Vaniljauute

keskiviikko 13. marraskuuta 2013Ulkomaalaisissa ohjeissa, varsinkin ameriikkalaisissa aina viliseen vanilla extractia. Elin pitkään epätietoisuudessa sen olemuksesta ja käytin iloisesti jotain korvaavaa tuotettaa, kuten vaniljaa itseään. Mutta tämä ekstraktihan on mahdottoman yksinkertainen tuote, alkoholia ja vaniljaa.Tarkoitus oli jo viime jouluna tehdä uutetta lahjoiksi, mutta se jotenkin jäi. Nyt kun nuo somat pienet pullot on sitten muutettukin asunnosta toiseen vallan tyhjillään, tartuin vihdoin toimeen. Siis ihan oikeastihan uute olisi pitänyt pullottaa jo pari kuukautta sitten, jotta tuote olisi jouluna käyttövalmista, mutta kun tämä säilyy aika tavalla ikuisuuden niin tuskin lahjansaajia haittaa vielä hetki joulun jälkeen odotella. Eli jos joku tästä nyt omaan joulupukin konttiin innostuu, niin vielä ehtii!Viinan viran ajaa oikeastaa mikä tahansa vaalea alkoholi rommista tequilaan, minun valintaani ohjasi hinta. Sorgen lahjansaajat, uutteenne on tehty Alkon halvimmasta viinasta. Ja tavallaanhan on vähän tyhmää kertoa jo ennen joulua näitä lahjajuttuja, mutta blogissa on kiva jakaa vinkkinsä muillekin ja joululahjavinkkien otollisin aika nyt vaan sattuu olemaan näin ennen joulua. Kukaanhan ei vielä tiedä kenelle nämä menevät, joten jännitys säilyy viime hetkille, muah.
Stay tuned for pullojen koristelu ja etiketöinti.


Vaniljauute - vanilla extract

Alkoholia
vaniljatankoja

Varaa kaksi tankoa per noin 2,5 desin pullo. Leikkaa vaniljatangot kahtia ja halkaise ne, tiputa pulloihin. Kaada pulloihin alkoholi ja sulje pullot, siirrä ne pimeään tekeytymään kolmeksi kuukaudeksi, huljuttele aina välillä.
Kolmen kuukauden kuluttua uute on tummunut ja käyttövalmista, se tummuu vielä lisääkin ja vaniljan maku senkun syvenee.
Käytetään ruoanlaittoon ja leivontaan ja miksei drinkkeihin.


14 kommenttia

 1. Omaa jääkaapissa asuvaa pulloa voi hyvin sitten vielä jatkaa, lisää jossain välissä vähän viinasta ja ehkä uuden vaniljatangon. Stokkalla on ihania pullevia vaniljatankoja myytävänä, Bourbon-lajike Madagaskarilta, ellen väärin muista. Ostan niitä aina varastoon, kun käyn isolla kirkolla :) Kerran tilasin netistä vaniljatankoja, ne tulivat monenkertaiseen folioon käärittynä, vähintäänkin epäilyttävän näköinen paketti :D Mutta tuoksu ilmeisen viaton.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, hyvä vinkki! Laitankin sen valmiiden uutteiden käyttöohjeisiin mukaan, että ainetta voi tarvittaessa vähän jatkaa.
   Mä hamstrasin vaniljat Lidlistä kun kaksi tankoa maksoi vain 1,49!

   Poista
 2. hei enpä oo tajunnu että tätä vois tehdä itekkin! :D vois käyttää vähän useammin kun riittäis. Noinkohan oma kärsivällisyys ja muisti riittäis ravistelemaan tota välillä ilman et unohtuu johki jemmaan...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Äläpä muuta! En odota itsestä suurta pullonravistelijaa, unohtuu varmasti, mutta luotan näiden tekeytyvän ravistelemattakin. ;)

   Poista
 3. Mullakin on postaus itse tehdystä vaniljauutteesta ja muistaakseni käytin rommia.

  VastaaPoista
 4. Vastaukset
  1. Suosittelen, eikä ole edes vaikeudella pilattu. ;)

   Poista
 5. Tätäkös se vanilla extract onkin! Oon miettiny sitä niin useesti ja yleensä vaan korvannut reilulla määrällä vaniljasokeria :D Harmikseni vain, ei mulle vielä Alkon ovet aukea, mutta pitää laittaa muistiin, jos joskus vaikka muistuu mieleen ja kokeilee :)
  Blogissani on sinulle haaste, käy kurkkaamassa jos sen haluat tehdä :)http://sokeripolya.blogspot.fi/2013/11/haaste.html

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No tätäpä hyvinkin! Alkoon ehtii ihan tarpeeksi, älä pidä kiirettä.
   Haastevastaus on työn alla.

   Poista
 6. Vastaukset
  1. Vielä ehtii pullottaa jouluksi ja onhan tämä viehättävä lahja muulloinkin kuin jouluna!

   Poista

Blogger Template created by Photographic Elements