Osso buco ja risotto milanese

maanantai 11. helmikuuta 2013

Osso buco on jo sanoina niin hienon kuuloinen, sellainen pyöreä. Reikä luussa. Ja se reikä eli luuydinhän tässä kaikkein parasta onkin. Ihan viime viikolla juttelin jonkun kanssa, joka kammosi luita lihassa, en yhtään muista kuka tämä joku oli. Töistä varmaan, ilmoittautukoon. Mutta luuhan, tai sen välitön ympärys ja sisältö, ovat kertakaikkista parhautta.
Osso buccooni hakin lihat Herttoniemen ruokapiiristä, liha on peräisin LuomuHeikkilältä.
Mitä mainioin pata valmistui Saku Tuomisen mitä mainioimman Basta! -kirjan ohjetta mukaellen, risotto enempi omasta päästä enkä sen ohjetta käy tähän sen kummemmin erittelemään kuin, että oikeaan milanolaiseen risottoon tulee luuydintä, se keitetään aina lihaliemeen (ei koskaan kanaan tai kasvikseen) ja se maustetaan sahramilla.

Osso buco

potkakiekkoja
vehnäjauhoja
voita
varsiselleriä
palsternakkaa
valkoviiniä
tomaattimurskaa
timjamia
laakerinlehtiä
suolaa
pippuria

Jauhota potkakiekot kevyesti ja paista niihin kuumalla pannulla runsaassa voissa kaunis väri. Siirrä kiekot odottamaan.
Lisää pannuun pilkotut kasvikset, pyöräytä ja kaada pannuun puoli pulloa valkkaria. Heitä perään laakerinlehtiä pari ja anna kiehua hetki eloisasti.
Kaada vihannekset viineineen isoon pataan. Asettele viinin ja vihannesten sekaan lihat. Mausta suolalla ja pippurilla. Sekoita tomaattimurskaan timjami ja kaada kaiken päälle.
Haudita kannella peitettynä 150-asteisessa uunissa 2-3 tuntia.


8 kommenttia

  1. Mmm... Näyttää herkulliselta!

    Itse olen tehnyt tätä tällä reseptillä:

    http://ricette.giallozafferano.it/Ossibuchi-alla-milanese.html

    Toimii näinkin :)





    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Giallo Zafferano on kyllä mahtava, sitä on tullut aktiivisesti käytettyä jo vuosia!

      Poista
  2. Tämä oli sun herkkuruokaa pienenä, varsinkin se luuydin...toinen omituinen herkku oli keitetty kieli.
    -ä-

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ehkä ens viikonloppuna keitän kielen, sehän on tosi hyvää!

      Poista
  3. Aito "ossobuchi alla milanese" resepti on tuo giallozafferanon respeti, eli se sisaltaa raastettua sitruunankuorta, joka antaa ruolle sen oman savayksensa. Tomaattimurskan kaytto on variaatio, varmaankin myos herkullinen. Yleensa kypsennys&haudutus, joka on varsin pitka aika (1,5 h ca.) tapahtuu liedella, eika uunissa....

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aito ja aito, italiassa tuppaa oleen aitoja ohjeita niin monta kun on kokkiakin. :) Tutkasin myös Cucchiaio d'argenton Cucina regionalea ja siinä ohje erosi aika paljon Saku Tuomisen reseptissä, siihen ei muistaakseni tullut tomaattia, mutta mainittiin, että pyrettä voi laittaa. Mutta sitruunankuorta mulla oli kyllä, ja persiljaa. Unohdin ne tuohon laittaa.
      Uunissa saa tasaisemma lämmön koko ruokaan eikä mulla edes ole sellaista astiaa, jossa olisin kolmea kiloa potkakiekkoja hellalla haudutellu. Piti kuule virittää isoon aakeeseen laakeeseen vuokaan folio kanneksi ja hyvä kun sekään mahtui uuniin.

      Poista
  4. nam näyttää todella herkulliselle!! :P

    VastaaPoista

Blogger Template created by Photographic Elements