavaa.
Holauta pannuun viini. Anna kiehua, kunnes viini on lähes kokonaan haihtunut. Lisää sitten kasvislientä kauhallinen kerrallaan ja anna taas kiehua kunnes nestettä on jäljellä enää hyvin vähän, mutta älä päästä kuivumaan.
Voit sekoittaa riisiä koko ajan tai olla sekoittamatta, koostumus on erilainen eri metodeilla. Risoton keittämiseen menee n. 20 minuuttia. Riisin tulisi olla mukavasti al dente eli tuntua hampaissa pureskellessa. Maista siis risottoa keittämisen mittaan.
Ota valmis risotto liedeltä ja viimeistele voinokareella, parmesaaniraasteella ja silputulla lehtipersiljalla.


2 kommenttia

  1. Nam, varmasti herkullinen ateria. Onneksi juuri söin iltapalan (jugurttia, mustikkakeittoa ja pinjansiemeniä), muuten kuola alkaisi valua, kun nytkin on hilkulla.

    t.äiti

    Ps. A ja B lähettävät unisia terveisiä ;)

    VastaaPoista
  2. Äiti: Kiitos! Tuun taas joku päivä laittaan ruokaa sulle tai lähden jollain leipomustaksilla kiertään itää. :)

    VastaaPoista

Blogger Template created by Photographic Elements