Linssikeitto

maanantai 18. marraskuuta 2013



Tämä keitto punaisista linsseistä yltää mun lohturuokalistalla todella korkealle. Aatelkaa nyt, kylmää ja pimeetä ulkona, sisällä kuumaa, tuoksuvaa, tuhtia, mausteista, ihanaa keittoa. Ja mikä parasta, keitto höyryää ruokapöydässä ensimmäisestä veitsen heilahduksesta 20 minuutin kuluttua. Kattilan poristessa hellalla ehtii nostaa jalat pöydälle ja tuijotella kaikessa rauhassa kattoon tai jos laiskottaa vähemmän niin voi soseuttaa avokadosta ja ranskankermasta ihanan vihersilmän keitolle.

Linssikeitto jatkaa Fiskarsin arkuruokasarjaa porkkanapastan vanavedessä, tällä viikolla myös Sillä sipulit ovat näissä samoissa arki-ihanuuksien teemoissa.
Sain arkikokkausta helpottamaan Fiskars Functional Form -keittiövälineitä ja tämän ruoan yhteydessä testasin ensimmäisen kerran hedelmänkuorijaa. Noin ensisilmäyksellä ovaalimuodostelma vaikutti vähän turhakkeelta, että ihan kuin ei tässä olisi tähänkin saakka pärjätty. No pärjätty on, mutta selkeesti vain jotenkuten, tämä on kuulkaas eri kätevä väline! Avokadon sai humpsautettua kuorestaa ihan tuosta noin vaan eikä kuoreen jäänyt yhtään mitään ylimääräistä. Veikkaan kuorijoille pitkää ja ahkeraa uraa keittiössäni, pakko päästä pian kauppaan ostamaan mangoja, joiden kuoriminen on musta erityisen hankalaa.



Fiskarsin Facebooksivulla on käynnissä kilpailu, johon itse kukin voi ilmoittaa oman nopean arkisuosikkinsa. Kilpailun tulos ratkeaa kaikille tykkääjille avoimessa äänestyksessä. Eniten ääniä saanut resepti voittaa 500 euron arvoisen Fiskarsin tuotepalkinnon, johon kuuluu mm. Edge-veitsiteline. Toiseksi ja kolmanneksikin tulleiden reseptien laatijat saavat 300 euron arvoisen Fiskarsin tuotepalkinnon ja äänestäneiden kesken arvotaan kolme Fiskarsin 300 euron arvoista tuotepalkintoa. Tästä *kliketiklik*.



Omista mieltymyksistä sekä hiukan myös Lapsi Prinsessa 1:sen äärimmäisen nihkeästä suhtautumisesta johtuen ohjeen keitoksesta tulee enempi sellainen muhennos kuin keitto. Litkumman ystävät voivat vähentää linssien määrää vaikkapa kahteen desiin kolmen sijaan tai lisätä vielä tölkillisen vettä.
Keiton ainekset löytyvät helposti kaikki luomuna, omassani oli luomua kaikki muu paitsi öljy, jeera ja inkivääri.

Linssikeitto

1 salottisipuli tai pieni keltasipuli
1 valkosipulinkynsi
pieni pala inkivääriä
1 rkl öljyä
1 tl jeeraa
1 tlk tomaattimurskaa
2 murskatölkillistä vettä
2 kasvisliemikuutiota
3 dl linssejä
1 tl sokeria
mustapippuria
korianteria

Kuori sipulit ja inkivääri, leikkaa kaikki terävällä veitsellä hyvin pieniksi kuutioiksi. Laita kattilaan öljy, sipulit ja jeera. Kuullota minuutti koko ajan sekoittaen.
Lisää kattilaan tomaattimurska ja vesi. Lisää liemikuutiot.
Huuhtele linssi huolella ja lisää kattilaan. Keitä 10-15 minuuttia. Mausta sokerilla ja mustapippurilla. Silppua keittoon tuoretta korianteria.
VINKKI: Keitto valmistuu nopeammin kun napsautat vedenkeittimen päälle ennen kuin tartut sipuleihin ja käytät jo kiehuvaa vettä.

Avokado-ranskankermasilmä

1 kypsä avokado
puolikas lime
2 rkl ranskankermaa

Kuori avokado, poista kivi. Purista päälle limen mehu. Lisää joukkoon ranskankerma ja soseuta tehosekoittimessa.
VINKKI: Tämän voi soseuttaa ihan haarukalla kulhossa tai leikkuulaudalla, eikä koostumuksen ole välttämätöntä olla ihan sileä.

Yhteistyössä Fiskars



7 kommenttia

  1. Ihana idea tuo avokado-ranskankerma-silmä. Ja mainio esillepano ettei ole lätkästy keskelle lautasta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joskus pitää vähän yrittää, ihan lusikalla muotoilin. :D Samainen silmä sopii moneen muuhunkin.

      Poista
  2. Ai että, mikä ihana kreemi avokadosta keiton päälle - slurp!
    Vinkkinä suosittelen kokeilemaan myös bataattia linssikeitton sekaan. Se tekee siitä kivan ruokaisan. Ja porkkanat sopii hyvin myös, etenkin jos niitä ei keitä ihan kypsiksi, vaan jättää hieman purutuntumaa :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Porkkanaa mä usein laitan, mutta se ei ihan ehdi 20 minuutin ruokaan mukaan. ;)

      Poista
  3. Ihanat kuvat, Veera!
    Ja linssikeitto, ah, se on kyllä yksi niistä ruoista, jotka parantavat aina maailmaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Ja olet NIIN oikeassa linssikeiton vaikutuksista koko maailmaan ellei jopa universumiin.

      Poista
  4. Linssikeitto on nyt omatoimitestauksessa, koska Prinsessakeittiökyläilyssä se osoittautui mahdollisesti parhaaksi linssikeitoksi ikinä.

    VastaaPoista

Blogger Template created by Photographic Elements