Valkoviinissä haudutettu chorizopata

lauantai 12. huhtikuuta 2008

Näin joku aika sitten BBC Foodilla Nigellan tekevän chorizokeittoa, johon tuli paljon valkosipulia. Ja kuten jo huomattu, en koskaan kirjoita ylös mitä niissä ohjelmissa tehdään ja joudun soveltamaan omasta päästäni. Se ei ole ollenkaan huono juttu, mutta tästä en muistanut kerta kaikkiaan muuta kuin että paljon valkosipulia laitettiin ja makkaraa kans, mutta papuja ei laitettu. Ei ollut Nigella oma ohjelma, vaan sellaisen parrakkaan miehen ja valkosipuli oli aiheena. Ajattelin, että googlaamallahan tämä ratkeaa, mutta eipä ratkennutkaan. Kaikkiin olemassa oleviin chorizopatoihin ja –keittoihin tulee papuja tai kikherneitä. Mun pataan ei tule.

Tämä on ehkä vähän turhan talvista tällaiseen kauniiseen kevätpäivään, mutta ihan hyvin vois olla talvikin. Lapissa kuulemma vielä on. Makkara on Hulluilta Päiviltä hankittua raakamakkaraa ja kuvassa jäässä ja siksi noin valjun näköistä. Perunat voisi kuoria, mutta mielestäni kuoret on perunassa parasta, niin en kuorinut. Tomaatit erityisesti voisi kuoria, mutta iski laiskuus. Sellerinvihaajat voivat jättää sen kokonaan pois ja lisätä tilalle yrttikimppuun lipstikkaa. Vaikka pata onkin valkkariin keitetty, huuhtelin annokseni alas luomualella ja hyvää oli sekin.
Ohje yhdelle ja kerrankin mä onnistuin tekeen just yhdelle sopivan annoksen, vaikka aika täyteen siitä tuli eikä jaksa enää syödä suunniteltua uunijäätelöä.

100 g chorizoa
1 peruna
1 sipuli
10 cm pätkä varsiselleriä
3 valkosipulinkynttä
2 tomaattia
2 dl kuivaa valkoviiniä
bouquet garni (timjami, laakeri, rosmariini, lehtipersilja)
suolaa
mustapippuria
luraus öljyä


Kuori ja pilko sipuli, siirrä kattilaan. Kuori valkosipulinkynnet ja likistä ne, siirrä kattilaan. Pese ja pilko peruna, siirrä kattilaan. Pätki selleri ja siirrä kattilaan. Lopuksi laita kattilaan vielä makkaranpalat. Freesaa näitä kaikkia hetki tilkassa oliiviöljyä ja kaada sitten lasillinen valkoviiniä kattilaan. Tipauta yrttikimppu keitokseen ja laita kansi päälle. Kun valkkari alkaa kiehua, käännä liettä pienemmällä, jotta pata kiehuu vain hiljakseen.
Lohko tomaatit ja poista niistä siemenet, pilko lohkot. Tässä vaiheessa kattilasta nousee jo huumaava tuoksu. Lisää tomaatit pataan ja anna kiehua hiljakseen n. 20 minuuttia kunnes perunat ovat täysin kypsiä ja padan ihanilla mauilla kyllästettyjä. Tarkista maku ja mausta suolalla ja vastarouhitulla mustapippurilla. Annostele kulhoon ja viimeistele oliiviöljyllä ja silputulla lehtipersiljalla.

Ei kommentteja

Lähetä kommentti

Blogger Template created by Photographic Elements