Anjoviksilla prinsessoitu parsakaalipasta

torstai 20. maaliskuuta 2008

Unelias kokki keitti muutama hetki takaperin mielenkiintoisen pastan anjoviksista ja rusinoista ja silloin jo pääsin kommenteissa mainostamaan tätä mainiota pastaa, joka kuuluu ehdottomasti lempipastoihini. (Hoettiin kanssa-asujan kansa molemmat tätä syödessä, että tämä on just se paras kaikista, mutta en nyt menisi tekemään turhan tarkkoja luokitteluja ja paremmuuslistoja. Inhokkipuolella se ei kyllä ole vaikeaa: pinaatti on yäk-ruokien ehdoton ykkönen.)

Anjoviksilla tarkoitetaan tässä ohjeessa öljyyn säilöttyjä suolattuja sardellifileitä, ei peltipurkkiin säilöttyä kilohailia. Mulla ei ole siitä minkäänlaista kokemusta (eikä ehkä tule), joten en pysty ottamaan kantaa sopiiko se tähän vai ei. Jos joku kokeilee, niin kuulisin mielusti kommentit.
Mm. Raholan syötävistä sanoista voi opiskella näiden kahden eroa. Stockalta saa muuteen anjoviksia tahnana kätevästi tuubissa, ainakin Helsingin keskustassa löytyy samasta hyllystä kuin pestotkin.


500 g parsakaalia
1 valkosipulinkynsi
1 kuivattu pikku-chili (peperoncino)
4 anjovista
oliiviöljyä
1 pkt pastaa ja suolaa sen keittamiseen.
Jaa parsakukinnot pieniksi ja pätki varsi, huomaa, että varret kypsyvät hitaammin kuin kukinnot, joten suhteuta varrenpalat sen mukaan. Keitä parsakaali pehmeäksi runsaassa suolattomassa vedessä.
Laita pannuun ohueksi siivutettu valkosipulinkynsi, hienonnettu chili ja anjovisfileet. Kuullota öljyssä kunnes fileet ovat hajonneet öljyyn. Niistä ei sitten tule mitään jauhetta vaan ”hiutaleita”. Nostele parsat reikäkauhalla pannulle ja sekoita huolella. Paista joitakin minuutteja. Parsoihin joutuu yleensä lisäämään muutaman lusikallisen keitinvettä, jotteivät ne kärvähdä.
Lisää lopuksi vielä runsaasti hyvää oliiviöljyä (varmaan puoli desiä), lopputulos ei saa olla kuivaa. Äläkä missään nimessä missään vaiheessa lisää parsoihin suolaa, nää anjovikset on niin ärhäkkäästi suolattuja, että taju lähtee jos suolaa menee vielä lisäämään.
Keitä pasta parsakaalin keitinvedessä al dente, sekoita valutettu pasta parsaan ja tarjoile parmesaanin tai pecorinon kera.
(Keitä pastaa varten vettä valmiiksi vaikkapa vedenkeittimessä, sillä todennäköisesti vettä tarvitaan lisää. Näin ei tarvitse odotella, että pastavesi alkaa uudestaan kiehumaan.) Ohjeesta riittää neljälle.

Ei kommentteja

Lähetä kommentti

Blogger Template created by Photographic Elements