Coppaan kiedottua villisikaa kevätlisukkeella

sunnuntai 20. huhtikuuta 2008

Prinsessa vastaa salamahaasteeseen toivoakseen haasteajan puitteissa.  Maalishaasteen innoittama äijistä äijin Ari antoi minulle aiheeksi (aineeksi) villisian.

Ihan ensimmäiseksi mieleeni tuli valmistaa pastakastike, kuinkas muutenkaan, mutta haastaja toivoi paistettua villisikaa ja halusin kunnioittaa haastajan toivetta.

Asterixeista ei löytynyt sopivaa ohjetta haasteeseen sovellettavaksi, joten oli turvautuminen googleen. Suomenkielisestä googlesta ei löytynyt juurikaan mitään, joten vaihdoin italiaksi. Yritin myös ranskaksi, mutta puutteellisen kielitaitoni vuoksi en löytänyt yhtään reseptiä tai ainakaan en tajunnut yhtään selaamaani tekstiä reseptiksi.
Selvisi kuitenkin, että villisika on Toscanan alueelle tyypillistä ruokaa, ja valmistettiin siitä mitä tahansa, alkaa valmistus punaviinissä marinoinnilla, joka kestää yhdestä kolmeen vuorokautta. Marinoinnin tarkoituksena lienee poistaa riistaista makua, tosin epäilen voimakkaasti Kampin K-kaupan pakastealtaan villisian olevan peräisin villisikalasta. En ottanut riskiä, vaan suunnistin Alkoon hakemaan pullollisen marjaisaa ja mausteista toscanalaista punaviiniä. Googlesta muuten selvisi, että vaihtamalla viinin maakuntaa saa ruoasta lähes jokaisen Italialaisen maakunnan perinneherkun.. NIIN italiameininki! Yleisimmin villisiasta taidetaan valmistaa pitkään punaviinissä haudutettua pataa karjalanpaisti-tyyliin, mutta haastesika päätyi uuniin yrttipedille coppa di Parmaan käärittynä.

Lopputulos oli todella todella todella hyvää, kiitos Ari, että haastoit minut tähän!
Otin joka valmistusvaiheesta hulluna kuvia, kun kerrankin oli hyvät valaistusolosuhteet. Sepustan siis ruoan valmistuksen vaihe vaiheelta kuvien kera. Kaikkia aineita saa Ari K-Marketista ja määrät on kahdelle ja ohjeen moniosaisuudesta huolimatta tosi helppo valmistaa.
Ensin raaka-aineluettelo:

420 g villisian ulkofileetä (sellainen pakastepaketti siis, siinä on kaksi palaa)
½ l punaviiniä
1 sipuli
1 sellerin varsi
1 porkkana
3 valkosipulinkynttä
2 laakerinlehteä
1 rkl katajanmarjoja
1 pkt coppa di parmaa
kaksi oksaa rosmariiniä
2 oksaa timjamia
1 rkl voita
tilkka oliiviöljyä
suolaa
vastarouhittua mustapippuria

Marinoi lihaa punaviinissä ja vihanneksissa vuorokauden ajan. Marinadia varten lohko sipuli, pätki porkkana ja selleri, kuori ja likistä valkosipulinkynnet. Laita edellä mainitut kera katajanmarjojen ja laakerin lehtien jääkaapinkestävään astiaan. Laita astiaan liha ja kaada päälle punaviini. Peitä astia ja laita jääkaappiin. Ensimmäinen ajatus villisian killuessa marinadissansa oli, että jaa näinköhän tästä muka jotain tulee, mutta ei auttanut kuin luottaa, kun joka ikinen googlettamani resepti alkoi suurin piirtein näin. 26 tunnin kuluttua, kun nostin astian lämpimään ja raotin kantta, oli tuoksu niin hurmaava, että ei sitä voi sanoin kuvaillakaan.Nosta lihat marinadista ja kuivaa hieman, säästä marinadi kastiketta varten. Ota niihin vähän karsinogeenia eli paista voissa pannulla muutama minuutti joka puolelta. Nosta lautaselle ja suolaa ja pippuroi kummaltakin puolelta. Lautaselle laittaminen on tärkeää, koska kuumaa lihaa on todella vaikea kääriä coppaan, jonka rasva alkaa sulaa.


Asettele coppa di Parman siivut tuorekelmulle siten, että siivujen reunat ovat hiukan päällekkäin. Aseta ulkofile leikkeleille ja kääri fileen päälle kelmua apuna käyttäen. Sido narulla, jotta coppa pysyy lihassa kiinni vielä uunissakin. Itse käärin villisian ja coppan tiiviisti kelmuun ja laitoin jääkaappiin kymmeneksi minuutiksi ja sidoin vasta sitten. Tämä ei ole lainkaan välttämätöntä, mutta auttaa kummasti kun liha ja coppan rasva viilenevät. (Coppa di Parma on Parman alueelle tyypillinen leikkelemakkara, joka valmistetaan sianniskasta ja mausteista, kuten yrteistä ja viinistä. Samankaltaista tuotetta valmistetaan eri puolilla italiaa, mutta ne kulkevat eri nimillä ja ovat aavistuksen erilaisia. Villisian voisi kääriä myös esim. prosciutto crudoon eli parmankinkkuun.)
Lurauta uuniastiaan kaksi sievää lätäkköä oliiviöljyä ja asettele lätäköille oksat rosmariinia ja timjamia. Asettele lihakääröt yrttien päälle ja laita 150 asteiseen uuniin n. tunniksi tai hiukan vajaaksi (paistomittari kinkkulämpötilaan).

Kääri valmis liha folioon vetäytymään muutamiksi minuuteiksi, leikkaa ja aseta tarjolle.
Marinadista keitin kastikkeen eli ongin vihannekset ja mausteen pannulle oliiviöljyyn ja freesasin muutaman minuutin. Kaadoin viinin pannuun ja keitin kokoon noin kolmasosaan. Juuri ennen tarjoilua vatkasin kastikkeeseen ruokalusikallisen voita. Kannattaa tarkastaa maku mikäli suolaa tarvitaan. Ja kastikkeen valmistaminen kannatti todellakin, se antoi jo muutenkin täydelliselle aterialle upean silauksen.

Lisäkkeeksi valmistin kevätherneitä eli kuullotin kolmea siivutettua kevätsipulia ruokalusikallisessa voita ja ruokalusikallisessa oliiviöljyä. Lisäsin kattilaan pussillisen (200 g) pakasteherneitä ja desin valkoviiniä ja keitin kunnes viini oli lähes haihtunut. Maustoin hyppysellisellä suolaa.

Ei kommentteja

Lähetä kommentti

Blogger Template created by Photographic Elements