Tomaattimuskat testissä: Bioitalia

lauantai 24. tammikuuta 2009

Hyvin alkanut tomaattimurskatesti jäi heti alkuunsa tauolle, mutta nyt sitä on syytä jatkaa. Jatkoa on muutamalta taholta ehditty jo toivoakin.
Hakaniemen Sokoksen S-Marketissa on mukava valikoima erilaisia tomaattimurskia, joissa riittää testattavaa, nyt mukaan tarttui Bioitalia luomutomaattimurskaa. Hintaa tölkillä taisi olla 1,25 €.
Minua miellyttää tölkin ulkonäkö, tomaattimurskan ei aina tarvitse olla punaisessa pakkauksessa. Tölkissä on hyvin selkeät pakkausmerkinnät, ensisilmäyksellä näkee tuotteen tulevan italiasta ja EY-luomumerkki komeilee tuotemerkin vierellä. Valmistus- ja pakkauspaikka löytyy osoitteen tarkkuudella, ei siis mitään valmistettu EU-alueella –meininkiä.


Tölkin sisältö on hyvin punaista ja tomaattimehu paksua, tuo mieleen ketsupin. Tomaatit ovat isoina paloina, kantoja on maltillisesti jos lainkaan, eikä vastaan hyökkää siementen armeija.
Murska tuoksuu miedosti aurinkokuivatuille tomaateille ja maistuu kypsille.
Pannulla murska pysyy kasassa, eli se ei erotu nesteeseen ja tomaatinkappaleisiin. Myös väri pysyy kirkkaan punaisena. En muista nähneeni rullautuneita kuorenkappaleita, mutta en pysty nyt varmaksi sanomaan oliko niitä.
Tomaattimurskatestissä kastikkeeseen ei laiteta suolan, sokerin ja basilikan lisäksi mitään muuta ja tällaisella maustamisella saa harvasta murskasta kovinkaan maittavaa kastiketta. Tomaattikastikkeen keittäminen Suomessa on muutenkin haastava laji, sillä kunnollisia tomaatteja ei ole tarjolla oikeastaan mihinkään vuodenaikaan, ainakaan markettien hevi-osastoilla. Tuoretomaattikastikkeeseen suosittelenkin (ulkomaalaisia) kirsikkatomaatteja.
Ja nyt Bioitaliaa maistettuani suosittelen käyttämään sitä aina, kun tarvitaan tomaattimurskaa. Maistoin kastiketta jo ennen basilikaa ja se oli suorastaan suloista! Ei aavistustakaan metallista, ei kitkeryyttä ja mikä tärkeintä, ihana täyteläinen maku. Tuli NIIN Italia mieleen.
Paras ikinä käyttämäni tomaattimurska, arvosana täydet 5.

10 kommenttia

 1. Kiva, että testi sai jatkoa! :-)

  Tämä on mulle mielenkiintoinen aihe, koska olen todennut tuon ihan saman kuin sinäkin, eli että noilla markettien tomskuilla on yleensä ihan turha toivoa saavansa mitään hyvää kastiketta aikaiseksi. Samaten nuo perustomaattimurskat on aina ollut mun mielestä jotenkin vähän "epäilyttäviä", ja oonkin muutaman karvaan kokemuksen jälkeen päätynyt käyttämään kokonaisia tölkkitomaatteja, jotka sitten itse "murskaan". En kyllä tiedä, onko ne yhtään sen parempia, mutta mun mielestä on.

  Voikohan näissä tomaattimurskissakin nyt tehdä sen johtopäätöksen, että luomu on parasta (ja kalleinta...argh)...

  VastaaPoista
 2. Täytyykin testata noita. Tukholmasta tuodut luomu-San Marzanot kun pääsivät juuri loppumaan :(

  VastaaPoista
 3. Mielenkiintoinen arvostelu:-) Mun mielestä Mutti tomaattijutut on aivan omaa luokkaansa (mutta kamalan kalliita), tuota sun arvostelemaa en ole kokeillut.Täällä olen ruvennut tekemään nuo itse, kun tomaatit on niin edullisia ja hyviä.

  VastaaPoista
 4. Mäkin käytin aina ennen kokonaisia tölkkitomaatteja jotka murskaantuu kuitenkin keittämisen aikana. Sitten kun kokeilin Muttia niin muuta en olekaan käyttänyt. Eli odotellaan innolla testin jatkoa. :)

  VastaaPoista
 5. Kiitos kommenteista!
  Kokonaiset tölkkitomaatit ovat tosiaan useasti huomattavasti näitä murskeita parempia.
  Täytyy ehkä testata Muttia heti seuraavaksi tämän perään, olenhan vannonut sen nimiin jo vuosia.
  Mutti muuten maksaa S-marketissa 0,85 kun se Stockalla maksaa 1,50!
  Joskun mun pitää ehkä myös objektiivitaa tätä testiä vähän ja kutsua vaikka blogikavereita tomaattikastikkeista maistelemaan.

  VastaaPoista
 6. Täälläpäin Mutin tuotteet ovat tosi kalliita :-( 0.85 Eur kuulostaa vielä edulliselta...

  VastaaPoista
 7. Mutti on ollut myös mun suosikki. Tätä luomumurskaa en olekaan kokeillut, joten täytynee kokeilla päihittääkö tämä muttin herkun jahka kaupassa tähän törmäilen :)

  VastaaPoista
 8. Täytyypä kokeilla Bioitalian murskaa, kun se menestyi sun testissä näin hyvin :) Pyrin käyttämään luomua mahdollisimman paljon, joten sekin aspekti on tässä tuotteessa kunnossa.

  Olen käyttänyt lasipurkissa myytävää Urtekramin luomumurskaa siitä lähtien, kun sen makuun pääsin. Se on tähän saakka maistamistani ollut ehdottomasti parasta murskaa, mutta myös valitettavan tyyristä. Mutti jäi mun testissä Urtekramille kakkoseksi. Suosittelisinkin prinsessakeittiön seuraavaksi testituotteeksi Urtekramin tomaattimurskaa.

  VastaaPoista
 9. Suhmura: Ehdotus huomattu ja pistetty korvan taa.

  VastaaPoista
 10. Olisipa kiva kuulla vielä Rainbow-testi, sekä Lidlistä saatavan murskan testi. Itse tein juuri lidlin muskasta ja paseeratusta tomaatista kastiketta - ja ei ollut kyllä kovin hyvää.

  Muuten teen kastikkeen kuten sinäkin, mutta sisilialaisen puolisukulaisen ohjeen mukaisesti haudutan kastiketta väh. 2-3 tuntia, ja laitan valkosipulit vasta lopuksi. (Kuulemma 10 tuntia olisi sellainen hyvä aika, mutta sille tielle en ole lähtenyt ;)

  VastaaPoista

Blogger Template created by Photographic Elements