Pääsiäinen 2013

maanantai 1. huhtikuuta 2013

Pakanallekin pääsiäisessä on juhlaa kerrakseen, monta päivää lomaa, kevät ja paljon hyvää ruokaa!
Pääsiäispöydässä nautitaan aina kevään ensimmäiset parsat ja pääruokana on lampaanviulu, kaikki muu vaihtelee suuresti. Pääsävelet löytyvät kuitenkin sitruunasta ja mintusta, joita löytyy jompaa kumpaa kaikista ruokalajeista, mielellään kumpaakin.

























Parsaa sitruunankuoriraasteella maustetulla voisulalla ja parmesaaniraasteella.
Näiden kanssa oli tarkoitus tarjota parmankinkkua ja mozzarellaa, olin kaiken jo nätistä asetellut lautasille jääkaappiin aamulla, mutta unohdin ne! Ne löytyivät kaapista vasta tänä aamuna, kelpasivat hyvin tuoreiden baageleiden välissä.

























Valkosipulilla ja rosmariinilla maustettua lammasta.
Valkosipuli ja rosmariini lihan sisään, lihan pintaan suolaa, mustapippuria, oliiviöljyä ja voita. 175-asteiseen uuniin, jonka lämpötila lasketaan heti 130 asteeseen. Muista paistomittari. Säädin omani tällä kertaa 82 asteeseen, koska raskaus. Liha oli kypsää muttei liian, uskomattoman mureaa. Jopa pöytäseurueen kasvissyöjä kehui!

























Munakoiso-fetalasagnet.
Otin tylsuudenkin uhalla riskin ja valmistin kasvisvaihtoehdoksi munakoisoa. Oikeastaan otin tuplariskin, sillä en voi itse munakoisoa syödä edes sen vertaa, että olisin voinut maistaa keitostani. Halusin toistaa kasvisruoassakin lampaan makumaailmaa eli fetaahan se silloin on. Kukaan ei sylkenyt, enempi santsattiin, että kai se oli kelvollista.
Leikkaa munakoisot vajaan sentin paksuisiksi siivuiksi, suolaa ja itketä puolin jos toisin. Kuivaa siivut ja paahda tulikuumalla parillalla. Öljyä uunivuoan pohja, lusikoi öljylle kevyesti tomaattikastiketta. Aseta kastikkeelle ensimmäinen kerros munakoisosiivuja. Lusikoi munakoisoille sitruunankuorella, mustapippurilla ja oliiviöljyllä maustettua murustettue fetaa. Jatka kerroksia mielesi mukaan. Päällimmäiseksi tomaattikastiketta, fetaa ja parmesaania, loppusilaus oliiviöljyllä. Paista 200-asteisessa uunissa n. 20 minuuttia.

Tomaattikastike pistaaseilla ja mintulla.
Erityisen onnistunutta pääsiäispöydässämme oli tomaattikastike, jota munakoison lisäksi tarjosin myös lampaalle. Tein kastikkeen tunteja ennen ateriaa, joten se ehti mainiosti makustua päivän mittaan ja oli pöydässä täydellistä.
Siivuta yksi pieni sipuli hyvin ihuiksi siivuiksi. Paista siivuja korkeareunaisessa pannussa oliiviöljyssä kunnes ne ovat pehmeitä ja kuultavia, älä ruskista. Lisää pannuun lasillinen punaviiniä ja 3 tl sokeria, keitä kasaan kunnes viinistä on jäljellä kolmannes. Lisää kaksi tölkillistä tomaatteja, murskaa tomaatit puuhaarukalla. Mausta suolalla ja anna kiehua hiljalleen. Paahda kourallinen pistaaseja kuumalla kuivalla pannulla, murskaa ja lisää kastikkeeseen. Anna kiehua vielä, kiehuta lopuksi hetki ilman kantta ja jos kastike ei ole tarpeeksi saostunut. Muista maistaa, lisää suolaa ja sokeria tarpeen mukaan. Ota pannu liedeltä, lisää kastikkeeseen reippaasti tuoretta revittyä minttua, mausta lopuksi mustapippurilla.

























Sitruunarisotto.
Sampanjaa, sitruunankuorta ja mehua, kasvisliemi ja runsaasti vasta raastettua parmesaania. Koristeeksi vielä minttua ja täydellinen kevätrisotto on valmis.

























Mämmimuffinit
Ruokavieraat toivat jälkkäriksi ihania leivonnaisia. En ole mämmi-ihmisiä, mutta näistä en olisi heti arvannut, että muffinien syvä maku on mämmin aikaansaannosta, ihania! Onneksi niitä jäi muutama vielä täksikin päiväksi.


Pavlova.
Jäin koukkuun edellisen pavlovani jäljiltä. Tällä kertaa marjojen alle levitettiin ensin lemon curdia ja sitten vielä rahkaa.

 
 

4 kommenttia

  1. No on teillä ollut herkut. Ja keväistä totta tosiaan. Meillä parsakausi on vielä korkkaamatta, mutta tuskin kauaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Me korkataan aina pääsiäisenä paitsi jos se on tyyliin vappuna. Nyt pidetään sit taukoa kun eurooppalaista parsaa ei vielä kaupoissa ole.

      Poista
  2. Miten hyvä idea yhdistää parsat parmankinkun kanssa (harmi tosin, että ne unohtuivat jääkaappiin)! Mä tein ekat parsat tällä viikolla (ikinä) ja ne voisivat sopia tosi hyvin parmankinkun kanssa. Täytyy laittaa korvan taakse, kiiti vinkistä. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Parsa on parasta, monenkin asian kanssa. Koitapa halloumia tai fetaa, oi nam!

      Poista

Blogger Template created by Photographic Elements