Vesikrassikeittoa, salaattia juustokupissa ja marinoituja mansikoita sitruunavaahdolla

tiistai 8. huhtikuuta 2008

On pienoinen riski kutsua ihmisiä syömään ja kokata sitten jotain mitä on vain päässänsä makustellut. Lauantaina riski kannatti ottaa, sillä ruoka oli todella hyvää. Marinoidut mansikat eivät ole juttu eikä mikään eikä salaattikaan, vaikka juustokupilla onkin helppo säväyttää, mutta keitto oli täysin uusi kokemus ja hieman jännitti mitä siitä tulee.
Vesikrassia käytetään engalnnissa ilmeisesti paljonkin, ja inspis keittoon onkin peräisin BBC Foodista. Tosin en taas muistanut yhtään mitä ohjelmassa keittoon laitettiin vesikrassin lisäksi, joten kehitin päästäni. Googlea käytin vain selvittääkseni krassille optimaalista määrää. Lauantaiseen keittoon liittyy nyt oleellisesti tämä salaatti, mutta mikä tahansa kana- tai kasvisliemi (tilkalla valkkaria) toimii kyllä.
Keitin siis salaattibroilerin valkoviinissä sitruunaruoholla ja valkosipulilla ja sipulilla höystettynä ja liemi toimi keiton pohjana. Keittäminen on kai jotenkin terveellisempääkin kuin paistaminen, sanovat epäprinsessat terveysintoilijat. Broisku imi itseensä ihanaisia makuja ja oli todella mureaa.
Juustokupit saivat osakseen runsaasti ihastusta, vaikka ensimmäinen vähän epäonnistukin kun oli uunissa liikaa lämpöä tai juusto uunissa liian pitkään.
Mansikoihin käytin mansikalla maustettua etikkaa kun Hulluilta Päiviltä halvalla sai.
Määrät ohjeissa kolmelle ja kuvissa snadisti hämärää, mutta minkäs teet kun oli ilta.

Vesikrassikeittoa
2 sitruunaruohoa
1 sipuli
3 valkosipulin kynttä
3 broilerin rintafileetä (tai pari desiä vahvaa kanalientä tai vaikka kananluita)
puoli pulloa valkoviiniä
2 dl vettä (paitsi jo käytät lientä)
2 ruukullista vesikrassia
½ dl kermaa
suolaa
mustapippuria

Paista fileiden pintaan väriä. Pistä fileet, lohkottu sipuli, likistetyt valkosipulinkynnet ja pätkityt sitruunaruohot kattilaan. Kaada päälle viini ja vesi ja mausta suolalla. Keitä broileri kypsäksi.
Ongi kypsät broilerit ja suurimmat sitruunaruohon kappaleet keitoksesta ja lisää kerma. Kiehauta ja ota kattila sitten liedeltä. Upota kattilaan kaksi ruukullista vesikrassia (varsineen) ja soseuta tehosekoittimessa tai sauvasekoittimella, mausta vielä pippurilla.


Salaattia juustokupissa
300 g parmesaania raastettuna
erilaisia salaatteja
1 avokado
1 mozzarellapallurainen
broilerinfileet keitoksesta
sitruunamehua
oliiviöljyä

Lämmitä uuni 180 asteiseksi. Valmista juustokupit yksi kerrallaan. Jaa kolmasosa juustosta tasaiseksi ympyräksi leivinpaperille, käytä apuna irtopohjaisen vuoan reunoja. Laita juustoympyrä uuniin n. 8 minuutiksi. Ota juusto uunista, nosta muotiksi valitsemasi kuppi juustoympyrän keskelle. Nosta juusto kupin reunoille leivin paperin avulla, eli leivinpaperin reunat reippaasti ylös ja kuppiin. Anna jäähtyä kunnolla ennen kuin irrotat leivinpaperin. Ja tämä toistetaan kolme kertaa.
Kuppien uunittuessa kuori ja pilko avokado, leikkaa mozzarella kolmeen osaan ja siivuta broilerifileet. Nosta kupit lautaselle ja annostele salaatti kuppeihin kauniisti.
VAROITUS: Jostain syystä tuollaiset voimakkaat kovat juustot kuin parmesaani aiheuttavat herkästi kirvelyä suun limakalvoilla. Jos kuppia syödessäsi alkaa kirveltää, niin koko kuppia ei ole pakko ahtaa napaansa. Tuskin se kirvely vaarallista on, mutta kovasti epämiellyttävää ja voi kestää todella pitkään.


Marinoituja mansikoita sitruunakermavaahdolla
200 g espanjalaisia mansikoita
pari rkl aceto balsamicoa
n. 10 basilikanlehteä
2 tl sokeria
1 dl kermaa
1 sitruunan raastettu kuori
1 rkl aitovaniljasokeria

Irrota mansikoista kanta ja leikkaa ne pystysuunnassa neljään osaan. Laita astiaan mansikat, etikka, sokeri ja revityt basilikan lehdet. Anna makustua tunti taikka pari. Vaahdota kerma kera sitruunankuoren ja vaniljasokerin ja tarjoa mansikoiden päällä.


Ei kommentteja

Lähetä kommentti

Blogger Template created by Photographic Elements