Sokeriton ja vehnätön banaani-taateli-suklaakakku

sunnuntai 25. tammikuuta 2015





Herkulliseen kakkuun ei välttämättä kaivata desi kaupalla sokeria, sitä ei tarvita ollenkaan. Tämän kahvikakun makeuttavat banaani ja taateli. 
Eilistä paistoa -blogista löytyy mahtava perusohje sokerittomaan kakkuun, jota voi helposti varioida omien mieltymysten mukaan. Itse en alkuun ajatellut toteuttaa tätä gluteenittomana, mutta kun kaapissa oli mantelijauhetta, päätin kokeilla sitä spelttijauhojen sijaan. Arvelin myös, että banaanit ja turkkilainen jugurtti riittävät rasvaksi ja jätin alkuperäisen ohjeen kookosöljynkin pois.
Tämä kakku on sellainen mehevän kostea ja sokerittomuudestaan huolimatta erinomaisen makia. Sokerittomaan leivontaan kannustaa päätös vähentää sokerin syömistä ja ehkä luopua siitä kokonaan, katso video Youtubesta.



Lisää sokerittomia ja gluteenittomia reseptejä uudessa blogissani:
The Queen of Delicious
Klikkaa linkkiä ja siirryt uuteen osoitteeseen ihanien reseptien pariin.




Sokeriton ja gluteeniton kahvikakku

1 pkt taateleita (sellainen pala, 250 g)
2 dl kahvia
2 dl vettä
3 kypsää banaania
1 dl turkkilaista jugurttia
2 kananmunaa
3 dl mantelijauhetta
1 dl perunajauhoja
0,5 dl kaakaojauhetta
2 tl soodaa
1 tl kanelia

Pilko taatelitiiliskivi, laita palat kattilaan ja mittaa mukaan kahvi ja vesi. Keitä kunnes taatelit ovat pehmenneet ja keitos muuttunut sosemaiseksi. Ota seos liedeltä ja jäähdytä hieman. Kuori banaanit ja soseuta ne haarukalla. Lisää taatelikeitokseen jugurtti, kananmunat ja banaanisose.
Sekoita kuivat aineet keskenään, lisää kattilaan ja sekoita tasaiseksi taikinaksi.
Kaada taikina voideltuun kakkuvuokaan, voit käyttää minkälaista vuokaa tahansa.
Paista 180-asteisessa uunissa vuoan koosta riippuen 30-50 minuuttia. Tarjoile jäähtyneenä. Säilyy hyvin jääkaapissa.


24 kommenttia

  1. Tätä on ihan pakko kokeilla, onnistunee munkin ruoanlaitto-osamäärällä ;)
    -ä-

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eihän tässä tartte kuin sekoitella, varmasti onnistuu. Tuun kylään sit maistamaan.

      Poista
    2. NÄIN ON PAKKO KOKEELLA..

      Poista
  2. Millä tuon mantelijauheen voi korvata?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Alkuperäisessä ohjeessa oli käytetty tattarijauhoja. Jos ei tartte olla gluteeniton, niin laita vehnää. Sit vois kokeilla kauraakin.
      Alkuperäinen ohje: http://eilistapaistoa.blogspot.fi/2015/01/keventajan-talvikakku-gluteeniton.html

      Poista
  3. Hei :)
    Kiva että tykästyit ideaan - on kyllä ihan mahdottoman hyvä kakkupohja, jota voi varioida monella tapaa. Olen nyt tehnyt jokusen taatelikakun myös psylliumin avulla. Siinä jauhomäärän on saanut nipistettyä himppu reilu desiin. Laitan vielä juttua joku päivä siitäkin hiilareiden välttelijöille :)

    Mukavaa alkanutta viikkoa sinulle :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos sulle, tää on huippuohje. Tuntuu melkein tyhmältä, että on laittanut taatelikakkuun sokeria vielä lisäksi. :)

      Poista
  4. Vastaukset
    1. Kiitos! Tätähän voisi kokeilla muffinssimuodossakin!

      Poista
  5. Oletko kokeillut laittaa kaakaojauheen tilalle tummaa suklaata (70-80%) raastettuna ?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tumma suklaa toimisi erinomaisesti, mutta siinä on sokeria, niin siksi ei toimi juuri tähän. Mukaan voisi laittaa kaakaomassaa, niin saisi kaiken saman kuin tummassa suklaassa ilman sokeria.

      Poista
  6. Sinun ja Eilistä paistoa-blogin innoittamana ja näiden reseptie välimaastosta tein oman versioni ja täytyy todeta että kyllä se vaan toimii...sokerittomana nimittäin. Itse käytän tuoretaateleita joita löytyy kaapista lähes aina sokerin korvikkeeksi. Jauhoina puolet mantelijauhoa ja puolet tattaria, mausteena raakakaakaomassaa ja -jauhetta. Hyvinvointiteemanani tälle vuodelle gluteeniton ja sokeriton ja niitä tukemaan myös villaaitila blogi helmikuusta 2015...siellä ei tosin vielä tätä kokeiluversiota löydy. Kokkailut kauhan varressa jatkukoon :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Noi tuoreet taatelit ovat kyllä mainioita.
      Mulla on vahvoja ennakkoluuloja tattaria kohtaan, mutta ehkä uskallan tarttua siihen seuraavaksi.
      Hei, blogia kehiin!

      Poista
    2. Tattarin kanssa pitää olla varovainen, riittää vähempikin määrä muihin jauhoihin verrattuna koska turpoavat enemmän. Toki maussakin on eroa ja maistuu läpi jos käyttää pelkiltään. Kokeilukokkailut vasta alkutaipaleella meillä VillaÄitilässä https://villaaitila.wordpress.com/category/gluten-and-sugar-free/

      Poista
  7. Toimisikohan soijajugurtti turkkilaisen jugurtin korvikkeena tässä?Vai onko muita ideoita maidottomaan? T: maidoton

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se on toi sooda, joka kaipaa jotain hapanta toimiakseen kunnolla, joten soijajugurtti käy ihan yhtä hyvin.

      Poista
  8. Kuuluuko ton kakun jäädä tahmeeksi sisältä?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä tää aika tahmeeta on. Ja jos yrittää leikata lämpöisenä, niin ei meinaa tulla mitään.
      Jos haluat kuivemman, niin paista vähän kauemmin. Kannattaa vaan paiston loppupuolella peittää kakku foliolla.

      Poista
  9. En ole koskaan pitänyt taatelikakusta, mutta nyt kakku no 2 uunissa..... Njam !

    VastaaPoista
  10. Paljonko taateleita tulee noin suurin piirtein (grammoissa / deseissä)? Asun ulkomailla ja ei ole hajuakaan mikä tuo "taatelitiiliskivi" on ja paljonko sillä on painoa :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. 250 g! Jos käytät tuoreita taateleita, niin poista ensin kivet ja punnitse vasta sitten.
      Ja kiitos kommentista, lisäsin grammat ohjeeseen.

      Poista
    2. Kiitokset avusta! Kakku on leivottu, nyt vain odotellaan että päästään maistelemaan sitä huomenna :)

      Poista
  11. Pystyyköhän taateleitten tilalla käyttämään jotakin muuta? Meillä sokeriton ruokavalio, mutta mies ei tykkää taateleista.

    VastaaPoista
  12. Kukaan ei vielä tainnut kysyä, millä kaakaojauheen voisi korvata. Kannattaisiko lisätä vaikkapa vähän manteli- tai perunajauhoa, jotta rakenne säilyy?

    VastaaPoista

Blogger Template created by Photographic Elements