Ensimmäisenä adventtina äitillä oli tapana tehdä tällaisia lihapullia. Voi olla että on edelleen, ei siitä niin kovin montaa vuotta ole kun söin näitä äippälässä kalkkunajauhelihasta tehtyinä. Viime sunnuntaina väsäsin parit herkulliset lihapullat ulkomuistista ja erinomaisia tuli. Alkuperäisessä ohjeessa peruna ja porkkana raastetaan hyvin hienoksi raasteeksi nk. juustoraastimella, eli sillä missä on pyöreät reiät. Minulla ei sellaista (vielä) ole, joten keitin vihannekset ensin ja muussasin kuumina.
Lihapullat kuuluu tarjota lanttukuutioiden kanssa. Eli lanttu kuoritaan ja kuutioidaan ja kuutiot keitetään tai höyrytetään kypsiksi. Kypsät kuutiot ladotaan uunivuokaan, joukkoon suolaa, mustapippuria ja tilkkanen kermaa ja päälle reilusti emmental-raastetta. Sitten vaan uuniin kunnes juusto sulaa ja on kauniin väristä.
Lihapullat kuuluu tarjota lanttukuutioiden kanssa. Eli lanttu kuoritaan ja kuutioidaan ja kuutiot keitetään tai höyrytetään kypsiksi. Kypsät kuutiot ladotaan uunivuokaan, joukkoon suolaa, mustapippuria ja tilkkanen kermaa ja päälle reilusti emmental-raastetta. Sitten vaan uuniin kunnes juusto sulaa ja on kauniin väristä.
400 g naudanjauhelihaa
1 isohko peruna
2 normaalia porkkanaa
1 sipuli
1,75 dl kermaa (loput menee lanttuihin)
1 dl korppujauhoja
suolaa
pippuria
15 kuivattua luumua
1 omena
1 isohko peruna
2 normaalia porkkanaa
1 sipuli
1,75 dl kermaa (loput menee lanttuihin)
1 dl korppujauhoja
suolaa
pippuria
15 kuivattua luumua
1 omena
Kuori peruna ja porkkanat ja paloittele ne. Keitä palat kypsiksi. Soseuta kuumina. Laita korppujauhot kermaan turpoamaan. Kuori ja silppua sipuli, kuullota silppu pehmeäksi. Sekoita keskenään tasaiseksi lihapullataikinaksi juuressose, sipuli, jauhelija ja kerma-korppujauhoseos. Mausta suolalla ja pippurilla. Kuori omena, poista siemenkota ja paloittele viiteentoista palaan. Muovaile lihapullataikinasta pitkulaisia pullia, joiden kunkin sisään tulee yksi luumu ja pala omenaa. Paista lihapullia 200-asteisessa uunissa n. 20 minuuttia.
Hyvin on näköjään resepti muistissa:)
VastaaPoistaViimeksi tein tätä ruokaa, kun olitte molemmat, rakkaat tytöt, kotona. Taisin laittaa pullien sisään myös palan vuohenjuustoa.
Ja ruoka syötiin pienen keittiön ruokapöydässä vanhaan malliin eli mm. kinattiin, kenenkä jalat olivat toisen puolella ja Veera kolhi kyynärpäänsä patterin termostaattiin.
Aika tuntui palaavan taaksepäin lähes 20 vuotta, vain Sally-corgimme puuttui leveilemästä pöydän alta.
t.äiti
Tasta tuli nyt tallainen "menneiden muistelu" (mista ei varmaankaan ole iloa kenellekkaan muille kuin meidan perheelle, sorry vaan muille :)) Mutta taytyy myos kirjoittaa, etta hyvin resepti muistetaan taallakin, harmi vain, etta oli ihan liian kiireista noita valmistaa viime sunnuntaina. Ehkapa sitten ensi vuonna...
VastaaPoistat.sis
hauskaahan teidän perheen juttuja on kuunnella :) musta tällaset tavat on ihania - että tiettyyn aikaan vuodesta syödään jotain ruokaa, vaikka se ei niin "kausiruokaa" olisikaan. kyllä söisin minäkin noita lihapullia - nam!
VastaaPoistaAnteeksi tästä perhekeskeisyyden jatkamisesta, mutta...
VastaaPoistaJust yhtenä päivänä kinuin äidiltä lihapullareseptiä, mutta eipä ole kuulunut. (Sen lihapullat on aina mielestäni olleet hyviä.) Taidankin siis kokeilla tädin, serkun varioimalla(?) reseptillä! Kiitän!
t. Serkku Brysselistä lumipyryn keskeltä
Nam, noita lanttuja vois kokeilla sekä toimisi varmaan myös bataatilla
VastaaPoistaSisko: Ei kai se advettia katso, tee vaikka ensi sunnuntaina. :)
VastaaPoistaSerkku: Näähän siis toimii myös ilman luumua ja omenaa.
Äiti: Mua vihlasee aina kyynärpäästä kun ajattelenkin sitä patterinnuppia!
Hyppysellinen: Kiitos!
Nasumasu: Bataatti on herkkua, varmasti toimisi!
Maistuvan näköistä lanttua. :)
VastaaPoistaHaastoin sut bilemusiikkimeemiin. Lisätietoa blogistani.
Kiitos tämänaamuisesta erinomaisesta naposteluvinkistä.. vähän jotakin erikoisempaa kuin maapähkinät ja rusinat kupissa.
VastaaPoistaRisulinna: Mä en millään meinannut tajuta ja olin jo vastaamassa, että kommentoitkohan nyt väärään blogiin kun en ole tätä päivittänyt ikiaikoihin. :)
VastaaPoistaMut tulihan se ahaa-elämys..
Eipä kestä kiitellä, toivottavasti maistuvat, reilusti vaan mausteita!
Hehhehe joo ajattelin kans jälkikäteen että saatkohan nyt selvää mitä meinaan :)
VastaaPoistatelkussa? jakaisitko täälläkin kun en ole nähnyt :)
VastaaPoistaJatkan. Tänään.
VastaaPoistaTas on ollut joulukuu NIIN paljon kaikkee muuta, että kotikokkaus on joutunut väistämään muun tieltä. Mutta just katoin kuvia kamerassa ja kyllä tässä ainakin viiden postauksen verran on kertynyt tavaraa.
Tänään myöhemmin luvassa asiaa perunoista.. ;)
niin siis tarkoitin että jakaisitko täälläkin ne naposteluvinkit?
VastaaPoistaMähän luin tuosta jotain ihan muuta. :D
VastaaPoistaMaustoin pähkinöitä kanelilla, neilikalla ja chilillä. Eli pannulle vaan mausteet, tilkka öljyä ja pähkinät. Sitten kuumottelet niitä siinä hetken.
kiitokset vinkeistä minunkin puolestani!
VastaaPoista