Saltimbocca alla romana

maanantai 11. elokuuta 2008

Eli suuhun hyppäävät ohut naudanlihaleikkeet. Ruoka ei tästä paljoa paremmaksi tai helpommaksi enää muutu.
Nämä jäähtyvät nopeasti, eli ruokailijoiden on parasta istua jo pöydässä ja lisukkeen olla valmiina kun nämä menevät pannuun.
Saltimbocca tehdään perinteisesti vasikasta, mutta nauta sopii paremmin kuin hyvin. Myös muita vaihtoehtoja, kuten broileria tai vaaleaa kalaa kannattaa kokeilla, Myös kasvikset käyvät hyvin.
Vuonna 1962 italialaiset kokit kokoontuivat Veneziaan keittelemään saltimboccaa ja päättämään sen oikeaoppisesta tekotavasta. Näin ollen saltimbocca on ainoa italialainen pääruoka, jonka tekoon on olemassa hyväksytyt säännöt: ohuen lihaleikkeen päälle laitetaan puolikas ilmakuivatun kinkun siivu ja sen päälle yksi salvian lehti. Kinkku ja salvia kiinnitetään lihaan puutikulla. Leikkeitä paistetaan voissa kuumassa pannussa kummaltakin puolelta, suolataan ja lisätään pannuun valkoviini ja annetaan viinin kiehua hetki. Lähde: Il cucchiaio d’argento.
Kaikki säännöt on tehty kierrettäviksi, sanoisi italialainen, joten tässä minun versioni. Eiköhän tälläkin ruualla ole juuri niin monta reseptiä kuin on kokkiakin.

hyvin ohueksi leikattua naudan ulkofileetä (muutama siivu/syöjä)
tuoreita salvian lehtiä
ilmakuivattua kinkkua
voita
½ lasia valkoviiniä
suolaa
pippuria

Levitä lihaleikkeet työalustalle, ja painele niitä sormilla vielä ohuemmiksi. Paina jokaiselle leikkeelle ainakin yksi kokonainen salvian lehti. Nosta salvian päälle vielä siivu ilmakuivattua kinkkua.
Laita kuumalle pannulle nokare voita ja paista leikkeitä noin minuutti kummaltakin puolelta aloittaen kinkku-salviapuolelta. Suolaa ja pippuroi pannulla. Nosta valmiit leikkeet lämmitettyyn tarjoiluastiaan, kaada valkoviini pannuun ja anna kiehua, kunnes viini on haihtunut puoleen ja kaada kastikkeeksi saltimboccien päälle.


4 kommenttia

 1. näinkö sinut eilen aamu-tv:ssä? :)

  VastaaPoista
 2. Anonyymi: Saatoitpa nähdäkin.. ;)

  VastaaPoista
 3. Hmmm.... Salvian lehdet ja kinkut neuvotaan ohjeissa laittamaan kahdella eri tavalla.

  VastaaPoista
 4. Ylempänä esitellään "oikeaoppinen tapa", alempana varsinaisessa ohjeessa mun tapa. Kumpikin on ihan yhtä hyvä ja mikä parasta, voit kehittää tästä ihan oman versiosi!

  VastaaPoista

Blogger Template created by Photographic Elements