Kaskinauris-sipulikeitto

sunnuntai 11. lokakuuta 2009

Kaskinauris on maatiaiskasvi ja kuuluu Suomen vanhimpiin viljeltyihin vihanneksiin. Suosittelen lukemaan lisää täältä ja täältä. Kaskinauris ehti jo lähes hävitä, mutta nyt kanta on elpymässä ja kauppaviljelyä harjoitetaan. Tämä vuosi on ollut erityisen satoisa ja ilahduin kovasti kun luomuisia kaskinauriita myytiin ihan tuossa naapurin S-marketissa! Toisesta naapurista Hakaniemen hallista niitä saa myös, luomuna ja ilman.
Niin kaskinauriin kuin muidenkin maatiaisten puolesta puuhataan täällä.














Mielestäni nämä hankkimani nauriit olivat merkkiä Lapin Luomu ja pussissa oli nettiosoite ja kaikki, mutta enpä mä tällaista netistä löydä. Päivitän tähän kunhan käyn taas S-marketissa ja voin tarkistaa pussin kyljestä.
Kaskinauris sopii monenlaiseen siinä missä tavallinenkin nauris. Yksi herkullisimmista ja helpoimmista on tietenkin keitto. Minun suussani nauris kaipaa makeutta ja makeuttajaksi päätyivät karamellisoidut sipulit.














1 kg kaskinauriita
1 l kasvislientä
500 g sipuleita
5 valkosipulinkynttä
oliiviöljyä
1 rkl sokeria

Kuori ja paloittele nauriit. Laita palata kattilaan ja kaada päälle kasvisliemi. Keitä kypsiksi.
Kuori ja lohko sipulit. Kuori valkosipulinkynnet. Karamellisoi sipulit isossa pannussa. Laita sipulit, valkosipulinkynnet, öljy ja sokeri pannuun ja paista miedolla lämmöllä kunnes sipuli ja sokeri on ruskistunut.
Lisää sipulit kaskinauriskattilaan ja soseuta keitto.



11 kommenttia

  1. Olenkohan koskaan tuollaista maistanut....Mulla on kauhea lanttutrauma minkä vuoksi olen täysin vieroksunut tuollaisia juureksia,mutta keittosi kuulostaa hyvältä!

    VastaaPoista
  2. Mä tein kerran nauriskeittoa jonkin TV-ohjelman innoittamana ja kuvittelin saavani oikeaa herkkua. Ja VOI ELÄMÄ se oli pahaa, vaikkei ruoasta saisi niin sanokaan, mutta keitto OLI sitä. WC-pönttöön lähti suoraan kattilasta:(
    Taisi olla nauriissa vika, eihän yksinkertainen keitto oikein voi epäonnistua, vai voiko!

    t.äiti

    ps. kiitokset korvapuusteista, nam!

    VastaaPoista
  3. Yaelian: Joistan traumoista ei vaan toivu vaikka kuinka yrittäis. :(

    Äiti: Ei tääkään nyt mitään mun lempiruokaa ollut, mutta kaukana pahasta. Mitä muuta siinä sun nauriskeitossa oli paitsi niitä nauriita?

    VastaaPoista
  4. Maistuuko kaskinauris jotenkin erilaiselta, kuin kaupasta löytyvät nauriit? *tyhmä kyselee* :D
    Keitto kuulostaa ja näyttää hyvältä.

    VastaaPoista
  5. Ostin heti, jo pelkästään kannatuksen vuoksi. Minulla lanttukammo - toivottavasti kaskinauris ei liity samaan joukkoon... www.lapinluomu.net lukee pussin kyljessä, mutta ei näytä sivut olevan toiminnassa.

    VastaaPoista
  6. Insanity_: Kaskinauris maistuu tietenkin intensiivisemmältä kuin tavallinen nauris, kasvaahan se ehdassa tuhkassa. ;)

    TiV: Pelkäämpä pahoin, että lantunkaltaisten kammo ei näillä lievene. :(

    VastaaPoista
  7. Oi, tekisi mieli maistaa kaskinaurista kaikkien näiden kommenttien jälkeen. Nauriista tykkään kyllä, ja kaskeaminen on vanha hyvä tapa. En millään usko, etteikö kaskinauriskin olisi hyvää!
    Mutta voi ne juureksetkin epäonnistua. Luomuporkkanatkin on joskus hirveitä, mutta silloin on mennyt viljelyssä jokin vikaan.

    Mutta lanttu on minusta ihanaa ihan sellaisenaan :D

    VastaaPoista
  8. Heips!

    Ei siinä "pönttökeitossa" ollut mitään ihmeellisyyksiä, valkosipulia ja pari perunaa ja loraus kermaakin, jota en yleensä käytä. Minähän olen kaikkiruokainen ja pidän kovasti sosekeitoista, mutta nauriskeitto oli syömäkelvotonta. Luulenpa, että nauriit olivat kitkeriä, millä katkerovedellä lie kasvatettu. Tykkään kyllä nauriista ja lantusta, kuten kaikista "sturnipseista":)

    t.äiti

    VastaaPoista
  9. Sainpa ihan äskettäin hesan tuliaisina lapinluomun kaskinauriita ja voi taivas kun ne on hyviä. Olen ostanut tavallisia nauriita eikä niitä syö sikakaan vinkumatta koska ne on kitkeriä. Mutta tämä kaskinauris, ahhh, jäin koukkuun. Olen vhh:lla ja etsin jatkuvasti luomutuotteita koska yritän syödä ruokani mahdollisimman puhtaana, siksi sain kaskinauriita. Kun on vhh:lla niin vatsa kestää mitä vain, ennen tätä ei kestänyt yhtään mitään.
    Suosittelen (tuo lapinluomu.net ei toimi, kannattaa googlata).
    Nauristerveisin - Satuanneli-

    VastaaPoista
  10. Satuanneli: Luomu on usein muutenkin niin paljon herkumpaa kuin vastaava tavis. Tämä vhh on mulle aivan tuntematon termi, täytyy tosiaan siirtyä tästä nyt Googlen puolelle. :)

    VastaaPoista
  11. Kaskinauris on maailman parasta naurista. Ja naurispuuro, ah niin taivaallista herkkua, että pelkkä ajatuskin saa veden kielelle. Nauriit kuoritaan ja paloitellaan ja keitetään vedessa kypsiksi,muussataan niinkuin perunamuusi sen jälkeen lisätään ohrajauhoja, hämmetään ja annetaan hetki hautua kannen alla ennen tarjoilua.Puuro ei saa olla liian löysää eikä liian paksuaa vaan sopivaa. Syödään voisilmän kanssa. Ja ruokajuomana käytetään maitoa. Nam,nam..

    VastaaPoista

Blogger Template created by Photographic Elements