Glögilammas

sunnuntai 23. marraskuuta 2008

Eli lammaspata glögimausteilla. Jokunen aika takaperin tekemästäni poro-kastanjapadasta saakka mieleni on tehnyt lammaspataa. Marraskuun ruokahaasteen lähestyvä dead line oli sopiva motivaattori ja lähestyvä joulu antoi inspiraatiota tähän pataan, joka oli niin hyvää, ettei oikeesti sanotuksi saanut. Koetettiin kanssa-asujan kanssa ääneen sanoa mitä mieltä sapuskasta oltiin, mutta ei me saatu mitään sanottua, onnistuimme vain hymiseen ja voihkimaan.
Haudutin pataa kaasuhellan pienimmän levyn pienimmällä liekillä n. kaksi ja puoli tuntia ja tarjosin maa-artisokkasoseen kanssa.

1 kg lampaanlapaa luinensa
2 sipulia
4 valkosipulinkynttä
2,5 dl punaviiniä
vettä
suolaa
10 kuivattua luumua.
1 kanelitanko
3 neilikkaa
4 vihreää kardemummaa
pala inkivääriä
1 tl mustapippureita
2 laakerinlehteä
oksa rosmariinia
pieni nippu timjamia

Ruskista lampaan palat nopeasti pannulla joka puolelta ja siirrä pataan. Pilko sipulit ja ruskista nekin ja siirrä sitten pataan. Kiehauta pannussa vettä. Laita pata liedelle, lisää punaviini ja kuoritut, likistetyt valkosipulinkynnet ja suola. Kaada pataan pannulta kiehuvaa vettä sen verran, että lihat juuri ja juuri peittyvät. Kuori ja siivuta inkivääri, kuori kardemummista siemenet esiin. Lisää pataan nämä kera kaikkien loppujen aineiden paitsi rosmariinin ja timjamin. Pidä lieden lämpö kuumana, kunnes neste padassa kiehuu, laske lämpö ja kuori vaahto. Hauduta tunti hiljaa poristen. Tunnin kuluttua lisää timjami ja rosmariini. Hauduta vielä ainakin tunti kunnes liha on erittäin pehmeää ja irtoaa luista. (Suurusta halutessasi, minä suurustin.)



6 kommenttia

  1. Aika eksoottinen veto, mutta kuulostaa kiinnostavalta.

    VastaaPoista
  2. Mähän en syö lihaa, mutta toi kuulostaa tosi mielenkiintoiselta. Silloin kun vielä söin lihaa, lammas oli ainoa punainen liha mitä söin joskus harvoin.

    VastaaPoista
  3. oi joi. herkulta vaikuttaa. tätä voiskin kokeilla joku päivä.

    VastaaPoista
  4. Kiitos kommenteista!
    Pata kuulostaa eksoottisemmalta kuin onkaan. Mulla oli pelkona, että siitä tulee makeaa tai liian mausteista, mutta kaikki määrät osuivat täydellisesti kohdilleen, ja lammas itse pääsi oikeuksiinsa. Suosittelen lämpimästi tämän kokeilemista.

    VastaaPoista
  5. Kaikki uudet lammasreseptit ovat tervetulleita meille! Lykkyä kisaan!

    VastaaPoista
  6. oli aivan loistavaa ruokaa, kiitos reseptistä! Pastapää teki pataa tänään ja tarjosimme vieraillekin - kaikki tykkäsivät kovasti. seurana meillä oli ihan keitettyjä perunoita ja hyvää punkkua. iso nam!

    VastaaPoista

Blogger Template created by Photographic Elements