Puolukkarisotto

lauantai 20. syyskuuta 2008

Marjarisottojen trilogian viimeinen osa on käsillä, aiemmin valmistettuja mansikkarisottoa ja mustikkarisottoa seuraa puolukkarisotto, hehkeän näköinen sekin.
Minua viehättivät erityisesti lopuksi lisätyt kokonaiset puolukat, joiden happamuus taittui mukavasti kermalla ja parmesaanilla ja todennäköisesti hirvimakkaroiden kanssa tarjotaan tätä eikä mustikkaista versiota. Tämä oli kovasti myös kanssa-asujan mieleen, se vetäisi tätä kerralla usean ihmisen annoksen. (Olen varmaan aiemminkin todennut tämän, mutta se on sellainen ärsyttävä tyyppi, jossa ei ole kiloakaan ylimääräistä vaikka se syö aina neljän ihmisen edestä.)

4 dl riisiä (arborio)
2 dl puolukoita
1 sipuli
1 valkosipulinkynsi
3 rkl oliiviöljyä
2 dl valkoviiniä
7 dl kanalientä
½ dl kermaa
½ dl raastettua parmesaania
mustapippuria

Kuori ja silppua sipuli. Kuori valkosipuli ja likistä se veitsen lappeella. Kuullota sipuleita hetki pannussa oliiviöljyssä. Lisää riisi ja kuullota kiiltäväksi, riisi ei saa ottaa väriä. Kaada pannuun valkoviini ja lisää puolet puolukoista. Keitä kunnes lähes kaikki viini on haihtunut ja imeytynyt riisiin. Poista valkosipulinkynsi tässä vaiheessa. Lisää kanalientä aina desi kerrallaan kun edellinen satsi on lähes haihtunut, älä päästä riisiä kuivumaan liikaa äläkä sekoita kuin nestettä lisättäessä. Puolukoiden on tarkoitus antaa risotolle väriä, joten jos käytät todella tuoreita puolukoita, niin niitä kannattaa vähän kapustalla painella, että menevät rikki.
Kun risotto on sopivasti al dente (n. 20 minuutin kuluttua) ota se pois liedeltä ja lisää loput puolukat, kerma ja juustoraaste. Anna vetäytyä hetki ennen tarjoilua.

2 kommenttia

Blogger Template created by Photographic Elements