Limoncello-kakku

maanantai 23. tammikuuta 2012

Sitruuna on keväinen juttu. Kun käyttää jo talvella paljon sitruunaa, niin kevät on ikään kuin lähempänä. Ja kun syö paljon leivonnaisia, niin elo on kovin mukavampaa vuodenajasta riippumatta.
Tällä kyseisellä leivonnaisella makiannälkä sai niin vikkelän häädätyksen, että itteenikin ihmetytti. Sokerissa ei säästellä, se suorastaa karamellisoituu valmiiseen kakkupohjaan. Kakku, josta riittää monelle. Ja kakkuahan riittää vähän edelleen Sillä Sipulien reippaasta avusta huolimatta. Paakkelsi kestää hyvin jääkaapissa, mutta en suosittele tarjoamista vieraille seuraavana päivänä vaan ihan tuoreeltaan. Viilennetyn kakun koostumus on varsin tuoreesta poikkeava.

Alkuperäinen ohje löytyy tästä amerikkalaisesta blogista. Tein ohjeeseen joitakin pieniä muutoksia. Lemon curdia multa löytyi valmiina kaapista jonkun muun valmistamana ja kuorrutteesta jätin timjamin ja käytin maustamatonta tuorejuustoa. Täytyy kyllä tehdä tätä toistekin alkuperäisellä kuorrutteella, oma versioni oli vaan jotenkin vähän likaa ja jonkun sortin mittavirheen vuoksi se imeytyi jo muutenkin makeaan kakkuun.

Mellissa on kauniiden kuvien lomaan lörpöttänyt pitkät pätkät, mutta minä en sorru samaan. En enempiin lätinöihin enkä kauniisiin kuviinkaan. 










300 g huoneenlämpöistä voita
5 dl sokeria
4 kananmunaa
5 dl vehnäjauhoja
1/2 tl ruokasoodaa
1,25 dl limoncelloa
1 sitruunan raastettu kuori ja mehu



Laita uuni lämpiämään 175 asteeseen. Voitele huolella kaksi kakkuvuokaa, halkaisija noin 22 cm. Suositeltavaa on vuorata vuoan pohja leivinpaperilla.
Vatkaa voi ja sokeri vaaleaksi vaahdoksi. Vatkaa joukkoon kanamunat yksitellen. Sekoita keskenään jauhojat ja sooda ja limocello, sitruunamehuja ja raastettu sitruunan kuori. Siis kuivat keskenään ja nesteet keskenään, ei kaikkia samaan kippoon.
Sekoita jauhoseos ja limoncello-seos taikinaan erissä vuorotellen.
Jaa taikina vuokiin ja paista n. 35 minuuttia. Testaa kypsyys puutikulla.







Jäähdytä kakkupohjat ritilällä, voi jäähdyttää vuoissaan.

Kumoa toinen pohja alustalle ja jätä pohja ylöspäin. Levitä kakulle lemon curd. Kumoa toinenkin pohja ja nosta curdille oikein päin.
Valuta kuorrute kakulle. (Kakun pitää olla jäähtynyt ja kuorrutteen tarpeeksi paksua!)

100 g tuorejuustoa
2,5 dl tomusokeria
1 sitruunan raastettu kuori
1 rkl sitruunamehua
1 rkl limoncelloa

Vatkaa kaikki kuorrutteen aineet tasaiseksi massaksi.


2 kommenttia

  1. Limoncello on meidän kuuluisa italialainen likööri. Se on tosi hyvää, vaikka en itse rakastan liköörejä XD

    VastaaPoista
  2. Tämä oli kyllä HY-VÄÄ! Ja totta, kevät tuli likemmäs kun tätä söi - vai johtuiko se MiniPrinsessasta, jonka olemus on kyllä jo ihan täysprinsessan moikkailuineen kaikkineen. Kiitos!

    VastaaPoista

Blogger Template created by Photographic Elements