Paahdettu kurpitsakeitto

torstai 15. lokakuuta 2015



Mulla on hirvee kurpitsamania, luvassa on vielä monta kurpitsareseptiä ennen kuin lokakuu tulee päätökseen ja ehkä sen jälkeenkin. Tulossa on piirakkaa, risottoa, puuroa, salaattia ja muusia noin alkajaisiksi. Suunnitelmissa on myös suklaata, muffinsseja ja tietty kurpitsalyhty. Lapsi Prinsessa I jo kärttää lyhtyä parvekkeelle, pitää vaan löytää tarpeeksi komea kurpitsa.
Nyt olis tarjolla paahteista kurpitsakeittoa, joka on todellakin kaiken paahtamisen ja karamellisoinnin arvoista, meillä taidettiin nuolla lautasetkin aterian päätteeksi.
Tiiättekö muuten millaista on poistaa sosekeitosta timjaminoksia siinä vaiheessa kun sitä on jo ehtinyt sauvasekoittajalla huristella muutaman sekunnin? Se on vaikeaa, nyt tiedätte.





1 kg myskikurpitsaa (paino kuorineen ja siemenineen)
2 keltasipulia
2 rkl öljyä
muutama tuore timjamin oksa
1 rkl ceylonin kanelia
1 rkl jeeraa
0,5 tl chilijauhetta (tai maun mukaan)
7 dl kasvislientä
300 g jauhoisia perunoita
1 ruukku lehtipersiljaa
ranskankermaa ja paahdettuja kurpitsansiemeniä tarjoiluun

Paahda kurpitsa uunissa. Poista kuoret.
Kuori ja siivuta sipulit juuri-latvasuunnassa. Laita suikaleet paksupohjaiseen kattilaan kera öljyn. Lisää timjami, kaneli, jeera ja chili. Karamellisoi sipulit, eli paista niitä miedolla lämmöllä tiuhaan sekoitellen 10-15 minuuttia kunnes ne ovat ihan pehmeitä ja kauniisti ruskistuneita. Sipuleiden karamellisoituessa pese ja kuori perunat ja pilko isoiksi paloiksi.
Poista timjaminoksat ja kaada kattilaan kasvisliemi, mielellään kuumana. Lisää perunanpalat ja keitä kunnes perunat ovat kypsiä. Lisää paahdetut kurpitsat ja keitä vielä pari minuuttia, jotta kurpitsat ovat varmasti kauttaaltaan kuumia.
Ota keitto liedeltä ja soseuta sauvasekoittajalla kunnes keitto on paksua ja kermaista.
Silppua persilja hienoksi ja lisää valmiiseen keittoon. Tarjoile ranskankerman ja paahdettujen kurpitsansiementen kanssa.



5 kommenttia

  1. Ihanaa, joku muukin on hurahtanut myskikurpitsaan! Kurpitsamuffinit taitaa olla ainoa tekemätön laji. Kokeilen seuraavaksi Jamien kurpitsa-kikhernemuhennosta. Sesonki jatkuu pitkään;)
    Anna

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä, alkaakohan kurpitsa tulla jo korvista tuolla marraskuun puolella..

      Poista
  2. Onko tosissaan tarkoitus laittaa jeeraa ja kanelia ruokalusikallisia? Pilasin sopan tällä reseptillä, tuli maustemuoto, jota käytin vain maustamiseen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, kumpaakin yksi ruokalusikallinen. Toki jos tuntuu liialta omaan makuun, niin pitää laittaa vähemmän. Harmillista tietty, että ensin kokeilee ja sitten huomaa, että tuli liian mausteista. :(
      Mutta hei, otan opikseni ja ens kerralla kirjoitan vaikka vinkkeihin, että mausta ensin vähemmän ja maista ja lisää tarvittaessa, ok?

      Poista
    2. Ai niin, ja ruokalusikallinenhan on 15 ml, ei mikään soppalusikalla summissa mitattava määrä. Ehkä senkin vois tosiaan jatkossa mainita kun näitä erilaisia mittoja on kuitenkin aika paljon.

      Poista

Blogger Template created by Photographic Elements