Luomunakkikeitto

torstai 6. tammikuuta 2011

Ah niin herkullinen nakkikeitto! Tällä kertaa oikeista raaka-aineista ja luomuna (lukuunottamatta kanalientä).
Vihannesten osalta meinasi käydä köpelösti kun varsiselleri oli jäätynyt jääkaapin takaseinään kiinni, palsternakkaa ei löytynyt enää mistään ja nauris oli päässyt nahistumaan, oli siis tyytyminen pelkästään perunaan ja porkkanaan. Noin lähtökohtaisesti kuulostaa laihalta, mutta keitin isoiksi paloiksi pilkotut vihannekset hiljalleen kanaliemessä hyvin hyvin kypsiksi. Liemen, laakerin ja pippurin herkulliset aromit imeytyivät vihanneksiin, eikä vihanneslajien vähyys enää haitannut.
Luomunakkeja en ole nähtynyt missään kuorettomina tai ylipäätään muita kuin Pajuniemen, mutta kuori on niin ohutta, että kuori ei haittaa ja kylmän nakin kuoriminen todella raastava tehtävä.

perunoita
porkkanoita
vettä
fondia
maustepippureita
laakerinlehti
paketillinen nakkeja
lehtipersiljaa

Pese, kuori ja kuutio vihannekset. Laita kuutiot kattilaan ja peitä vedellä. Lisää kattilaan kanafondia tai -liemikuutioita, pippurit ja laakerinlehti. Keitä hiljalleen erittäin kypsiksi.
Lisää lopuksi pätkityt nakit ja anna vielä kiehahtaa. Lisää valmiiseen keittoon kourallinen silputtua lehtipersiljaa.3 kommenttia

 1. Työkaveri vinkkasi myös noista nakeista, mutta ei olla vielä ehditty kokeilemaan. Me olemme aiemmin syöneet Vatajan lisäaineettomia nakkeja.

  Jukan isä, joka ei paljoa ruokaa tee (kalan savustamisen lisäksi) oli Savonlinnaan viimeksi mennessämme tehnyt nakkikeittoa. Lapset kiittelivät makua moneen kertaan ja hakivat lisää. Kysyivätpä voimmeko tehdä vastaavaa kotona, mutta taitaa tuo taito olla vain papan hyppysissä ;). Hyvää, hyvää perusruokaa!

  VastaaPoista
 2. Mukavaa, että nakkejakin on jo luomuna. Makkarahan on kuuluisa lisäaineistaan ja lihattomuudestaan :) Olisiko nyt syntynyt perinteisen lihaisa lisäaineeton nakki. Täytyy silmäillä kaupoissa tuota nakkia.

  VastaaPoista
 3. Nälkä tuli, kun tälle sivulle eksyin.
  -sirpa-

  VastaaPoista

Blogger Template created by Photographic Elements