Sinisimpukat olusessa

torstai 11. marraskuuta 2010

Kunhan kuurausvaiheesta selviää, niin sinisimpukat ovat ihan älyttömän nopee valmistaa. Suurille illallisille mulla ei riitä padoissa vetoisuus, mutta kahden hengen pääruoka-annos valmistui 8 litran kattilassa. Ehkä pikkasen pienempikin keittoastia riittää, mutta se verran suuri kuitenkin, että simpukat mahtuu siinä sekoittamaan.
Tämä oluinen versio oli mieleeni enempi kuin a la mariniere, jossa simpukoiden liemi keittyy valkoviinistä. Oluena toimii Nokian Panimon Kesari Elowehnä.
Kerrataan simpukoiden pesu: Pese simpukat huolellisesti harjalla kylmässä vedessä. Kopauta aukinaisia, jos simpukka ei sulkeudu, heitä se menemään. Myös rikkinäisistä pitää hankkiutua eroon. Irrota kuoren välistä pilkistävä partamainen kasvusto viistoon nyppäämällä. Esim. Stockalla myyjät kopauttelevat simpukat siinä odottaessa ja maksua otetaan vain elävistä.
Ohje mukailee Ruokatorstaita.

2 kg sinisimpukoita
2 rkl voita
2 salottisipulia
3 valkosipulinkynttä
1 sellerin varsi
6 dl vehnäolutta
pieni nippu timjamia
persiljaa
mustapippuria

Kuullota hyvin ohuiksi siivutetut salotti- ja valkosipulit pehmeiksi voissa kera paksumpien sellerisivujen (sellerit ei siinä samassa ajassa ehdi pehmetä). Lisää olut ja nipuksi sidottu timjami.
Keitä muutama minuutti. Mausta mustapippurilla.
Lisää huolella pestyt elävät sinisimpukat. Sekoita ja keitä kannen alla 10 minuuttia. Anostele simpukat kulhoihin, kaada liemi päälle ja lisää silputtu persilja. Älä syö sellaisia, jotka eivät ole auenneet!


Simpukan kanssa maistuu leipä!

6 kommenttia

 1. katoppa. en ole ikuna huljuttanut simpukoita oluessa, mutta ilmeisesti pitäisi?

  VastaaPoista
 2. Mullekaan ei ole tullut mieleen, että simpukat ja olut sopisi keskenään. Mitä olutta muuten käytit? Sillä kun on tuossa aika iso merkitys.

  VastaaPoista
 3. Merituuli ja Jasu: Mulla oli jotenkin mielessä, että simpukat ja porter, mutta en lähtenyt soveltaan vaan käytin vehnäolutta alkuperäisen ohjeen mukaan. Siinä oli joku merkki, mutta lähikaupasta ei sitä runsaasta valikoimasta huolimatta löytynyt. Valitsin Nokian Panimon Keisari-oluen.
  Myös Herra Prinsessa piti näistä enemmän kuin viinissä keitetyistä, joten suosittelen kyllä kokeilemaan!

  VastaaPoista
 4. Luin mielenkiinnolla reseptisi, mutta yksi kohta minulla jäi oluen ystävänä ja alan ammattilaisena mietityttämään. Raaka-aineena on "6 dl olutta". Mitä olutta tarkoitat? On aivan eri asia, jos nesteeksi laittaa esim. kuvassa olevaa Nokian Elowehnää, Lapin Kultaa tai vaikkapa Sinebrychoff Porteria. Oluella ja oluella ovat eronsa. Erot ovat vähintään yhtä isot kuin esimerkiksi valkoviinillä ja portviinillä.

  Heikki Kähkönen
  tuottaja
  wwww.olutkulttuuri.fi

  VastaaPoista
 5. Heikki: Kiitos huomioista! Lisäsin ohjeeseen vehnäoluen (ja sinisimpukat kun nekin olivat siitä unohtuneet) ja kirjoitin vielä erikseen merkin ja mallin tekstiin.

  VastaaPoista
 6. En ole minäkään koskaan törmännyt simpukoihin, jotka on valmistettu oluessa, mutta onhan vehnäolut perinteinen simpukoiden seuralainen juomana, joten miksi ei?

  Mielenkiintoista olisi kokeilla myös belgiolutta ainesosana. Vaikka Golden Carolusta.

  VastaaPoista

Blogger Template created by Photographic Elements