Lindströminpihvit

sunnuntai 31. toukokuuta 2009

Kuka onkaan tämä Lindström, joka on keksinyt jatkaa jauhelihaa punajuurella, mainio idea nähkääs!
Teki ihan turkasesti mieli tehdä lindströmeitä, joten pakkasesta kilo kyyttöä sulamaan ja hallista punajuuri sekä öljyyn säilöttyjä sardellifileitä, anjovista siis. Paitsi että kotona selvisi, että lindströmeihin tuleekin kaprista tai maustekurkkua..
En kuitenkaan luopunut muistikuvastani ja laitoin anjovista. Edellä kuvailtuja fileitä saa mm. Stockalta lasipurkissa tai valmiina tahnana tuubissa, erikätevää. Ja korostettakoon, että pihvit (tai mikään muukaan mihin tätä käytetään) ei maistu kalalle, kaikkein vähiten sille mikä anjovikseksi mielletään.
Tein pihvini kokolihaisiksi. Kaiken maailman sipulikeitot ja korppujauhot voi mielestäni unohtaa suosiolla kun on kunnon jauhelihapihvistä kyse. Facebookissa näin keskustelun hampurilaisten kokolihapihveistä. Ihmiset eivät ymmärtäneet miten jauheliha voi olla kokolihaa. No on se jos ei laita joukkoon jatkeita, paitsi tässä tapauksessa punajuurta.

500 g jauhelihaa
1 iso punajuuri
1 sipuli
5 sardellifileetä
0,5 tl fenkolinsiemeniä
öljyä
1 rkl punaviinietikkaa
1 rkl hunajaa

Kuori ja raasta punajuuri, sottaista hommaa, käytä hanskoja.
Kuori sipuli ja silppua se hyvin pieniksi kuutioiksi. Kuumenna pannussa tilkka öljyä ja laita anjovikset pannulle, kuullota kunnes fileiden rakenne hajoaa.
Lisää sipulit, kuullota pehmeiksi. Lisää punajuuriraaste, viinietikka ja hunaja. Keitä 5 – 8 minuuttia.
Sekoita jäähtyneet kasvikset jauhelihaan. Mausta fenkolinsiemenillä ja mustapippurilla. Paista taikinasta pannulla koepala. Tarkista maku ja lisää suolaa tarvittaessa.
Muotoile taikinasta tasakokoisia pihvejä. Paista pihvit pannulla 3 – 5 minuuttia kummaltakin puolelta.















Jos olisin kissa, makoilisin kaikki päivät auringossa maha lindströmiä pullollansa!

17 kommenttia

  1. Voi kissanpäivät miten ihana kuva :-)

    Ja se tuubeissa myytävä anjovistahna ON loistokeksintö!

    VastaaPoista
  2. Jäbäkös siinä masseli pullollaan?
    Lindströmisi kuullostavat herkulta, namskis.

    t.äiti

    VastaaPoista
  3. Välispiikki: Kissoja ei näe koskaan niin onnellisen näköisenä kuin auringossa maatessa. Ei edes täyden ruokakupin äärellä, sillä silloin on kauhea kiire syödä oma kuppi tyhjäksi, jotta ehtisi myös muiden kupeille. :)

    Äiti: Se on James, mutta kyllä ne on kaikki tuossa samassa tilassa kun aurinko paistaa sisälle.

    VastaaPoista
  4. kyllä kuulostaa herkulta! täytyy tehdäkin tässä joku päivä kun Pastis tekee pitkää päivää töissä (eikä ole harmittelemassa ettei voi syödä punajuuriruokaa).

    itse tykkään kyllä sekä kokolihaisista että jatketuista lihapullista tai - pihveistä. riippuu vähän fiiliksestä kumpia tulee tehtyä.

    VastaaPoista
  5. Miten saitkin kuulostamaan hyvältä asian jota normaalisti välttelen. Kissakin näyttää mukavalta, vaikka en kissojen kanssa toimeen tulekaan. Olispa munkin pakkasessa kyyttöä nyt.

    VastaaPoista
  6. Hyppysellinen: Kiitos! Onko se henkisesti allerginen?

    Jams: Kiitos! Yleensä mun kissoista ovat tykänneet paattuneimmatkin kissojenvastustajat, noin livenä siis. :)
    Mulla on kyytön jauhelihaa myytävänä jos kiinnostaa.

    VastaaPoista
  7. sillä oli yhden joulun aikoihin turvonnut naama punaisille laikuille eikä keksinyt mitään muutakaan kuin punajuuren. nyt se ei (ymmärrettävää kyllä) halua edes testata oliko oikeassa.

    VastaaPoista
  8. Piti kysymäni yhdessä ulkom. ohjelmassa käytetystä anjovistahnasta. Se kun tuntui äärettömän kätevältä. Ja kun aukaisin tämän kommenttilootan, niin siitähän aiheesta räpsähti heti Välispiikiltä! Jee, mistä ootte löytäneet ko tuotetta - Stokkalla varmaan, entä muualla? Kuka valmistaja tuotetta tekee?

    VastaaPoista
  9. TiV: Stockalta sitä saa ainakin. Tuote on italialainen ja jos meet Helsingin Stocalle, niin se löytyy siitä hyllystä, joka on heti liukuportaiden (tai mikä hinha se nyt onkaan) kupeessa alakerrassa. Öljyyn säilöttyjä on siinä missä tuorepastaakin.

    VastaaPoista
  10. jes, sinne suunnistan. kiitos! jotenkin tuntuu, että tuubitavara olisi moni/helppokäyttöisempää kuin se pikku sardellipurkki sieltä kylmähyllystä.

    VastaaPoista
  11. Muistan kun joskus olin kasvissyöjänä ja sitten yksi ihana herttainen mummo oli tehnyt jauhelihapizzaa "hyvästä paistista" - kai sitä nyt kasvissyöjä voi jauhelihaa syödä ;) No, nykyään ei ole moisia rajoitteita, mutta huvittaa vieläkin tuo jauhelihan mieltäminen ei-lihaksi ;)

    Närkin sitten pizzaa ja kun silmä vältti kippailin jauhelihaa poikaystävän lautaselle ;)

    VastaaPoista
  12. Voi mikä nassukka siinä nautiskelee. Ihana. :D

    Kyyttöjauheliha kiehtoo kovasti. Vieläkö sulla olisi sitä? Voin laittaa tästä sähköpostiakin, jahka muistan (nyt ei just jaksa). Joskus myös kirjoitit, että sulta olisi saanut hankittua vähän mustekalamustetta. Onko tää pysyvä tilanne vai koskiko vain sitä hetkeä? Tekisi kovasti mieli kokeilla joitain juhlia varten yhtä reseptiä, mutta sitä mustetta tarvitaan vain pieni määrä.

    Hei, me voitaisiin ottaa se brunssi-idea taas listalle. Siis listalle niistä asioista, joista haaveillaan ja jotka toteutaankin, mutta ei liian kireällä aikataululla. Blogiolemiseni on viime aikoina ollut aika onnetonta, mutta olisin kovasti kiinnostunut toteuttamaan tämän ajatuksen. Ehkä esim. kesälomien jälkeen? Mitä sanot, vieläkö innostaa?

    VastaaPoista
  13. Sardellitahna! Miten lienee sen säillyminen avaamisen jälkeen? Anjovisten kohdalla ottaa päähän ostaa aina Cesaria varten purkki ja sitten kaikki paitsi neljä fileetä menee hukkuuseen :-/ Inhoan ruoan hukkuuta.

    VastaaPoista
  14. Jonkun tarinan mukaan tää Lindström oli muinoinen Ruotsin armeijan muonamestari, jolta loppu romppeet ruuan tekemiseen ja se keksi jatkaa jauhelihataikinaa punajuurella.

    Kyllä se on Stokka, kuten Tiv kirjoitti.

    VastaaPoista
  15. Ylimuuli: Mä muistelen tuubin säilyvän paremmin kuin purkin, mutta muistikuvat ovat hatarat. :)

    Anonyymi: Ruotsin armeija on keksinyt monta mainiota muonaa, kuten hernekeiton ja pannarin. :)

    Ja jokainen kirjoittakoon Stockmanninsa niin kuin haluaa.

    VastaaPoista
  16. Hei Ylhäisyytenne ja muut viisaat!

    Vaikka jauhelihaa en koskaan käytäkään (paitsi kalkkunaa), niin alkoi askarruttaa, mitä jauheliha oikeastaan on? Onkohan olemassa oikein sääntö, kuinka paljon siihen saa lisätä ja mitä?
    Teidän kouluruokailustanne muistan inhon sävyttämiä kommentteja, kuinka jauhelihan joukossa oli "snorkkeleita" (suonia/jänteitä?)
    Ja TV:stä kerrain näin, kuinka englantilaiseen kouluruokajauhelihaan lisättiin jauhettuja kanan nahkoja. Hyi olkoon!

    Sitten vielä, millainen makuero on kyytön lihassa verrattuna tavalliseen naudan lihaan?

    t.äiti

    VastaaPoista
  17. sain vihdoin pyöräytettyä nämä ja nyt ihmettelen miksen aiemmin. tosi hyviä! fenkoli oli itselle yllättävä, mutta oikein passeli mauste. minä käytin possunjauhelihaa.

    äiti, siis Veeran :) me olemme ostaneet possunjauhelihamme suoraan tilalta ja se ainakin on täyttä lihaa ja läskiä!nam!

    VastaaPoista

Blogger Template created by Photographic Elements