Yrttituntemuksessa parantamisen varaa

sunnuntai 16. maaliskuuta 2008

Torstai ilta, työpäivä on taas venynyt ja kello on yli yhdeksän. Väsyttää ja pohtii söiskö vai eikä söis? Söis. Lasi valkkaria, pastavesi kiehumaan, pannulle valkosipulia, sipulua ja öljyä. Jääkaappi auki: Mozzarellaa - ei. Rucolaa - ei. Pekonia - ei. Säilöttyjä vihreitä tomaatteja - ei. Anjoviksia öljyssä - ei. Olkoon sit sitä pekonia.
Pasta veteen, liekki kastikepannun alle ja pekonit pannuun. Joku menee vikaan, sipulit kärventyy ja pekonit jää lötköiksi. Ei se mitään, keskenäänhän tässä vain ollaan. Pannulle loraus valkkaria ja rouhaisu mustapippuria.
Tarvitaan yrttiä: katse ikkunalle, jolla kasvavat vain juuri hankitut puskat rosmariinia ja minttua sekä niin säälittävä viime vuonna istutettu salvia, että tulee paha mieli jos siitä ottaa lehtiä. Minttua siis, minttu on ihanaa.
Sakset esiin, leikataan lehtiä reilusti. Kummallisen paksut ja vaaleat lehdet tässä mintussa, mutta kai niitäkin on vähän erilaisia kasvuolosuhteista riippuen, mintun vierellä kasvava salvia on tästä melkein elävä todiste.
Mintunlehdet pinoon ja veitsellä nopee hienonnus, koko komeus kouraan, nuuskaisu ihanaista mintun aromia ja lehdet pannuun. Mitä helvettiä?! Ei tuoksu mintulle vaan, vaan... Tuoksuu tutulle, mutta ei tule mieleen mille, ei tule hyvä fiilis, lähinnä pieni puistatus. Ja lehdet ovat jo pannussa.
Paluu ruukulle ja kasvia ihmettelemään, kasvin juurelta löytyy lappu: menta piperita. Siis piparminttua, voi räkä. Valmis ruoka maistuu raikkaalle, mutta ilmeisesti vain kuvittellisesti, maistuis varmaan samalle myös ilman piparminttua.
Mutta mihin ihmeeseen voin käyttää tuota hammastahnojen perusraaka-aineesta? Ideoita kenelläkään? Kommentoikaa!

4 kommenttia

 1. Käys katsomassa tuolta lisää http://www.jarvikyla.fi/yrtit/?tuote=piparminttu Itse olen haudutellut piparminttua teen joukkoon. -Pekkateemu-

  VastaaPoista
 2. Onkohan piparminttu miten läheinen piparjuurelle? Mä tein juuri piparjuuritahnalla maustettua pastaa ja se oli tosi hyvää! Taika taitaa tosin olla se, että ainakin sitä juuritahnaa pitää käyttää tosi varovaisesti. Muuten maku muuttuu dominoivaksi, ihan erilaiseksi. Toivottavasti saisin sen blogattuakin tässä joskus... Mutta en toki mee väittämään mitään maun sopivuudesta pekonin kanssa, vaikka makuasioitahan nää tietty on ;)

  VastaaPoista
 3. Mä olin ihan varma kun luin ton et siellä on Alfa käynyt... hahhah

  VastaaPoista
 4. Meilläkin kasvaa tuota aikamoiset pusikot kasvimaalla... Leviää kuin piru. Olen haudutellut teetä ja tehnyt myös jääteetä. Samoin kesällä riipaissut esimerkiksi marinoitujen mansikoiden joukkoon tai hedelmäsalaatin sekaan. Ja viime syksynä tein vieläpä smurffilimun väristä minttuhyytelöäkin.

  Pitäisi ehkä hankkia sitä ei niin hammastahnamaista versiotakin kasvamaan.

  Ja jos ei mitään muuta keksi niin tuikkaa piparmintut mukaan virkistävään jalkakylpyyn! :)

  VastaaPoista

Blogger Template created by Photographic Elements