Unkarilainen kirsikkakeitto

keskiviikko 12. marraskuuta 2008

Tämä unkarilainen alkuruoka valmistetaan happamista kirsikoista (esim. morello) ja tarjoillaan kylmänä. Keitto onnistuu myös makeista kirsikoista, silloin happamuutta säädellään sitruunalla. Minun makuuni tämä oli enempikin jälkiruokaa ja oli tosiaankin niin hapanta, että hampaisiin sattui. :) Hyvää kuitenkin, kanelin johdosta juuri tähän vuodenaikaan mainiosti sopivaa.

Resepti on kirjasta 400 Best-ever Soups hiukan muokattuna.

purkillinen (370) g morello-kirsikoita liemineen
1 dl vettä
3 dl (unkarilaista) punaviiniä
1 – 2 dl sokeria
1 kanelitanko
1 dl kermaa
(ranskankermaa)

Mittaa kattilaan kaikki muuta aineet paitsi kerma ja keitä hiljalleen 20 minuuttia. Jäähdytä keitto ja lisää kerma, tarjoile viileänä ranskankermasilmällä.


Pari vuotta sitten minulla oli suuri kunnia osallistua italialaisen ystäväni häihin entisessä Itä-Saksassa, ystäväni naidessa mukavan saksalaisemännän itselleen. Häät järjestettiin kyläpahasessa Dresdenin lähellä upeissa vuoristomaisemissa.
Saksassa ei tunneta kirkollisia vihkimisiä vaan kaikki astelevat avioon paikallisessa maistraatissa. Kyläpahasen astetta fiinimmässä naapurikylässä maistraatin virkaa toimitti ikivanha upea linna. Vihkimisen jälkeen linnan pihalla oli buffet-lounas ja kuohuviiniä, ja otettiin valokuvia. Pihalta meidät patistettiin linnan talliin yllätysohjelmaa seuraamaan.
Tallin ovella oli vastassa sellaisiin nahkalappushortseihin ja sulkahattuun sonnustautunut viiksekäs mies. Yllätysohjelman luonteesta ehti viritä vilkas italiankielinen keskustelu ja buffeesta pihistetystä kuoharipullosta tarjottiin rohkaisukierrosta. Meille ei kuitenkaan kaivettu mistään esiin samanlaisia asusteita vaan pääsimme seuraamaan metsästyshaukkanäytöstä ja nahkahousuheppu perehdytti meidän lintukoulutuksen saloihin.
Esitys huipentui linnan pihalla, jossa majaa piti haukkojen lisäksi metsästyskotka. Se se vasta komea lintu oli, aivan valtava ja minulle päivän ehdoton kohokohta. Haukat metsästää hillereitä ja muita rottia, mutta kotka pyytää hirviä!
Koska ystäväni hartaana katolilaisen ei pysty naikkariin ilman jumalan sanaa, oli ohjelmassa myös luterilainen häämessu. Siinä kuulkaas meikäläisten pitkäkin kaava kalpenee kun pappi messua kahdella kielellä ja tarjoaa vielä ehtoollista. Kirkon jälkeen hääpari sahasi vielä kahtia julmetun kokoisen pölkyn ja sitten päästiin syömään. Ruokalajeja taisi olla kahdeksan, kaikki reippaan saksalaisia kokonsa puolesta. Puoli yhdentoista aikaan pöytäseurueemme jo anoi armoa kun vaihtuvien lautasten virtaan ei näkynyt loppua.
Kaiken tämän sepustuksen ydin ja syy on se, että hääaterialla tarjottiin väliruokana pihlajanmarjakeittoa, joka minulle tuli heti mieleen kirsikkakeittoa maistaessani.

7 kommenttia

 1. Onko nuo Morellot Stockalta? Mä en ees tiennyt että niitä saa suomesta. Mun muistin syövereissä on joku ihana suklaakirsikkaresepti johon näitä tulee...

  VastaaPoista
 2. Upean herkullinen ja erilainen ohje!

  VastaaPoista
 3. Mielenkiintoista, tuli ihan glögi mieleen, positiivisella tavalla.

  Hih, hillereitä ja muita rottia...:D
  t.äiti

  VastaaPoista
 4. Mielnkiintoinen kirsikkasoppa! Ja olipa hauska häätarina!

  VastaaPoista
 5. Kiitos kommenteista!

  Rossana: Joo, Stockalta on. Niitä oli siinä muutamia purkkeja erilaisia, mm. Peckin omia, jotka maksoivat yli 10 euroo. Sorgen nyt vaan, mutta ei se Peck NIIN ihmeellinen ole..

  VastaaPoista
 6. Totta. Olen kirsikkafani ja ostin Peckin kirsikkapurkin suurin odotuksin. Ei lisäaineita, vain sokeria ja vettä. Kuulosti hyvältä, mutta maku oli, hm... sanoisinko mieto. Ei maistunut oikein millekään. Täytyy upottaa joskus hedelmäsalaattiin.

  VastaaPoista
 7. Okei hyvä tietää, ettei haksahda Peckin kirsikoihin ja +10 ekii on aika suolanen hinta.

  Mä kävin Milanossa tuolla Peckissä ja sen verran täytyy kyllä sanoa, että siellä oli aika vaikuttavat "valmisruoka" tiskit. Oli ihan reissun parhaita lounaita.

  VastaaPoista

Blogger Template created by Photographic Elements