Tonnikala-appelsiinikastike pastalle

torstai 3. huhtikuuta 2008

Tässä taannoin illallistin uudehkossa helsinkiläisravintolassa Pregossa, joka on erikoistunut pastaan ja nimenomaan tuorepastaan, paikan päällä tehtyyn ja keitettyyn. Alla oleva ei anna kovin mairittelevaa kuvaa paikasta, mutta ei se ollut yhtään hullumpi ja ansaitsee ehdottomasti toisen mahdollisuuden.
Valitsin listalta tagliatellet appelsiinin ja tuoreen tonnikalan kanssa, annosta suositteli keittiömestari (listan mukaan) ja Hesarin arvostelun mukaan sen piti olla sisilialainen erikoisuus. No erikoinen se ainakin oli.
Jos ei ajatella annoksessa mitään muuta kuin makua, niin se oli ihan hyvää. Mutta tosiaan vain maku tyystin kontekstistaan irrotettuna, eli unohda pasta, unohda tonnikala, unohda että annos oli ihan siitä pääruokalistalta. Maistui nimittäin 80-lukuisen lapsuuteni superherkulta appelsiiniriisiltä. Namiahan se appelsiiniriisi on, mutta miksi kukaan haluaa tarjota ihmisille syötäväksi makeaa pastaa pääruokalistalla? Makeus ei myöskään jäänyt ainoaksi ongelmaksi tässä annoksessa, tonnikala oli ikävästi kuivaa ja kylmää (en ole ihan superihastunut tuoreeseen tonnikalaan muutenkaan) ja tagliatellet kohtuullisen inha oranssi klöntti lautasellani.
(Jos tätä lukee joku tuorepastan suuri ystävä, niin voisiko ystävällisesti kommentoida, mikä siinä on niin ihanaa ja ihmeellistä? Ja tuoretta tai ei, niin miksi tagliatellea kuivan kastikkeen kanssa? Ja onko kivaa kun pastaa kastikkeella pitää leikata veitsellä, että sitä pystyy syömään? )
Mutta minä pidän pastasta, minä pidän appelsiineista ja minä pidän tonnikalasta tölkissä, pakkohan näistä aineksista on saada kasaa toimiva ruoka. Makustin päänsisäisesti ja totesin, että tarvitaan sipulia, timjamia ja chiliä. Livenä suoritetun makutestin jälkeen päädyin lisäämään myös basilikaa. Lopputulos oli erittäin hyvä, kanssa-asujan mielestä erinomainen. Ensi kerralla tosin laitan kaksi appelsiinia, toisesta mehun ja toisesta lihan ja ehkä lurauksen etikkaa. Ja tuoreen punaisen chilin ihan esteettisistä syistä. Enkä käytä farfalleja, en tajuu miksi menin niitä nytkään ostamaan.

1 tlk tonnikalapaloja öljyssä
1 appelsiini
1 sipuli
1 peperoncino (kuivattu pikku-chili)
1 tl kuivattua timjamia
tuoretta basilikaa
(suolaa)

Raasta appelsiinista kuori, halkaise se poikittain ja kuori toinen puoli ja leikkaa hedelmäliha irti kalvoista (tai miksi niitä kutsutaa). Suikaloi sipuli ja siirrä pannuun. Murskaa peperoncino pannuun, lisää appelsiininkuori ja kuivattu timjami. Kuullota näitä hetki öljyssä. Lisää tonnikala öljyineen ja purista ehjästä appelsiinin puolikkaasta mehu pannuun. Sekoita hyvin, että tonnikala hajoaa. Ota pannu liedeltä heti kun tonnikala on kuumentunut, muuten muuttuu maku ja koostumus ikäväksi (ainakin prinsessojen mielestä). Lisää pannuun appelsiinin palat ja revitty basilika. Tarkista maku ja lisää suolaa jos tarpeen. Sekoita pastaan ja tarjoa heti.


1 kommentti

  1. En tykkää tonnikalasta, mutta tein sitä kuitenkin nyt tällä ohjeistuksella ja se oli ihanaa!!

    VastaaPoista

Blogger Template created by Photographic Elements