Kesäkurpitsakeitto

keskiviikko 25. kesäkuuta 2014

Kesällä menee enenpi sellaista kylmää kurkkukeittoa ja gazpachoa, mutta nyt on olosuhteet sellaiset, että keiton pitää lämmittää. Oivallista lämmikettä tarjoaa Chocochili-blogista löytämäni kesäkurpitsakeitto. Chocochilin keitto on luonnollisesti vegaaninen, omani enempi mallia kaapin antimet.
Harkitsin kesäkurpitsan istuttamista parvekkeelle, mutta jotenkin jänistin vielä tänä vuonna. Katsotaan nyt miten tomaattien, kurkkujen, papujen ja porkkanoiden käy (jos selviävät tästä takatalvesta, ilman mulla olis jo tomaatteja, prkl) ja palataan asiaan ensi vuonna. Kaupan kesäkurpitsoissa kun on melkeistä aina ongelmana järjetön koko, omasta tarhasta kurpitsat saisi napsia juuri sopivan kokoisina eli alle 20-senttisinä. Onneksi saksalainen ylpeytemme Lidl on ymmärstänyt kurpitsan koon merkityksen ja sieltä harvemmin löytyy ylimittaista vihannesta, tosin niiden kotimaakin on sitten jossain muualla kuin tässä ihan kulmilla.
Niin tai näin, herrrkullinen keitto syntyi hetkessä varsin yksinkertaisin raaka-ainein ja upposi erinomaisesti myös pastanystäviin.

Kesäkurpitsakeitto

3 pientä nippusipulia varsineen
2 valkosipulinkynttä
oliiviöljyä
1 kg kesäkurpitsaa
1 l luomukanalientä
puolikkaan sitruunan raastettu kuori ja puristettu mehu
(tuoretta minttua maun mukaan)
1 dl maustamatonta jugurttia

Siivuta sipulit ja kuullota niitä hetki kattilassa oliiviöljyssä. Paloittele kesäkurpitsat kiekoiksi ja lisää kattilaan kuullottumaan, kolmisen minuuttia riittää.
Kaada kattilaan puolet liemestä, peitä kannella ja anna kiehua rauhakseltaan kunnes kesäkurpitsat ovat aivan pehmeitä. Keitä mieluumin liikaa kuin liian vähän, kauaa ei mene kuitenkaan.
Lisää kattilaan sitruuna (ja minttu) ja soseuta keitto. Lisää lopuksi jugurtti, sekoita ja tarjoile.


4 kommenttia

  1. Kesäkurpitsakeittoa en muistaakseni ole vielä tehnytkään. Pitääpä kokeilla kesähän on vasta tuloillaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ja kesökuritsoidenkin aika vasta oikeesti tuloillaan! Suosittelen ja kuten yllä totean niin hämmästyttävän maukas keitto noinkin vähillä aineksille, eli ruokaa just mun makuun!

      Poista
  2. Hyvältä kuulostaa, pitääpäs kokeilla joku kerta. :)

    Mulla oli vuosi sitten takapihan terassilla parissa kukkalaatikossa kesäkurpitsaa ja ne kyllä kasvoivat ihan valtoimenaan. Eli sen kokemuksen perusteella pitäisin aika helppona vihanneksena, se ei paljon varsien halkeilusta rankkasateella ja toisaalta kastelun unohtumisesta johtuneesta pienestä kuivahtamisesta hätkähtänyt.

    Tänä vuonna tosin oli huonompi säkä, onnistuin ensin katkaisemaan parista taimesta varren (siis en irtipoikki mutta niin että se vähän vaurioitui) ja kasvimaahan istutettuani ilmeisesti siili tai joku muu pikkueläin hotkaisi taimet parempiin suihin. Ei jäänyt kuin joku 5 cm:n pätkä yhdestä jäljelle.

    VastaaPoista
  3. Ehkä se pätkä siitä vielä virkoaa.. :)
    Mä onnistuin taittamaan sen ainoan itänenn vihreän salkopavun taimen, vieläkin harmittaa.

    VastaaPoista

Blogger Template created by Photographic Elements