Mustekala-perunasalaatti

torstai 30. lokakuuta 2014

Soppa-Hanna on tehnyt herrrkullisen oloista mustekalaruokaa, jonka innoittamana otin heti sulamaan pikkumustekalat pakkasesta. Paitsi, että puolen kilon pakkauksessa oli tasan kaksi mustekalaa, ihan pikkuisista ei siis voida puhua.

No ei kai koko mustekalaa pahenna tuumin, ja tutkasin paketista kuinka nuo olisi tarkoitus kypsentää: Suomeksi paketti kertoi mustekaloja kuumennettevan 5-10 minuuttia. Mutta miten? Arvelin, että muilla kielillä saattaisi löytyä tarkempaa terminologiaa ja turvauduin seuraavaksi englantiin. Siinä kyllä heti alkuun todettiin, että ohje on viitteellinen, mutta että 15 ml öljyä pannuun ja paistelua muutama minuutti.. Uskokoon ken tahtoo, minä siirryin italiaan. Italiankielinen pakkausseloste antoi seikkaperäiset sulatusohjeet ja kehotti sitten käyttämään sulaneet mustekalat kuin vastaavat tuoreet.

Jepa. Mitä opimme tästä? Että heti kannattaa katsoa Googlesta. Nyt nimittäin osaan kypsentää mustekalat, niin pakastetut kuin tuoreet. Ja samalla löysin ilmeisen klassikkoreseptin, jota laajalti pitkin Välimeren rantoja tarjotaan. Eikä syyttä, mustekala-perunasalaatti kun on kaikessa yksinkertaisuudessaan ihan törkeen hyvää!
Pakastetut mustekalat on valmiiksi puhdistettu, joten valmistaminen on vallan helppoa. Kattilaan laitetaan vettä, porkkana, sipuli, laakerinlehti ja pätkä varsiselleriä. Otetaan mustekalaa päästä kiinni ja dipataan lonkerot veteen kolmesti ja sitten tipautetaan pataan koko mustekala. Keitetään 20 minuuttia, per 500 grammaa (paino siis yhden kokonaisen elukan mukaan), kokeillaan kypsyys haarukalla ja sillä selvä. Minä kyllä vielä pesaisin keittyneestä mustekalasta nahkat pois, en tiedä olisko ne irronneet jo raaoista.

Mustekala-perunasalaatti

450 g mustekalaa, vaikka yksi sen painoinen
450 g perunoita
puolikkaan sitruunan mehu
suolaa
oliiviöljyä
lehtipersiljaa

Keitä mustekala. Leikkaa kypsa ja hieman jäähtyneen mustekalan lonkerot sopiviksi paloiksi. (Tässä vaiheessa kaadoin lonkeroisilleni oliiviöljyä ja lisäsin suolaa ja pistin jääkaappiin yöksi.)
Pese perunat, leikkaa suuhin sopiviksi ja keitä kypsiksi (itselleni ominaisesti en kuorinut).
Pistä kulhoon perunat ja mustekalapalat, mausta sitruunalla, öljyllä ja suolalla, viimeistele lehtipersiljalla.
4 kommenttia

 1. Nam,hyvä ja simppeli salaatti:)

  VastaaPoista
 2. Mustekala ja peruna ne yllätttäen yhteen soppii! Teen tätä yleensä galicialaisittain, savupaprikalla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ensi kerralla testaa savupaprikaa, kiitos vinkistä!

   Poista

Blogger Template created by Photographic Elements