Pavlova-kakku

maanantai 15. kesäkuuta 2015Kakku kaunis ja kepeä kuin kesäinen poutapilvi? Se on tietenkin pavlova! Kerroksiin kasattu pavlova on lisäksi varsin näyttävä jälkiruoka ja juhlien kahvipöydän koristus.Minä osallistuin kakulla Blogiringin ja Dansukkerin kakkumestarikilpailuun. Kilpailua en voittanut, mutta olen valtavan tyytyväinen ja ylpeä itsestäni, sillä vastassani tässä kilpailussa olivat Suomen taitavimmat kakkubloggaajat.
Herää tietty kysymys miksi minä, joka en ikinä leivo kakkuja, osallistun moiseen kisaa, mutta onhan sitä kokeiltava kaikenlaista. Vaikka vastassa olisi minkälaisia taitureita, niin keskittymällä omaan osaamiseen ja omin vahvuuksiin, voi yllättävästäkin paikasta löytää menestystä ja ennen kaikkea suurta onnistumisen iloa.
Pistän tähän ennen reseptiä jakoon menestymisen vinkit pavlovien saralla.

  • Käytä huoneenlämpöisiä raaka-aineita, kaikki samaa lämpötilaa.
  • Käytä taloussokeria, kunnon pavlova on pinnalta rapea, sisältä sitkas ja ennen kaikkea paahtuneen sokerin makuinen, paahteisuuden näkee jo väristä, marengin pitää olla varsin kermaisen värinen, ei ollenkaan sellainen vitivalkoinen.
  • Anna pohjien jäähtyä kunnolla uunissa paistamisen loputtua.
  • Jos teet useamman kuin kolme kerrosta, tee kukin kerros aina ihan inasen pienemmäksi.
  • Marenki levittyy pellille vaikka lusikalla, mutta pursottamalla saat tasaisen marenkipohjan ja kakusta tulee vakaampi. Varo kuitenkin liian täydellisiä pohjia, pavlovassa kuuluu olla rosoa.
  • Viisikerroksista pavlovaa on helpoin leikata terävällä ja teräväkärkisellä veitsellä. Veitsi upotetaan kakkuun pystysuorassa.

Marenkipohja (6 noin 18-20 senttistä pyörylää)

8 kananmunanvalkuaista
5 dl Dansukker-taloussokeria
0,5 tl etikkaa

Jos et omista kiertoilmauunia, tee marenki kahdessa erässä. Pohjat voi tehdä jo päiviä etukäteen, ne säilyvät hyvin huoneenlämmössä.
Laita uuni lämpiämään 150 asteeseen. Piirrä leivinpaperille 3 ympyrää vaikka lautasta mittana käyttäen. Käännä leivinpaperi pellille niin, että kynäjälki näkyy läpi, mutta on peltiä vasten.
Vatkaa valkuaiset sähkövatkaajalla tai yleiskoneella valkeaksi, vahvaksi vaahdoksi. Lisää sokeri massaan lusikoiden, lusikallinen kerrallaan, koko ajan vatkaten. Lisää lopuksi etikka ja vatkaa se vielä taikinaan. Lusikoi taikina pursotuspussiin ja pursota pohjat piirtämiesi ympyröiden mukaan. 
Laita marenkipohjat uuniin, laske uunin lämpötila 100 asteeseen. Paista 60 minuuttia. Sammuta uuni, mutta jätä marengit vielä uuniin jäähtymään yhdessä uunin kanssa.

Pavlova-täyte

400 g ranskankermaa
1 (luomu)sitruuna
1 vaniljatanko
3 tl Dansukker-tomusokeria
tuoreita marjoja
minttua, basilikaa, sitruunamelissaa tai timjamia koristeluun

Mittaa ranskankerma kulhoon ja sekoita tasaiseksi. Raasta hyvin pestystä sitruunasta kuori ja sekoita ranskankermaan. Halkaise sitruuna ja purista puolikkaan mehu täytteeseen.
Halkaise vaniljatanko ja raaputa irti siemenet. Lisää täytteeseen vanilja ja sokeri, sekoita huolella.
Tarkista maku, täyte saa jäädä varsin happamaksi, marenki on varsin makeaa.

Pavlovan kokoaminen

Aseta ensimmäinen levy tasaiselle alustalle. levitä levylle täytettä reunoja myöten. Lisää haluamasi marjat, asettele ne myös niin reunalle kuin ne vaan pysyvät. Siirrä täytetty levy tarjoilualustalle. Täytä levyt aina ensin ja nosta sitten edellisen päälle. Mitä korkeampi marenkikakku, sen hankalampi liikuttaa, joten kannattaa kasata kakku suoraan tarjoiluastiaan.
Koristele ylin pohja marjoilla ja halutessasi vielä tomusokerilla.
Tarjoa pavlova mahdollisimman pian.Yhteistyössä Suomen sokeri Dansukker


8 kommenttia

Blogger Template created by Photographic Elements