Kurpitsa-crostinit ja viinirypälesalsa

tiistai 4. marraskuuta 2014

Käytän sosetta vaativiin kurpitsaruokiin mieluusti hokkaido-kurpitsaa sen kauniin oranssin ja kiinteän sisuksen vuoksi sekä koska se nyt sattuu oleen ainut kurpitsamalli mitä Lidlistä saa. (Tähän sellainen rempsee hymiö). Osassa kurpitsalajeista tuntuisi olevan runsaasti nestettä ja niitä tarvitsee valuttaa paahtamisen jälkeen, hokkaidossa ei ole tätä ongelmaa vaan paahtotuotos on kelpoista sellaisenaan. Paahtaminen sujuu siten, että poistetaan siemenet, leikataan lohkoiksi, laitetaan 200-asteiseen uuniin melkein tunniksi. Jäähdytetään käsiteltäviksi, kaavitaan liha kuorista ja soseutetaan.

Crostinit on hävikkiruokaa, eli niiden valmistamiseen kannattaa alkaa aina kun on kuivahtamisriskin alaista vaaleaa leipää käsillä, jonkun päällisen niihin keksii aina. Kun käsillä on myös pikkasen ylimääräistä kurpitsasosetta, kannattaa sipaista se leipien päälle.
Minulla oli ylimääräisenä myös palanen vuohenjuustoa, jonka kuutioin ja sekoitin soseeseen, mutta se ei ole mitenkään välttämätöntä onnistuneessa lopputuloksessa.

Sellainen vinkki, että tee viinirypälesalsa ihan valmiiksi ennen kuin laitat crostinit uuniin, ne on mukava tarjota heti tuoreeltaan lämpiminä ja jäähtyvät nopeasti jo salsaa lusikoidessa.
Ohjeen määrät ovat 16 patonkisiivulle.


Viinirypälesalsa
1 pieni salottisipuli
1 tl vaaleaa balsamietikkaa
suolaa
mustapippuria
1 dl viinirypäleitä
1 tl timjaminlehtiä

Kuori sipuli ja siivuta hyvin ohuelti. Laita sipulisiivut kulhoon, lisää etikka, suola ja pippuri. Anna tekeytyä noin 15 minuuttia. Leikkaa viinirypäleet pienehköiksi kuutioiksi ja sekoita sipuliin, lisää lopuksi timjami.

Kurpitsa-crostinit
1,5 dl kurpitsasosetta
veitsenkärjellinen neilikkaa
0,5 tl kanelia
2 rkl oliiviöljyä

Sekoita muut aineet kurpitsasoseeseen. Sivele sosetta veitsellä leiville ja paista 200-asteisessa uunissa kunnes leipä ja sose saavat vähän väriä.

Lusikoi valmiille leiville viinirypälesalsaa, tarjoa heti.
Ei kommentteja

Lähetä kommentti

Blogger Template created by Photographic Elements