Pitaa ja bissee

maanantai 24. maaliskuuta 2014

Selvää on, että olut on mitä mainion ruokajuoma mausteisille, itämais- tai meksikolaishenkisille sapuskoille ja grilliruoalle, mutta ihan heti en olisi keksinyt tarjota olutta juustotarjottimen kyytipoikana. Mutta niinpä vaan manchegon pähkinäiset aromit korostuivat suloisasti kulauksella Lapin Kultaa. Itsehän en siis edelleenkään tätä keksinyt, vaan osallistuin yhdessä 11 muun ruokabloggaajan kanssa Blogiringin ja Lapin Kullan järjestämään kokkaus- ja oluenmaistajaisiltamaan. Enpä ennen tätä kyseenomaista iltaa tiennyt sitäkään, että olutta ei hörppäillä vaan juodaan tiiviitä, isoja, ilmattomia kulauksia ja niellään nopeesti, sitten vasta maistellaan. Mä pidän kyllä oluesta ruokajuomana, mutta usein tuntuu, että viiniä pitäisi olla, tässäkin olen väärässä, sillä samalla tavalla kun pitää valita oikea viini, niin pitää valita myös oikea olut. Helppoo kun osaa.


 Kokkaus- ja siemimisillan innoittamana saatiin kotiläksyksi valmistaa katuruokahenkistä syötävää olutpainikkeen palaksi. Katuruoka on just nyt kuuminta hottia. Toivottavasti trendi alkaa näkyä ihan oikeasti myös kaduilla eikä vain erikoistapahtumissa ja festarimättönä. Elän käsityksessä, että Helsingissä tämä on myös kaupungin tahtotila ja ruokakärryille ja kojuille on tulevaisuudessa helpompi saada myyntiluvat kaupungin kaduille ja toreille. Kaikissa Suomen pitäjissähän on jo nyt erittäin vahva ja vakiintunut katuruokakulttuuri, nimittäin öinen snägäri. Kulttuurista kertoo paljon, että se on nimenomaan osa yöelämää, nakkikiskat eivät ole päiväaikaan auki esimerkiksi työpaikkalounastajille vaan aika monta olusta on saanut juoda ennen kuin grilliltä uskaltaa syötävää ottaa.





No siihen katuruokaan. Valmistin pieniä kalapihvejä pitaleivän väliin. Pitojen salaisuus piilee runsaassa avokado-tomaattisalsassa. Ja limessä, sitä pitää olla paljon vähän kaikessa. Katuruokahan on nimenomaan sormiruokaa, mitä mainiointa sellaista, jote vedän tästä näppärästi aasinsillan vauvoihin. Kalapiffit (ilman suolalisää) ovat mitä mainioin aterianosa sormiruokailevalle vauvalle!
Tein pihvimassan monitoimikoneella, mutta yhtä hyvin se onnistuu veitsellä sipeltämällä kaikki aineet hienoiksi. Koostumuksesta tulee silleen mielestäni kivempi, mutta paistaminen on ehkä hieman vaativaa. Pihveihin sopii oikeestaan ihan mikä tahansa kala, jopa (raa'at, sulatetut, kuoritut) ravut. Käytin tällä kertaa saatavuussyistä lohta, joka ei muuten juurikaan vaadi rasvaa pannulle paistovaiheessa, terveellistä!

Kalapihvit
700 g kalafilettä
1 punainen chili
1 limen mehu
1 ruukku korianteria
1 kananmuna
suolaa (soija- tai kalakastiketta)

Poista kalasta nahka ja kuutioi se pienehköiksi kuutioiksi. Poista chilistä siemenet ja hienonna karkeasti. Silppua korianteri, myös varret. Laita kaikki aineet monitoimikoneen kulhoon ja aja sileäksi.
Nosta pihvimassasta keskilämpöiselle pannulle kahta ruokalusikkaa apuna käyttäen quenelli-tyyppisiä kököjä, paina lusikalla pihviksi. Paista pihvejä pari minuuttia kummaltakin puolelta.

Avokado-tomaattisalsa
1 kypsä avokado
kourallinen kirsikkatomaatteja
1/2 limen puristettu mehu
(suolaa maun mukaan)

Halkaise avokado, poista siemen ja kaavi hedelmäliha kulhoon, purista päälle limen mehu. Halkaise tomaatit, poista siemenet ja kuutioi pieniksi paloiksi. Laita tomaatitkin kulhoon ja sekoita haarukalla karkeaksi massaksi.

Lado kaikkea paljon pitaleivän sisään ja nauti huurteisen kanssa!



www.blogirinki.fi
Yhteistyössä Lapin Kulta

5 kommenttia

  1. Nämäkin vielä. Kohta en kerkkiä muuta kun testata katuruokareseptejä.

    VastaaPoista
  2. No jopas, ihan väärin on tullut aina oluttakin juotua! Ilmankos en kovin monesta eri laadusta juuri välitäkään, ne varmaan maistuu ihan erilaiselta oikein juotuna ja erityisesti oikean syötävän seurana. :)

    VastaaPoista
  3. Katuruokaa nam! Se on ollut paljon viimeaikoina esillä seuraamissani blogeissa (kuten näköjään kaikkialla esim ruokablogimaailmassa) ja olen siitä kovin innostunut! Hyvää ja yksinkertaista, kyllä kiitos :)

    VastaaPoista

Blogger Template created by Photographic Elements