Yksi elintarvikepuolen suosikeistani on Roiniset Oy laajan italialaisten salamien valikoiman vuoksi. Osuutensa suosikkiasemaan lienee myös lukuisilla Ruisrockissa ja Ankkarockissa nautituilla bratwursteilla ja sillä ihan törkeen hyvällä sinapilla. Ja hapankaalilla, oi ihana makunostalgia!
Roiniset on perheyritys ja tiskin takana työskentelevät isä ja pojat. Roiniset ovat tehneet kauppaa Hakaniemen hallissa jo 37 vuotta, samalla paikalla. Nykyään valikoima painottuu italialaisiin leikkeleisiin, pastoihin, oliiviöljyihin ja balsamicoon. Roiniset ostavat tuotteensa suoraan tuottajilta ja tuntevat näistä suurimman osan henkilökohtaisesti. Niinpä halliostoksilla käydessä kannattaa kysellä tietoja tuotteista, jotta pääsee kuulemaan niiden tarinat ja saa tietoa tuottajista ja tuotannosta.
Mun salaista pahetta, eli mortadellaa saa Roinisilta, enkä sitä viitsi edes valmiiksi pakattuna ostaa kun se ei ole sama asia. (Ja taas ihana ruokanostalgia, panino mortadellalla, mozzarellalla ja basilikalla, mielessäni olen nyt Italiassa, aamuyöllä Milanossa, Hollywoodin parkkipaikalla.)
Parmankinkkuun, prosciutto di parma, pätee sama sääntö kuin mortadellaan, vasta siivutettuna se on parhaimmillaan: pehmeää, makeaa, suussasulavaa, ei voi tyytyä vain yhteen palaan vaan on saatava ainakin vielä yksi ja miksei siihen päälle vielä vähän. Tuoreeltaan siivutettu parmankinkku on myös riittävän ohutta. Muistan kun pikkulapsena käytiin faijan kanssa Tunturikadun kauppahallissa Töölössä, tilassa toimii nykyään Q-teatterin puolikuu, ja faija pyysi siivuttamaan meetvurstin niin ohuelti, että sen läpi näkee lukea Helsingin Sanomia, sellaisena tykkään kinkustanikin. Tarviiko nyt mainitakaan, että juuri tuollaista kinkkua saa Roinisilta?
Parmankinkun tuotantoa ja laatua valvoo niin Italiassa kuin maailmalla Consorzio del Prosciutto di Parma. Kinkut valmistetaan Parman alueella valvotusti, jokaisen kinkun valmistustapa on tasan samanlainen eikä kinkkuja voi valmistaa kuka tahansa, vaan vaaditaan runsaasti kokemusta ja koulutusta. Kinkuista pidetään hyvää huolta ja ne kypsyvät vähintään vuoden tai jopa kolme. Aidon parmankinkun tunnistaa kultaisesta herttuankruunulogosta, kruunulogo löytyy myös pakatusta, valmiiksi siivutetusta kinkusta.
Kinkun tekeminen vaatii vähän vaiheita ja paljon aikaa, videolta voit vilkaista mitä kaikkea valmistusprosessi pitää sisällään.
Suolainen, suussa sulava kinkku on oiva kaveri glögille. Kokosin lautasellisen herkkuja Roiniset Oy:n valikoimasta ja tein vielä ricotta salatalla täytettyjä taateleita, jotka käärin parmankinkkuun ja paistoin nopeasti uunissa rapeiksi. Taateleiden täytteeksi voit valita minkä tahansa mieluisesi juuston, sinihomejuusto on se klassikko, mutta taatelin kanssa toimivat kaikki suolaiset juustot.
Kinkkuun käärityt täytetyt taatelit
tuoreita taateleitasuolaista juustoa
parmankinkkua
Laita uuni lämpiämään 200 asteeseen.
Leikkaa taateleiden kyljet auki ja poista kivet varovaisesti.
Laita kivien tilalla pala juustoa ja paina taatelia juuston ympärille.
Kiedo juustolla täytetyt taatelit kinkkuun ja asettele pellille leivinpaperin päälle.
Paista uunissa 5-7 minuuttia kunnes kinkku on rapeaa. Tarjoile lämpiminä.
Yhteistyössä Roiniset Oy ja Consorzio del Prosciutto di Parma.
Ei kommentteja
Lähetä kommentti